fbpx

Japanski naučnici bliži dešifrovanju Naska linija

Nazca linije ptica peru

Naučnici su uspjeli da ponovo identifikuju 16 geoglifa iz misterioznih Naska linija. Jedan crtež, za kojeg se ranije mislilo da predstavlja kolibrija ponovo je klasifikovan kao ptica “Hermit thrush”. Istraživači su otkrili još jedan dio slagalice koji se odnosi na drevne Naska linije, i ne, još uvjek ne misle da su ih napravili vanzemaljci.

Koristeći poboljšane tehnike iz različitih disciplina, grupa japanskih naučnika za životinje preispitivala je i ponovo identifikovala 16 ptica geoglifa koji se protežu preko pustinjskih ravnica u Peruu i utvrdile da su mnoge ptice prikazane na drevnim geoglifima zapravo vrste koje su strane za ovu zemlju. Što nas čini korak bliže otkrivanju zašto su ove ptice isklesane na Zemlji prije 2 000 godina.

Do sada su ptice na ovim crtežima identifikovane na osnovu opštih osobina prisutnih na svakoj slici, istakao je koautor studije Masaki Eda iz Univerzitetskog muzeja Hokkaido. Da bismo identifikovali ptice pažljivo smo uočili oblike i relativne veličine kljunova ptica, glave, vrata, tijela, krila, repa i stopala i uporedili ih sa onima modernih ptica u Peruu.

Naska linije se često smatraju 8. čudom svijeta i sagrađene su od strane Naska naroda između 400 i 1000 godine Nove ere.

To su spektakularne linije koje se prostiru kilometrima i kilometrima daleko da bi formirale različite geometrijske obrasce i životinje, toliko velike da se mogu potpuno vidjeti jedino sa neba. Neke linije su dugačke i po 50 kilometara.

Naska linije obuhvataju 800 ravnih linija i 300 geometrijskih figura kao što su spirale, trokuti i najpoznatije, prikazi 70 biljaka i životinja, uključujući pauke, kaktuse, kitove,… i naravno ptice.

Ovi drevni prikazi ptica su prvobitno identifikovani kao lokalne vrste flaminga, patke, rugalice i guano ptice. Međutim, prema ovoj novoj studiji mnoge ptice su možda bile vrste koje nisu porijeklom sa područja Peruakao što su pelikan ili papiga.

Zbog svoje duge i tanke krošnje, kratkih nogu, ti prsta i dugog repa s izduženim srednjim dijelom geoglif PB68A-cf1 ponovo je klasifikovan kao pustinjak. U Peruu, dugi i šiljati repovi javljaju se samo u pustinjama, dok su rašljasti repovi u obliku popatica. Nova studija je objavljena u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.

Iako novopečene ptice možda nisu rođene u tom području, još uvijek se nalaze u tropskim kišnim šumama i na obalama Južne Amerike, na mjestima gdje bi ljudi iz Naska plemena otišli po hranu ili vodu.

Još ne znamo zašto su ove linije povučene ali je jedna stvar jasna, egzotične ptice koje su Naske nacrtale su im bile izuzetno važne. Ako egzotične ptice nisu bile značajne za narod Naska ne bi bilo razloga da crtaju tolike geoglife.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Mislim da je mjesto za komentar na ovu temu primjerenije na forumu pod naslovom “Vjerodostojnost znanosti” jer očigledno tu nešto “ne štima”
“Koristeći poboljšane tehnike iz različitih disciplina, grupa japanskih naučnika za životinje preispitivala je i ponovo identifikovala 16 ptica geoglifa”
Ovo je smiješno ! Trebali su doći “naučnici” za životinje, čak iz Japana kako bi identificirali vrste koje su tamo neki domorodci klesali u kamenim ravnicama Perua na kilometarskim površinama i na kraju “mudro” zaključili da znaju koje su to vrste i da su te ptice i životinje Naskama bile JAKO VAŽNE !?

I sada ti, kad pročitaš ovakvu hrpu gluposti za koje vidiš “sa kilometra” da ne drže vodu, kako da vjeruješ onome što “nauka” kaže??
…preostaje ti da na osnovi nekog znanja i intuicije upotrebom logičkog razmišljanja doneseš svoj vlastiti sud, (dok ti netko ne dokaže suprotno).
Da komentar ne ostane nedorečen, predlažem jednu od hipoteza:
Zna se da je na području Južne;Srednje i dijelu Sjeverne amerike obitavala supernapredna “civilizacija” koja je iza sebe ostavila značajne tragove kao što su i ovi geoglifi. Kada bi se “znanstvenici” pozabavili otkrićem tehnike izrade ovih masivnih geoglifa zasigurno bi se više približili istini o njihovom nastanku i svrsi a time i onome tko ih je stvarno napravio.
Rekao bi da je svrha tih crteža u tlu – OSTAVŠTINA ZA BUDUĆNOST. Onaj koji ih je radio je bio svijestan da ti crteži nisu vidljivi sa zemlje, već se moraš dignuti visoko u zrak da bi crteži postali vidljivi. dakle, autor crteža je pretpostavljao da će netko u budućnosti tuda letjeti i otkriti masivno djelo i kako će taj znati da je tu već netko bio tko je isto imao mogućnost letenja zrakom.
Što se tehnike izrade tiče moguća su dva (?) načina, GPS vođeni robot-freza koji se kreće po terenu i za sobom ostavlja plitki trag u kamenu, a kreće se prema unaprijed zadanom programu (kao najmodernije samohodne kosilice za travnjake).
Drugi bi način bio da na velikoj visini lebdi letjelica sa moćnim laserom i dolje na zemlji iscrtava unaprijed zadani crtež pomoću laserske zrake (laserski “pantograf” kakvog danas imamo za izrezivanja ili gravure)

U svakom slučaju i jedna i druga tehnika izrade implicira naprednu tehnologiju, koja u ono vrijeme nije bila dostupna “domorocima” što definitivno pobija sve “naučne” teorije i pretpostavke.
Dakle, ti crteži su rezultat izvanzemaljske pameti ili pameti nekog superiornijeg entiteta koji se razvio na Zemlji pa mu je radius kretanja i djelovanja, osim Zemlje, i obližnji svemir (u kojega se i mi polako uključujemo (zasigurno) uz njihovu veliku pomoć)

Vjerodostojno
Gost
Vjerodostojno
1 godina prije
Reply to  otpisani

Kada nešto nazoveš hrpom gluposti, onda moraš paziti što ti pišeš. Ovo što čitam u tvom komentaru je puno bliže tvojoj konstataciji za gornji članak.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Vjerodostojno

Vjerodostojno
Ako želiš ti biti vjerodostojan, onda bi se trebao malo više potruditi da meni (i drugima) dokažeš da griješim a da su oni iz gornjeg članka u pravu i da nisu, samo za velike pare, svijetu ponudili glupost

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  otpisani

Ja se slazem sa otpisanim. Ti japanski naucnici su samo iznijeli hrpu nagađanja i nista vise. Moglo bi biti ovo, moglo bi biti ono, bez ikakvih konkretnih dokaza. Kada sam vidio naslov, dio sam donekle impresioniran. Rekoh, wow, napokon. Kad ono procitam tekst, i nista. Tipicna nagađanja bez ikakvih konkretnih rjesenja.

Sto se tice samih linija sasvim je ocigledno da su oni koji su ih pravili zeljeli da ih vidi neko iz svemira. Da li su zeljeli da se tako priblize nekim bogovima, da li nekim vanzemaljcima, to ostaje misterija, jer nema pisanih dokaza. Ono sto mene fascinira je preciznost pri izradi ovih linija. Valja urezivati linije koje su duge 50-60 km. Jedna od tih fugura je duga cak 90 km. Ali uzmemo standardnu floskulu historijskih nagađanja da su ti narodi bili primitivni, onda dolazimo do zakljucka da oni to nisu mogli napraviti. Ako su napravili, onda znaci da ipak nisu bili tako primivni i da su imali veoma razvijenu nauku o geometriji, matematici, geologiji itd.

Pri svemu ovome ostaje pitanje: ko je, zasto i na koji nacin ovo napravio?! Ovi japanski naucnici nisu dali odgovor. Samo su naglabali, kao sto ja sada ovdje cinim.

Zdrav razum
Gost
Zdrav razum
1 godina prije
Reply to  Vjerodostojno

Hm…A da li je po vama “vjerodostojno” to što bez ikakvih dokaza nauka tvrdi da su te crteže izradile Naske (narod Indijanskog porekla ,nepismeni i nerazvijenog civilizacijskog poretka…) i to samo zato što se zna da su na tim prostorima živeli…To bi isto bilo kao kada bi npr. za “piramidu” u Bosni tvrdili da su je izgradili Bosanci ?!?…Ili kao što i u Egiptu nisu našli nikakav drugi alat za obradu kamena,osim bakarnih dleta,koji ne mogu ni da okrnje granit korišćen za izgradnju,pa ipak tvrde da su ih izgradili Egipćani jer su oni živeli na tim prostorima…meni sve to izgleda potpuno besmisleno…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  otpisani

kako da ne?
ubiti znanost da bi vi sarlatani dosli na svoje.
kakva robot freza? ostavi se danikena, osmanagica i takvih. ima ih cudo po internetu.
prvo pravilo znanosti: sto se ne zna – ne zna se!

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm
U 9 sati i 33 minute si za znanstvenike (između ostalog) napisao – “radi se o neiskrenim ljudima koji su nasli svoju karijeru i uhljebljenje u akademskoj znanosti. sklepali su nekakvu jadnu pricu i uspostavili jos jadnije standarde. idu na eliminaciju svakog tko im se usudi proturijeciti.”(!?) …eto, nije prošlo ni dva sata a mene proglašavaš šarlatanom jer nudim (besplatno) verziju koja je logičnija i prihvatljivija od onoga što su ponudili japanski znanstvenici koji sigurno nisu radili “gratis”

Pa ako mi danas imamo traktor koji bez traktoriste može izorati njivu, ili kosilicu koja sama pokosi dvorište, ili laser kojim možemo izrezivati i obrađivati metal, kamen, staklo itd, zašto ne bi bilo logično da je u ono vrijeme i na tom mjestu netko imao kompjuterski vođenu frezu… i bio netko iste ili bolje tehnološke opremljenosti i znanja, (od nas sada) i koje je polako, kroz vrijeme ta znanja dao i nama kada smo “sazrijeli” da ih usvojimo ??
Po tebi to ne može biti tako jer nauka kaže da to nije tako, jer čovjek je evoluirao iz majmuna i eto tek danas taj majmun-čovjek može konstruirati samohodni traktor 😉

Kažeš da se ostavim Danikena,?
Zašto Daniken, poput Leonarda da Vincia Giordana bruna, Nikole Tesle, Zaharije Sitčina itd. ne bi bio onaj odabrani, svetionik, medij, koji “zemaljskim ovčicama” prosvjetljuje pamet i iz ovaca ih pretvara u misleće ljude a sve po volji onih koji su nam kreatori i vlasnici ??

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  otpisani

sto je tu proturjecno? daniken i neiskreni uhljebi po akademijama su ista kategorija. daniken je cak i bolji jer covjek je hrabar i misli – premda pogresno. daniken je personalizacija pristupa da je napredna tehnologija buducnosti nalik na tehnologiju vremena u kojem se trenutno zivi. da je zivio u 17. st. tvrdio bi da se leteci tanjiri krecu na naprednu vrstu parnog pogona. tako danas, 40 godina nakon danikena imamo robotizirane, laserski navodjene traktore. samo zamisli kakva ce prica biti kroz 40 godina.
Zecharia Sitchin, nesto sam nacuo o njemu, neka on bude pametan ali drzimo se stvarnosti.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije
Reply to  otpisani

