fbpx

Jedinstveni sirijski otok spreman prihvatiti strane turiste

Arwad - Otok u Siriji

Sirijski otok Arwad koji se nalazi na Mediteranu, samo nekoliko kilometara od grada Tartus, spreman je ugostiti strane turiste, javlja lokalna uprava.

Otok Arwad ima površinu od 6 km2 na kojem živi blizu 5000 stanovnika. Glavno zanimanje otočana su ribarenje i gradnja malih brodića. Bogata povijest ovog otočića danas privlači samo Sirijce. Grad na otoku su utemeljili Feničani u drugom tisućljeću prije Krista.  Tijekom povijesti otok je bio Egipćanima, a nakon toga pod Rimom, da bi na kraju otokom zavladali Arapi. Arwad je već 440 godina prije Krista kovao svoj novac. Stanovnici Arwada su bili eksperti u izradnji zemljanog sarkofaga, koji su ne može naći niti u jednoj drugoj kulturi.

Lokalna uprava je nedavno očistila otok i obalu, te objavila spremnost za dočekati nove turiste izvan Sirije, prvenstveno misleći na Libanonce i turiste iz Cipra. Radi se o malim, ali važnim koracima sirijskih građana, koji pokušavaju ratnu klimu zamijeniti normalnim životom.  Iskreno vjerujemo da se radi o prvom znaku stabilizacije, iako svi znamo da nas čekaju teški dani do potpunog oslobođenja Sirije.

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Koja fora otok, to je potencijal.

Boris
Gost
Boris
2 godine prije

neka Vam je sa srećom

Novković
Gost
Novković
2 godine prije
Reply to  Boris

Tako je.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Čuveni tuniski film “Sunce hijena “, koji je čak doživeo da odlukom tuniske vlade ne bude prikazan na FEST-u 1978. godine a i na mnogim drugim festivalima ( pod pritiskom i ucenama amerikanaca ) , govori o opasnosti koju donosi razvijanje turističke infrastrukture na morskoj obali. Od infiltriranja stranog kapitala do razaranja nacionalne privrede i gubtka nacionalnog suvereniteta. Organizovani kriminal, kao rezervno tržište kapitalizma ( prostitucija, droga ), zagađenje prirode itd.

Miljenko Smoje je u jednom razgovoru sa Svetom Lukićem na sebi svojstven način to objasnio početkom osamdesetih godina XX veka :
“Nekada su se u Dalmaciji po kućama mogli videti Marksov “Kapital”, Lenjinova ” Država i revolucija” ili poneki Katehizis. A danas : “Njemački u 100 lekcija” i poneka kuharica “.

Biće im mnogo bolje bez te turističke gamadi. Neka uče i izvuku pouke iz našeg sloma i propadanja.
:

:

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Gortan

Masovni turizam je smrt za “domoroce”. Zna je Smoje šta govori, ritko pametan čovik kojem su i prijatelji okrenili leđa za bit bliže oltaru (Dvornik).

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

Sirijcima na čelu s njihovim Predsjednikom GOSPODINOM ČOVJEKU Basharu al-Assadu od srca najbolje želje….da živim bliže (a i da imam više novaca) svakako bi posjetio tu divnu državu a i taj prelijepi otok !!!!!!!!!

Sombor
Gost
Sombor
7 mjeseci prije
Reply to  DAWOR

Dawore, ime Arwad znači Hrvat.

Potraži u tražilici pojmove Arwad, Arvat, Rvatske, Rvat, Arwati i slično.

Mogao bi se iznenaditi…

erektvs maximvs
Gost
erektvs maximvs
2 godine prije

arwad ? pa i to je naše nije ni čudo buduči da nam je ikavska strana od tamo

Sombor
Gost
Sombor
7 mjeseci prije

Arwad znači Hrvat.

Čisto ko sunce. Kao i Kyzil Arvat u Turkmenistanu, kao i Arvat u Indiji, kao što je čitav Afganistan premrežen hrvatskim prezimenima i toponimima, kao što je pola Azije premreženo hrvatskim imenom.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Eto svaki dan nešto novo saznaš, nisam znao da nešto ovakvo postoji, fora

Sombor
Gost
Sombor
7 mjeseci prije
Reply to  Kile

Arwad doslovno znači Hrvat

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik