fbpx

Izvještaji govore kako je kineska svemirska letjelica, prije nego što se vratila na Zemlju, u svemir lansirala misteriozan objekt

Kineska svemirska letjelica

Narodna Republika Kina je uspješno lansirala svemirsku letjelicu za višekratnu upotrebu u svemir s vrha rakete nosača Long March-2F, iz Satelitskog lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi. Lansiranje se dogodilo proteklog petka, a kineski mediji izvještavaju o tome da se u nedjelju eksperimentalna letjelica uspješno vratila na Zemlju.

Tajanstvena kineska svemirska letjelica za višekratnu upotrebu, koja je prošlog tjedna otputovala u svemir, lansirala je nepoznati objekt u orbitu prije povratka na Zemlju, izvijestio je SpaceNews.com.

Prema podacima iz medijskog izvora, predmet je uočen od strane Američkog svemirskog nadzora i dobio je oznaku NORAD ID 46395 (2020-063G COSPAR ID). Čini se da objekt kruži u sličnom obrascu i kutu orbite kao i svemirska letjelica prije nego što je otpao od nje, a navodno je pušten iz letjelice dvije orbite prije povratka na Zemlju.

Kina nije objavila nikakve informacije o tajnovitom objektu, a ”China Aerospace Science and Technology Corporation”, kao i lokalni mediji, dali su malo podataka o samoj letjelici za višekratnu upotrebu; bez slika, videozapisa ili detalja o njezinim karakteristikama, što je Zapadne svemirske promatrače ponukalo na različite zaključke o njoj.

U kratkom izvještaju o uspješnom povratku svemirske letjelice na Zemlju u nedjelju, Xinhua je opisao let kao “važan napredak u istraživanju svemira koji se odrađuje uz pomoć svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu”, te rekao da će to pomoći u budućim naporima i da će “ponuditi prikladan i jeftin prijevoz kao i za mirnodopsko korištenje svemira”.

Suradnik SpaceNews.com Andrew Jones nagađao je i sam o prirodi svemirske letjelice, ukazujući na prethodno lansiranje male satelitske nadzorne letjelice poznate kao ‘Banxing’ (”Satelit suputnik”), koja je lansirana iz svemirske letjelice Shenzhou 7, 2008. godine, ali i na kinesko testiranje kapsule nove generacije lansirane u svemir u svibnju ove godine.

Suradnik SpaceFlightNow.com Stephen Clark vjeruje da je misteriozni objekt možda neka vrsta uslužnog modula, pogonskog paketa ili manjeg satelita.

Prošlog je tjedna neimenovani vojni izvor rekao je za South China Morning Post da je sama misteriozna letjelica možda bila svemirski zrakoplov u stilu Boeinga X-37B, pri čemu je potonji imao sličnosti i posuđivao koncepte starog američkog dizajna svemirskog broda i sovjetskog eksperimenta u stvaranju malih svemirskih zrakoplova za višekratnu uporabu kakvi su se izrađivali u 1970-ima i 1980-ima.

4.5 8
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Koliko misterioznosi u jednom tekstu
Kao sa pisete o letecim tanjurima. …
🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Hajdemo se malo sprdati kako sa kineskih raketa otpadaju dijelovi.

AI
Gost
AI
1 mjesec prije

Na kineskim raketama rastu djelovi a kada leti onda proizvodi gorivo. Trošak leta 0 dolara. Dedolarizirali se na vrijeme.

svemirski pravednik
Gost
svemirski pravednik
1 mjesec prije

ja ne dozvoljavam da svaka budala šalje gore koješta. Postoji li kakvo međunarodno ili međuplanetarno pravo…? ili ću morat’ sam rušit?

svemirski pravednik
Gost
svemirski pravednik
1 mjesec prije

Mislim da ove pzdarije sa maskama služe izm.ost i da zamaskiraju ilegalnost ‘Maskovog’ slanja kojekakvih s ranja da letaju oko nas

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 mjesec prije

Svemirski pravedniče
Imaš pravo. Pošalji punicu na metli gore da to sruši!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Misteriozni objekt je jeftina kineska kopija US ambasadice sa nekoliko trumpica ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Korigiram :

Sa nekoliko spijuncica !
Trump je jedan
i bezvrijedan ?

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije

Iz pouzdanih izvora, radi se o balonu sa čovjekom, koji je opremljen dalekozorom, padobranom i iglicom za bušenje balona.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Teškp je znati premalo je podataka. Vjerojatno svemirski avion.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
1 mjesec prije

Zvijezda smrti, i to crvena 😋

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x