Sa obzirom da su toliku energiju utrosili na izradu geoglifa (pod pretpostavkom da su ih uopste pravili ljudi iz toga vremena) i da su oni vidljivi samo iz vazduha dakle nekome ko je imao mogucnost da leti su upucene informacije i poruke, jedino sto mi je logicno je to da je vazdusni saobracaj u to vrijeme bio prilicno gust. Odnosno da su potencijalni primaoci tih poruka svakodnevno krstarili nebom i da ih je bilo mnogo i kako Nasce nisu mogle drugacije objasniti njihovo postojanje ni svrhu nego da direktno uticu na njihove zivote te su utrosili tako veliku energiju u taj oblik komunikacije.
Da im je bilo lako praviti tolike linije vjerovatno bi imali mnogo drugih objekata i zaostavstina u tom rangu kompleksnosti izrade ali vidimo da to nije slucaj. Zbog cega bi neka grupa ljudi provela mjesece mozda i godine da napravi nesto (u ovome slucaju to su ocigledno poruke) ako mu to nije veoma bitno. Moja pretpostavka je da su “vazdusni saobracaj” povezivali sa elementarnim potrebama za svoj opstanak i kako su ocijenili da su objekti ili entiteti kojima salju poruke na velikoj visini a poredeci ih sa mogucnostima svojih cula vida jako visoko te su iz tog razloga pravili poruke u vidu geoglifa takvih razmjera.
Ako podjemo od pretpostavke da je neka napredna civilizacija prisutna u to vrijeme na zamlji nema nikakvog razloga da budu ograniceni na npr jedan ili dva svemirska broda ili posade koje su prisutne. Cak je daleko logicnije od toga ako vec imaju tehnologiju takvog putovanja kroz svemir da ce ih ovdje biti na hiljade ili milione jer zemlja bi bila veoma atraktivna lokacija za turizam sa ljudskim civilizacijama u razvoju, naravnom raznolikim biljnim i zivotinjskim svijetom bila bi (ili je) posjecena kao zoo vrt u New Yorku. Majmun u njemu iza resetaka ne moze ni da zamisli koliki je New York i odakle dolaze svi ti ljudi, za njega je cijeli svijet njegov kavez i to malo sto vidi oko kaveza.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani
Manje vise mogu se sloziti gotovo sa svim tockama osim sa ovom o tehnici izrade tih linija. Iz nekog razloga si se ogranicio na ta dva nacina izrade od koje oba podrazumjevaju konformizam danasnje tehnologije. To linije se mogu precizno navoditi i vrlo starim tehnikama obicne trigonometrije, kako su geodeti izradjivali karte prije nekoliko 100-ina godina.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  otpisani

kad sam bio u srednjoj skoli putovao sam 20-30 minuta autobusom kuci. mrak i misec. misec se stalno pomice kako cesta krivuda. uzeo sam papir i olovku. svakih desetak sekundi bih nacrtao strelicu u smjeru mjeseca. pod pretpostavkom da autobus vozi podjednakom brzinom nacrtao sam prilicno preciznu putanju. strelica je svaki put okomita na krivulju. spojiti sve tocke i imas nacrt.
tako mislim … mogli su nacrtati kilometarske crteze ako bi na svakoj tocci ucrtali vektor u odnosu na zvijezu. svaku tocku se moralo ucrtati istovremeno.
eto, samo jedna ideja. tek toliko da demistificiram.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

Samo proba.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sluzbena arheologija se bavi kamenjem. slobodna arheologija se bavi matematikom i astronomijom.
recite – gdje je kvaliteta?
radi se o neiskrenim ljudima koji su nasli svoju karijeru i uhljebljenje u akademskoj znanosti. sklepali su nekakvu jadnu pricu i uspostavili jos jadnije standarde. idu na eliminaciju svakog tko im se usudi proturijeciti. mora se pojaviti netko izvan struke, kao robert bauval ili robert cchoch da im objasni stvar ili dvije.
evo jedan link samo da dobijete uvid: https://www.youtube.com/watch?v=2fS9ixfQ_no
takodjer, cuvajte se propovjednika nebuloza koji vrebaju sa drugog ekstrema.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

da je to sagradjeno izmedju 400 i 1000 godine nove ere ostalo bi tu dosta znanja.
kad su sagradjene? prije 2000 godina, tocnije izmedju 400 i 1000 godine nove ere?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sluzbena arheologija bavi se kamenjem. slobodna arheologija se bavi matematikom i astronomijom. pitanje – gdje je kvaliteta?
u sluzbenu arheologiju se infiltriralo previse neiskrenih uhljeba. to su ljudi koji nemaju pravog znanstvenog interesa vec odrzavaju jadnu pricicu sto su je jedvice sklepali u zadnjih 200 godina “rada”. svakog tko skrene sa sluzbene linije se eliminira da im se moraju pojaviti ljudi izvan struke kao robert bauval i robert scotch da im objasne stvar ili dvije.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Sve što je čovjek ikada izgradio zaraslo je u veliko žbunje i travu zatrpano je hrpama zemlje, samo su ovi crteži ostali netaknuti. Ako i uzmemo činjenicu da su crteži napravljeni u pustinji, gdje nema trave, ali ima pijeska koji bi sve prekrio, kao što je prekrio piramide. Ovi crteži su ostali. Koliko ja znam nijedan znanstvenik nije objasnio kako su ti crteži ostali netaknuti? Kako jedno pleme može iscrtati linije koje su kilometrima dugačke da su te linije potpuno ravne da na kraju dobiju nekakva pravilan oblik. To nitko ne objašnjava, jedino što sam slušao je puno pričanja u prazno bez da se kaže išta konkretno.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

upisi u youtube: The Revelation Of The Pyramids
portal logicno ne propusta link.
fantasticno informativno.

jion
Gost
jion
1 godina prije

Geoglifi najvjerojatnije prikazuju zodijakalne znakove i imali su sakralnu ulogu tumačenja kosmogonije, teogonije ali i svjetovnu ulogu podjele vremena. Znali su svećenici i ”Bogovi” kako izgledaju. Likovi su uzeti iz mitologije naroda koji je živeo na tome prostoru. Rađeni su zato što stari narodi vjerovali su da između neba i zemlje postoji korespondencija koja se mođe izraziti idejom ”kako na nebu tako i na zemlji”. Što je korespondencija bila izravnija time čovjek je bio bliže centru (svetome, posvećivao je prostor, služio inicijaciji i tumačenju smisla). To je prastara ideja koja je bila raširena među svim arhaičnim narodima, došla je do naših dana u zapadno-europsku civilizaciju putem astologije, alkemije i ezoterije. Ta ideja stoji u jezgri skoro svih religija, ima duboke implikacije na mitološke ideje koje se tiču kosmogonije i teogonije. Nema je u kršćanstu. Nema zato što kršćanstvo polazi od pretpostavke da čovjek ima slobodnu volju, dok ideja ”kako na nebu tako i na zemlji” od strogog determinizma i od pretpostavke da usud vlada svime.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Zbog svoje duge i tanke krošnje, kratkih nogu, ti prsta i dugog repa s izduženim srednjim dijelom geoglif PB68A-cf1 ponovo je klasifikovan kao pustinjak. ”
Ja rijetko prigovaram ovakvim stvarima, ali – ‘krošnje’ – kod ptica?
‘pustinjak’ ?
Znanstveni rad traži upornost, znanje i pamet.
Neznam znate li, ali Schliman koji je otkopao Troju i Mikenu, nije bio arheolog, nego – trgovac, kojemu je žena bila Grkinja.
Komentar struke: Ma njemu su rekli: “Tu kopaj”. Zašto nije netko drugi kopao? E, nemogu se svi znsnstveni radovi pisati za stolom i spekzlirati.
Ukazala bih na još nešto: ljudska vrsta gubi znanja. Poznati su primjeri Antikitere i Bagdadske baterije. Ali neznamo više ni ‘recepturu ‘ legure za sablje ‘damaškinje ili vikinške mačeve…
Da je netko vidio što je Leonardo pisao o krvotoku, uštedio bi medicini 200 godina.
Osim toga u znanost treba – ulagati…
A o ovim linijama i mi i znanost zasada možemo jedino nagađati.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Znanost bi mogla mnogo više, ali svojom taštinom i interesima doveli su sebe i nas u slijepu ulicu pa se tu stvorila “velika gužva”, no, sad i da se hoće izvuči iz slijepe ulice – ne mogu bez da istrpe štetu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik