Indijsko jezero postalo ružičaste boje što je zbunilo lokalno stanovništvo

Lonar
4 komentara

Jezero Lonar, jezero koje je navodno nastalo prije 50.000 godina zbog udara  meteora, pretrpjelo je značajnu promjenu.

Jezero u Indiji koje je promijenilo boju i sada je ružičasto, zbunilo je mještane. Jezero Lonar, oko 300 milja istočno od Mumbaija, u državi Maharashtra, vodeno je tijelo, formirano kraterom nakon udara meteora, koji je pogodio Zemlju navodno prije 50.000 godina.

Posljednjih tjedana boja vode u krateru promijenila se iz neprimjetno zelene u izrazitiji crvenkasto-ružičasti ton. Smatra se da su promjene slanosti vode možda djelomično odgovorne za nedavne promjene boje, dok prisutnost neobičnih bakterija također može igrati ulogu. Zbog suhog vremena jezero je postalo plitko.

U videu objavljenom na Twitteru Maharashtra Tourism-a, lokalni geolog Gajanan Kharat rekao je da se boja jezera promijenila u prošlosti, ali da tada nije bila tako živopisna.

“Izgleda posebno crveno ove godine, jer je ove godine slanost vode porasla”, rekao je. “Količina vode u jezeru se smanjila i jezero je postalo plitko, pa je slanost porasla i uzrokovala je neke unutarnje promjene”.

Znanstvenici su uzeli uzorke vode na analizu, nakon čega će se otkriti glavni razlog promjene boje. Prema pisanju Times of India, jezero je poznato po tome što je najveći svjetski krater bazaltnog utjecaja.

Rad je citirao MN Khairnarau, zamjenika konzervatora šuma za regiju, koji je rekao: „Ovakav fenomen prvi puta promatramo da se dogodio u ovakvom opsegu. Prikupit ćemo uzorke vode na jezeru za testiranje kako bismo utvrdili razlog za nastanak fenomena”.

Stručnjaci su navodno primijetili da je jezero visoko alkalno tijelo vode s visokim salinitetom, a njegova kemija podržava rast obitelji bakterija poznatih kao halo bakterije.

Ti organizmi uspijevaju u vrlo slanim uvjetima, a neki proizvode crveni pigment zvan bakteriorhodopsin koji apsorbira sunčevu svjetlost i pretvara je u energiju.

Kad se halo bakterije razmnože u velikim količinama, tijelo vode u kojoj se nalaze može poprimiti crvenkastu nijansu.

Times of India također je citirao glavnog konzervatora šuma i ravnatelja polja MelghatTigerReservea MS Reddya, koji je rekao da je slična pojava zabilježena i na jezeru Umria u Iranu.

Rekao je: “S monsunom vodostaj će porasti i temperature vode će se spustiti i vratiti vodu jezera u njegovu normalnu boju”.

Promjena boje stvorila je vrlo “vruću temu razgovora između Državnog odjela za šume, znanstvenika i ljubitelja prirode”, dodaje se u dokumentu.

Lonar
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

Ljekovita jezera Altaja:

“Највеће је Бурлинско језеро (30 квадратних километара) које је главни извор соли Западног Сибира.

Та језера су лековита због комбинације соли растворене у њиховој води и због блата на њиховом дну.

Ваздух око њих толико је засићен испарењима слане воде да је и сам шетња око језера – лековита.

Највише се цени лековито блато у чијем настанку учествују РАЧИЋИ који води обезбеђују и розе боје.”, pravda.rs

A čini mi se da ima i jedno roza u Australiji…

Radesumar
3 godine prije

Apsorbira svjetlost, i potom pretvara u energiju…
Ki god lapan da je ovo napisao, neka dodje kod mene na vikend u Rijeku, da malo mu pojasnim razliku izmedu svjetlosti i energije 😉

Brainstorm
3 godine prije

lonar=lokva. lokva=loch. lake, laguna, lagodo.

Stock
3 godine prije

Oj!
Lokalno stanovnistvo je zbunjeno?
Sada je prilika da se, pod parolom, #ebe lud zbunjenog, razmnozavaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.