Kako ruska vojska štiti svoje podatke? „Ovo računalo se samo uništava za 10 sekundi“

Laptop vatra
18 komentara

Nova generacija vojnih ultra sigurnih prijenosnih računala, predstavljena na forumu “Army 2017”, postaje dio opreme ruske vojske. Strojevi su opremljeni sofisticiranim sustavom zaštite podataka i mogu se koristiti i za upravljanje oružja visoke tehnologije, piše ruski dnevnik Izvestia.

Temeljem iskustva američke vojske u Afganistanu, koja je 2005. izgubila bitku, te na licu mjesta ostavila netaknuto računalo sa svim programima i tajnim kartama koje su se mogle čitati bez ikakvih problema, ruska vojska je krenula u realizaciju ultra sigurnog računala koje će biti zaštićeno čak i ako padne u ruke neprijatelja.

Kao dio modernizacije ruske vojske, nova prijenosna računala dizajnirana su od strane znanstveno-tehnološkog centra “Elins”, piše ruski dnevnik Izvestia . Uređaji su po prvi put predstavljeni na forumu “Army 2017“, a opremljeni su naprednim sustavom zaštite samo uništenja. Dakle, informacije će biti nedostupne čak i ako stroj padne u neprijateljske ruke. Da biste izbrisali sve podatke, samo pritisnite jedan gumb koji će trajno obrisati sve podatke za samo nekoliko sekundi.

“Stariji modeli bili su opremljeni ručicom, kako bi se fizički polomilo željeno mjesto u slučaju prijetnje. Radi s o mehaničkom uništenju podataka na prijenosnom računalu“, za Izvestiju objašnjava jedan od dizajnera ovog modernog računala, Sergej Sklyarov.

Ultra sigurna računala su ugrađena u super otporna kućišta. Osim što će računalo funkcionirati i nakon pada na beton s visine od jednog metra, ono će raditi i  na vrlo ekstremnim niskim i visokim temperaturama.

Osim toga, nova prijenosna računala duplo su lakša od svojih prethodnika i imaju snažniji procesor, kao i zaslon visoke razlučivosti. Računalo pokreće procesor i7, ali većina komponenti je proizvedena u Rusiji.

Kao što ističu dizajneri, ovi modeli mogu se koristiti i za upravljanje oružja visoke tehnologije.

Izvor: Investia

Army 2017prijenosna računalasamo uništenjeSergej Sklyarov
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
5 godine prije

Ako koriste intelov i7 procesor onda po definiciji nisu sigurna jedino ako koriste ruski procesor slican i7!

raspe
5 godine prije

Vec se sada radi na tome da se do 2027.godine iznadje rjesenje kako da se podaci uniste sa daljinskim bezicnim gumbom u slucaju kad je zivot vazniji od racunala i kad se za vama vidi samo prasina.

Hari1
5 godine prije

Lako za zaštitu računala, tko će zaštititi stanovništvo od onog što se radi pod krinkom vojne tajne, tko će ih zaštititi od onih koje su sami kao birači izabrali, odnosno tko će ih zaštititi od njih samih, od rezultata vlastitog neznanja?

bbbb
5 godine prije

Greška u startu zbor procesora, pa ovi iz Intela se hvale kako su im još od sendi briđa procesori umreženi sa centralom i to dokazuju reklamnim filmićem, špijuniranje preko procesora je stara prića. Uz to ne navode koji operativni sustav pokreće taj lapić, ako nije neki hommejdmadaraša linux opet špijunaža. Ne navode koji harddisk upotrebljavaju, ili ssd, jer su i oni opremljeni špijunskim softverom………….

bbbb
5 godine prije

Ovi koji su napravili taj kao “sigurni” lapić rade za tamu, to bi trebalo pozatvarati kao i one koji to žele uvesti u vojsku. Što nisu upotrijebili procesor Elbrus-8C, ruski proizvod……………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.