fbpx

Kineska privatna kompanija lansirala svoju prvu raketu u svemir

Kineska raketa SQX-1 Y1
0

Privatna kompanija i-Space lanisrala je u četvrtak raketu nosač u orbitu, započevši tako svoju prvu orbitalnu misiju i prvu kinesku komercijalnu raketu lansiranu u svemir.

Raketa koja je llansirana se naziva SQX-1 Y1, koristi čvrsto raketno gorivo i lansirana je iz Jiuquan Centra za lansiranje sateluta u sjeverozapadnoj Kini.

Raketa je lansirala dva mala satelita, jedan iz državne kompanije China Aerospace Science and Industry Corp i drugi satelit Pekinškog instituta za tehnologiju.

“Ovaj uspjeh znači novo poglavlje za kinesku avioindustriju” napisali su iz i-Spacea u pisanom obraćanju javnosti.

Lansiranje se smatra značajnim dostignućem za kineski komercijalni sektor lansiranja satelita, budući da je pokušaj komercijalizacije svemirske tehnologije od strane kineskih privatnih firmi nekoliko puta završio neslavno.

U 2014. godini kineska vlada je počela da podstiče privatni kapital da investira u svemirsku industriju. Dvije godine kasnije svemirska industrija je nazvana važnim dijelom sveukupne nacionalne strategije razvoja kine.

Poslednjih godina Peking napreduje u svemirskoj trci, u januaru je na tamnu stranu Mjeseca sletio kineski rover Chang’e-4 a Kina se sprema da iduće godine lansira svoj prvi rover ka Marsu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
0
()
x