fbpx

Kineska privatna kompanija lansirala svoju prvu raketu u svemir

Kineska raketa SQX-1 Y1
0

Privatna kompanija i-Space lanisrala je u četvrtak raketu nosač u orbitu, započevši tako svoju prvu orbitalnu misiju i prvu kinesku komercijalnu raketu lansiranu u svemir.

Raketa koja je llansirana se naziva SQX-1 Y1, koristi čvrsto raketno gorivo i lansirana je iz Jiuquan Centra za lansiranje sateluta u sjeverozapadnoj Kini.

Raketa je lansirala dva mala satelita, jedan iz državne kompanije China Aerospace Science and Industry Corp i drugi satelit Pekinškog instituta za tehnologiju.

“Ovaj uspjeh znači novo poglavlje za kinesku avioindustriju” napisali su iz i-Spacea u pisanom obraćanju javnosti.

Lansiranje se smatra značajnim dostignućem za kineski komercijalni sektor lansiranja satelita, budući da je pokušaj komercijalizacije svemirske tehnologije od strane kineskih privatnih firmi nekoliko puta završio neslavno.

U 2014. godini kineska vlada je počela da podstiče privatni kapital da investira u svemirsku industriju. Dvije godine kasnije svemirska industrija je nazvana važnim dijelom sveukupne nacionalne strategije razvoja kine.

Poslednjih godina Peking napreduje u svemirskoj trci, u januaru je na tamnu stranu Mjeseca sletio kineski rover Chang’e-4 a Kina se sprema da iduće godine lansira svoj prvi rover ka Marsu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik