fbpx

KNJIGA KOJU KRIJU: “Crna knjiga psihoanalize – Živi, misli i osjećaj se bolje bez Freuda”

Freud

Ne tako davno, Ministarstvo zdravlja i solidarnosti Francuske (DGS) s dvije udruge zatražilo je od Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM) ekspertizu koja je trebala analizirati stranu i domaću znanstvenu literaturu i procijeniti efikasnost psihodinamske/psihoanalitičke, kognitivno-bihevioralne i obiteljske psihoterapije.

Glavni rezultati evaluacijskih studija bili su vezani  za anksiozne poremećaje, poremećaje raspoloženja, shizofreniju, poremećaje hranjenja, poremećaje osobnosti i ovisnost o alkoholu kod odraslih. Analiziran je i specifičan rad na djeci i adolescentima.

Iako su rezultati izazvali mali skandal, znanstveni rad je objavljen na stranicama Ministarstva i u raznim znanstvenim arhivama. Međutim, medijska pozornost je izostala, ali ne i ona politička. Znanstvena ekspertiza je diskretno uklonjena s internet stranica Ministarstva zdravlja na čijem je čelu bio Phillippe Douste-Blazy.

Ljuti zbog toga, Catherine Meyer i Laurent Beccaria s Mikkel Borch-Jacobsen, Jean Cottraux, Didier Pleux, Jacques Van Rillaer odlučili su napisati i objaviti kolektivno djelo u kojem će jasno razotkriti pozadinu ovoga mini skandala.

Tako je nastala knjiga “Crna knjiga psihoanalize” (Le Livre noir de la psychanalyse) u kojoj su prikupljeno 40-tak radova svjetskih autora, specijaliziranih za psihijatriju, povijest psihijatrije i filozofa. Autori iznose ozbiljne kritike Freudovih teorija i povijesnih psihoanaliza. Dio koji je izazvao najviše polemika vezan je za neučinkovitost terapija psihoanalizom.

Kritike su samo nastavak, već poznatih kritika objavljenih u djelu Kritike psihoanalize (Critiques de la psychanalyse) u kojem autor Michel Onfray govori o nepostojanju nikakvih dokaza da psihoanaliza djeluje. Michel Onfray je poznat po još jednom djelu koje razotkriva Freuda i njegove sljedbenike: Sumrak idola (Le Crépuscule d’une idole)

U knjizi “Crna knjiga psihoanalize” pronalazimo kritike vezane za tamnu stranu povijesti vezane za Freuda. Otkrivaju se razlozi neočekivanog uspona psihoanalize, njenim limitima i žrtvama.

Knjiga razotkriva mitove i legende psihoanalize, lažna izlječenja, manipuliranje raznim statističkim podatcima i vrlo upitnoj etici psihoanalize.

Prema povjesničarima, Freud i njegovi sljedbenici su lagali o stvarnom učinku psihoanalize, kliničkim ispitivanjima i terapijskim rezultatima. Stvorena je legenda o Freudu koja i danas živi, a koja se temelji na laži i manipulaciji.

Freudova pisma Fliessu, potvrđuju izneseno u knjizi, iako mnogim pisanim i neobjavljenim dokumentima pohranjenim u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu povjesničari nemaju puni pristup. Ipak, 2015. psiholog Ernst Falzeder tvrdi da se arhivi konačno može pristupiti od 2009. godine od kada je uklonjena tajnost.

Kao u svim domenama i psihoanaliza je postala žrtva svojih sljedbenika. Dojučerašnji progresivci i kritičari svega oko sebe, postaju agresivni dogmatičari koji ne žele čuti objektivnu kritiku, ali ju drugima šalju bez ustezanja, ne provjeravajući svoje već razotkrivene dogme, kao i argumente koje temelje na mitovima i lažima.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

U Psihomonalizi istina je i u lijevoj i u desnoj psisi?
Prodavači CIGLE nude se kao spasitelji u riješavanju problema koje su sami stvorili ili izmislili?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Umpah Pah:
ODGOVOR:
Obe psise !

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

new world order ih je pogurao,
freud,edison,einstein….nastavi niz……..aha, darwin,pascal,,,,,,

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

Freuda se krivo optuzuje, on samo nije htio raditi ka neurolog. Ovo sto se danas dogadja u psihoanalizi to je stoga sto je Murray (americki psihijatar povezan s CIA-om, tvorac projekta MK Ultra, vidjeti i Unabomber) preuzeo psihoanalizu od austrijanaca i madjara i doveo ju u USA da bude pod njihovom kontrolom.
Originalna psihoanaliza ustvari nema puno veze s Kohutovim i Kleinovim psihoanalitickim psihodinamizmom. Razlikuju se u kljucnim postvkama.To je ustvari neka vrsta novogovora.

Zanimljivo je kako su komentatori na ovom portalu propustili tu zanimljivu cinjenicu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pascal….????
Njega zbilja nemogu povezat.?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Lucija:
Konopom Luce !

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

ups, Pasteur

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Bogami ni Pasteura.
Ni konopom.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

najveći doprinos freuda gledajuići iz današnje perspektive je
nomenklatura koja se i danas koristi
kako se nauka sa vremenm razvija tako se i metode lječenja usavršavaju
danas je freud po svojiim metodama liječenja zastario
ali je njegov doprinos i dalje sveprisutan

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Nauka se sa vremenom svijesno razbija?
”Čigova”je volja to?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

A Freudov sveprisutni doprinos ponajviše se ogleda u tome da je današnje društvo ne samo skrenulo s uma, nego je i postalo ovisno o brojnim “savjetnicima”, “karizmaticima”, “psihoanalitičarima”, “životnim trenerima”, “terapeutima”… ukratko – raznim nadriliječnicima koji masno zarađuju ili imaju neku drugu korist od svoga prodavanja magle, baš kao što je to svojevremeno imao i Freud.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ne traže oni pacjente več pacjenti dolate k njima. Bolesni , oboljeli u društvima: “blagostanja”, tržišne ekonomije, interneta, mobitela i demokracije, traže liječenje!
Na ovom portalu se stalno kritiziraju naručitelji studija i plaćeni isporučitelji koji pišu što se od njih trži. Interesantno da se takva kritika, kad su u pitanju globalno zatopljenje, Trump i i teme koje se protive važećoj medicinskoj doktrini , ne pojavljuju! Tamo gdje su najveće podvale kritike nema! Interesantno?!?

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Kora, ne znam cime si zasluzula ove minus na ovaj razuman i precizan komentar.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Hvala.

Što se tiče minusa na moj komentar o Freudu, bit će da sam (opet) taknula u nečijeg idola. To mi se čini logičnim objašnjenjem 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Kora:
Nemereš i nijesi Freuda (freudalizam) doticala!
Sta se tebe tiče Freud, meni?
Aa?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Umpah Pah

A di je konop? 😉

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Kora:
Evo!
Poskočica(igrica):
Op,op
na konop!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Umpah Pah

Odlično! ??

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Zaluđivanje masa, grupa i pojedinaca se vrši zbog interesa i nepoštenja …
Čista klasika, a najveći branitelji zaluđivanja su ovisnici o istom …
Svakodnevno se susrećem s primjerima gdje se osobna propadanja pravdaju s; “To je normalno!” …

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

Nomenklatura nije Freudova vec Bleurelova i Kurt Schneiderova. Rabila se dosta prije Freuda, ali se danas vise ne koristi.
Danas je na djelu visedimenzionalni pristup, a Bleurelov je kategorijalni koji je neupotrebljiv u modernnoj psihijatriji.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Shah
točno za psihijatriju,
za psihoanaitičku i srodne psihoterapije
još je uvijek terminoloija njegova

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

za psihoanaliticku jest, ali za mentaliuacijsku i kognitivnu, koje su joj najblize nije.
na institutu Ana Freud moze se upisati tecaj koji objasnjava terminologiju izmedju slicnih koncepata, traje 3-4 dana i kosta cca 500£.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

mada mi je melanie klein i njen pogled puno bliži
mada ni ego razvojni dio ane freud nije za baciti

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

No shit sherlock! 🙂
Pa eksperimente je proveo Hans Eysenck jos sezdesetih i dosao do istog zakljucka.

Nego gdje se ti radovi mogu procitati u oruginalnoj formi?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Po meni najmanji je problem jesu li Freud i bratija bili u pravu ili ne. Više me brine što je psihologija postala znanost (je li uopće znanost?) kojom se manipulira. Pa dospjete li na sud, a taj isti sud nema nekih čvrstih dokaza protiv vas, uvijek je moguće angažirati sudskog vještaka psihologa koji će vas, dok dlanom o dlan, smjestiti u neku od “poremećajnih” kategorija. Kada vlast ne može nekom natovariti na vrat nikakav krimen, a smeta joj, može ga proglasiti psihički bolesnim. S tim da se iz zatvora može izići a iz ludnice samo nogama prema naprijed.
Psiholozi su odigrali ključnu ulogu u uspješnom pokušaju da se seksualne nastranosti prikažu kao normalne i zakonom zaštićene. Tako da otvoreno simpatiziranje istog spola, neke životinjske vrste ili čak maloljetnika po psiholozima je u granicama normale, a istovremeno je postalo upitno zvati rođenu mater mama jer je ona samo “roditelj 1 ili 2.
Psihologija je od nastanka bila odličan način da se iz nesretnih i frustriranih ljudi izvuče novac pod krinkom stručne pomoći.

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

to su napravili psihijatri. kod glasovanja ua DSM III. Freud je isto bio psihijatar.
Psiholozi se vise bave efikasnoscu u tvrtkama, stresom, pomoci pri ucenju i sl.
U bolnicama je odnos psihijatar-psiholog nesto kao fizijatar-fizioterapeut. Vjestaci su uglavnom psihijatri, tu i tamo uz pomoc psihologa jer potonji imaju precizniji instrumentarij. Treba razumjeti razliku izmedju psihologa i psihijatra.

Sto se tice psihijatrije i laznih optuzbi, istina je da se to radi u USA, medjutim Staljin je bio car takvih malverzacija.

Ima film na netu: Psihijatrija ubija. (ako nekog zanima)

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Psihiatar je doktor medicine, moze operirati mozak i slicno.
Psiholog (nema veze s mdicinom), je sarlatan u vecini slucajeva, ne uvijek.

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

Da bas operirati mozak, to ne mozemo. hahahaha
Iako su ova dva nasa pokrenula genocid, nisu svi psihijatri zli. 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

? ???

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Shah- Istina, nisan precizno razgraničio psihijatriju od psihologije. Psihijatrija, koliko ja kao laik mogu vidjeti, se bavi mentalnom patologijom a u cilju dijagnosticiranja i liječenja psihičkih bolesti. No psihologija vrlo često zalazi u područje obitelji, socioloških odnosa i sklona je utjecati na promjene zakona u cilju stvaranja i obrane “ljudskih prava”. Zanimljivo je djelovanje psihologa kroz socijalne službe u nekim europskim zemljama (posebno skandinavskim) gdje se djeca oduzimaju roditeljima bez jasne logike i predaju na usvajanje do jučer nastranim obiteljima. Ta je praksa na granici kršenja ljudskih, tj roditeljskih, prava.

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

slazem se s tobom, ali to je stoga sto je zapadna psihologija pod utjecajem americke psiholoske asocijacije isto kao sto je zapadna ekonomija pod utjecajem federalnih rezervi.
medjutim, ako cemo biti precizni niti psihologija niti ekonomija ne pocinju s amerikom.
ajmo uzet u analogiju banku koja uzima stan i socijanu sluzbu koja uzima djecu.

ne mozemo reci da je cijela disciplina ekonomije zla zato jer je netko ostao bez stana, obrtnik koji koristi ekonomska znanja, profesor matematike koji predaje kamatni racun u skoli i radnik koji prima placu, oni uglavnom niti ne znaju sto je FED i petrodolar. ali bez knjigovodstva i racunovodstva takav kompleksni sustav ne bi bio moguc.

Isto tako postoje discipline u psihologiji koje se ne bave politikom vec proucavanjem nacina na koji ljudi funkcioniraju. (steta da ja koji nisam te struke moram to objasnjavati, zar nema niti jednog psihologa ovdje da pojasni?)

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Amerika je amerika. Srećom, gotovo nezamislivo, ljudi žive i još ponegdje na zemaljskoj kugli.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Freud je rekao: Djecak koji nije pomislio ubiti svog oca i prcati svoju mamu, nije normalan.
Zbog slicnih izjava je slavan.
Freud je imao klijente od danasnji 1000 kuna na sat.
O njegovoj nacionalnoj pripadnosti bolje da ne pisem.

zeus
Gost
zeus
1 godina prije

Vladimir nemaš pojma- naime – pisao je o ojdipovom kompleksu kada dečak želi da nadmaši oca in pisao i o tome šta dolazi kada majka previše mazi čerku a otac sina . Pederastija dakako …

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Zeus, pisali su i drugi, ali ih nitko ne spominje. To ti je kao Einstein koji je kopirao teoriju relativiteta od Poincaré i Lorenza. Ova dva nitko ne spominje. Ima jedan “narod” koji voli prisvojavati tudje materijalno i intelektualno i reci da je talentiran. Ja vjerujem da u svim narodima ima talenta i mrzi me kad si to pripisuju uvijek isti.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Gura Sizif onaj svoj kamen uz brdo.
Gleda ga Edip i pod#ebava…
Gura li ista…je li tesko…
Dosadi Sizifu i odbrusi mu…
Idi #ebi mater

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@zeus

Čini se da je Freud, pišući o Edipovom kompleksu, pisao ujedno i o nekim današnjim (domaćim i stranim) političarima, odnosno “influencerima”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pretpostavljam da je vaše tumačenje evolucije da je “čovjek nastao od majmuna”?
Gospodo, jučer sam provela koji sat na youtubeu jer sam željela preporučiti neke videe, između ostalih jedan gdje čovjek objašnjava kako su izvršeni vojni napadi na zemlje sa suverenim valutama: Jugoslaviju, Irak, Libiju. Ostaju Sirija i Sj. Koreja. Nisam ga našla. Ali od onih koji bi trebali objašnjavati novac i novčani sistem, dva govore, pogodite o čemu?
Da škole ne valjaju. Da obrazovni sustavi nevaljaju. Da učitelji nevaljaju i sve bi uradili za novac !!?
Ovakve tendencije su u nas daleko prisutnije nego u bilo kojem zapadnom društvu.
Te vas upozoravam da je glupima daleko lakše manipulirati.
I da novi svjetski poredak ima za osnovni cilj uništenje obrazovanja.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Lucija

Novi svjetski poredak nema za osnovni cilj uništenje obrazovanja, nego “restrukturiranje školskog sustava” 😉 kako bi se sama ljudska spoznaja stavila pod kontrolu i usmjeravala onako kako odgovara dominantnoj podmanjini “lokalno odabranih” u određenoj zajednici, a kojom pak upravlja dominantna nadmanjina “globalno odabranih” unutar cijelokupnog svjetskog društva. Pritom je za dominantnu nadmanjinu potpuno nevažno na kojoj osnovi se stvara njima podložna dominantna podmanjina pa u tu svrhu koriste gotovo sve mogućnosti za uspostavu podmanjinske dominacije nad “bezličnom masom”: od vjerskih, spolnih ili etničnih pa do ideoloških, strukovnih, materijalnih, psiholoških, zakonskih, itd. Koji kriterij će se implementirati ovisi o tome koji od njih je u stanju napraviti najveći razdor između dva željena pola (većinskog i manjinskog) unutar određene zajednice.

Ipak, činjenica da globalno dominantna nadmanjina – koja sama sebe smatra inteligentnijom od ostatka čovječanstva – vjeruje u tezu da se ljudska inteligencija nalazi u njezinim rukama, odnosno da (navodno) inteligentan čovjek današnjice može upravljati inteligentnim čovjekom budućnosti, dovoljno govori o tome koliko je spoznaja onih koji sebe smatraju nadprosječno inteligentnima u stvarnosti ograničena i površna, a što će onda reći i da je “nadinteligencija nadmanjine” ustvari relativna kategorija. To mogu potvrditi i oni koji znaju da društveno značajna otkrića i patenti koji se pripisuju nadmanjiskoj populaciji “odabranih” zapravo nisu njihova, nego su ih oni prisvojili (da ne kažem ukrali) od neusporedivo inteligentnijih ljudi iz većinske populacije tzv. “bezlične mase”.

S obzirom na prethodno rečeno, “restrukturiranje školskog sustava” jest potpuno utopijsko nastojanje, a društveni poredak koji se oslanja na njega unaprijed je osuđen na propast. Dakle, to što dominantna nadmanjina preko dominantne podmanjine pokušava realizirati u stvarnosti jest zorni primjer istinske nemoguće misije. Pritom je interesantan razlog zbog kojeg su se u to upustili. Naime, u pozadini svega nalazi se (opet) jedna suluda ideja utemeljena na njihovoj pogrešnoj pretpostavci kako je stvarnost relativna kategorija, za razliku od njihove naditeligencije koja je (navodno) apsolutna kategorija. Stoga oni vjeruju da je stvarnost ovisna o našem osobnom vjerovanju (poimanju), a sukladno tome onda i promoviraju teze poput one da “samo 10 posto stvarnosti čini ono što se doista događa, a da je preostalih 90 posto naš doživljaj odnosno naša interpretacija stvarnosti”. Međutim, unatoč žestokoj propagandi njihovih (neodrživih) teza, stvarnost je stvarnost i ne da se “sedlati” prema nečijim (neinteligentnim) vjerovanjima i očekivanjima.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

vec je to sve odavno ” pod kontrolom”
primjer u ovom filmu gdje medjuostalom prica kako je crkva zabranila ljudima kupanje u vodi(alkalnoj) zatim ide kuga ,inkvizicija….

https://www.youtube.com/watch?v=YDJ0Qve8O1w&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2J4Lc1mWX4g6v8czu3ywPt6IcVrzmNZtE0byBK4khNakzGFcN21OxzxHo

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

1. Sva ‘restrukturiranja’ uvijek ‘nekako’ vode do manje – znanja.
Znači, agenda se provodi.
Bilo koje novo otkriće uvijek će imati dobre i loše strane. Internet otvara ogromne mogućnost za stjecanje znanja. Ako netko ima prethodno izgrađen sustav.
S druge strane, ‘povezivanje ljudi’. Sa i bez navodnika. Ja tvrdim da društvene mreže razaraju tkivo društva. Virtualni prijatelji? Možda. Kao i virtualni – seks.
2. Na sreću, psihopati nemogu iznad 100 IQ. Mislim da bih ovo mogla tvrditi na temelju iskustva također.
3. Prošlošću se pokušava kontrolirati budućnost.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

ima o tome u filmu , na Doku tv sinoc: Svijet u sijeni
“Film razotkriva kako međunarodna trgovina oružjem – uz sudjelovanje vlada…..”

https://mojtv.hr/film/99636/svijet-u-sjeni.aspxku

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Oslobodite se ropstva putem kredita i poreza. Oslobodite se parazita koji vas guraju u rat. Oslobodite se onih koji vam odreduju sto je za vas dobro a sto ne, pa vam nikome nece trebati ni psiholog ni psihijatar!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dakle, u ovim komentarima, većina ne da je “promašila balun”, nego ni NEZNA ŠTO JE BALUN.
Još gore, nezna ni što je – IGRA.
Na nekoliko mjesta na internetu naišla sam na podatak da je razgovor sa psihologom, u slučajevima anksioznosti i blage do umjerene depresije bolji i učinkovitiji od kure ljekova koju propisuju – psihijatri.
Dakle, nasjeli ste na igru farmaceutske industrije.
Naravno, govorimo o školovanom i obučenom psihologu.
Jedini prigovor ovome bi možda mogao biti da bi takvom čovjeku pomogao i prijatelj na kavi? Sumnjam, a i ljudi danas nemaju vremena.

Shah
Gost
Shah
1 godina prije

tocno, ali klinickom psihologu.
postoje depresivne dekompenzacije u kojima i psihijatar i klinicki psiholog mogu pomoci bez lijekova.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Lucija

Bez panike. Ljudi još uvijek uočavaju razliku između, primjerice, pedagoga, sociologa ili kulturnog antropologa (s jedne strane), te raznih nadriliječnika i nadriterapeuta (s druge strane).

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Siegmund Freud je bio hazar, kao i njegov nećak Edward Bernays.
Freud je izmislio psihijatriju i psihonalizu, a Bernays je izmislio modernu propagandu i on što se danas naziva PR (public relations). Bernays je 1917. u korist svojih burazera Rotschilda i ostalih iz FED-a, pravio propagandu da SAD uđu u 1. svjetski rat.
U javnosti se danas slavi Freuda a prešućuje se da je Freud zapravo prvi započeo pravdati i pedofiliju i incest, u svojim pseudo-znastvenim analizama,. gdje je uzroke za sve poremećaje, objašnjavao navodno s potisnutom sekusualnošću. I neki drugi gurui, kao Wilhelm Reich, jedan od idola šezdestosmaša, koji su pravdali pedofiliju, bili su također hazari. Kao i Magnus Hirscheld, koji je danas idol LGBT pokreta. Hirschfeld je bio liječnik, gej i eugeničar. Koji je 20-ih godina u Berlinu, bio član “Njemačkog društva za rasnu higijenu” i osnivač prvog seksološkog instituta na svijetu. Hirschefd se poznavao i sa mnogim mladim gej nacistima iz “Sturmabteilunga” (SA). Koji su kasnih 20-ih godina dolazili u njegovu ordinaciju. SA su bile paravojne postrojbe Hitlerove stranke NSDAP, koje su kasnih 20-ih i ranih 30-h godina, nasiljem, zastrašivanjema i batinanjem politčkih protivnika, utirale put NSDAP-u da dođe na vlast 1933. Vođa SA, vrlo okrutni nacist, Ernst Röhm bio je deklarirani gej i stalno je mjenjao partnere i to su Hitler i ostale vođe znali (tko ne vjeruje, može to pročitati i na engleskoj i njemačkoj vikipediji u biografiji o Roehmu) i u postrojbama SA, bilo je još dosta gejeva. Nakon preuzimaja vlasti, nakon što su Roehm i SA obavili prljavi posao, 1934., Hitler je uklonio Roehma i raspustio SA koja je stavljen pod komandu SS-a-, Jer su se nacisti bojali da će biti otkrivena gej ekipa Roehm i ostali u SA. Hirscheld je kidnuo u SAD, a njegov Seksološki isntitut je zatvoren, nacisti su uništili mnoge Hirschfeldove analize i dokumente, u kojima su bili podatci o onim nacistima kojiu us bili gejevi, i za koje je Hirschfeld postavio dijagnozu, da imaju homoseksualne sklonosti.
Hazari su dakle izmislii i psihijatriju i takozvanu “seksologiju”, nakon što su prije toga već izmisli bankarsko lihvarski sistem, kapitalizam, komunizam i feminizam. U mnogimn holivudskim filmovima koristi se taj klišej, tako da psihijatri u mnogim tim filmovima, skoro uvijek imaju židovska prezimena, Kao naprimjer u poznatoj komediji “Analiziraj ovo”, psihijatar, koji se zove, dr. Sobol, pomaže depresivnom šefu mafije Paulu Vittiju (kojega igra Robert de Niro). I glumac Billy Crystal koji je igrao psihijatra dr. Sobola je židov. U poznatoj seriji “Monk”, psihijatar dr. Kroeger, koji pomaže detektivu Monku, je također židov, kao i glumac koji je igrao dr. Kroegera:; Stanley Kamel.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Alan Ford

U pozadini svega stoji ustvari manipulacija svijesti – odnosno ljudskim nagonima, emocijama, vjerovanjima, potrebama, željama i očekivanjima – u cilju upravljanja ljudskom inteligencijom, programiranja ljudskog ponašanja i robotizacije ljudske duše. To je nužan preduvijet za postizanje krajnje svrhe “globalnih moćnika”, a koja se u biti svodi na potčinjavanje, kontroliranje i izrabljivanje “bezlične” mase od strane “odabrane” manjine.

Livano
Gost
Livano
1 godina prije

Knjiga je stampana 2005. godine! Da niste malo zakasnili sa tekstom.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani FelixCro,

Jako smo počašćeni vašom nazočnošću na našem portalu, jer reći za francuske, kanadske i britanske znanstvenike da su “plitki” i “nekompetentni”, doista govori da na našem portalu imamo nekoga tko zaslužuje veliku pažnju.

Malo nam je čudno, što prije kritike, niste pogledali tko je radio ovu analizu, jer ipak su to temelji znanstvenog pristupa jednom problemu o kome se polemizira.

Šteta što nam niste u svom komentaru dali poveznici na vaš Curriculum Vitae, da svi svjedočimo vašoj “dubini”.

Kako bismo bili što objektivniji i kako naši članci ne bi bili “plitki”, nudimo vam listu znanstvenika koji su radili na analizi o kojoj pišemo, a koja je predmet knjige koju prezentiramo.

Ugodno čitanje.

Uredništvo.

PS Dr. David SERVAN-SCHREIBER nije više među živima, ali ostale znanstvenike možete kontaktirati pošto smo vam naveli njihove adrese. Slobodno ih iz “plićaka” uvedite u “dubljak”.

————————

EKSPERTI I AUTORI:

Olivier CANCEIL, service hospitalo-universitaire de santé mentale et thérapeutique, secteur 75G14, centre hospitalier Sainte-Anne, Paris

Jean COTTRAUX, unité de traitement de l’anxiété, hôpital neurologique
Pierre Wertheimer, centre hospitalier universitaire de Lyon

Bruno FALISSARD, laboratoire innovation méthodologique en santé mentale,
université Paris XI, AP-HP, Villejuif

Martine FLAMENT, institut de recherche en santé mentale de l’université
d’Ottawa, Ottawa, Canada

Jacques MIERMONT, fédération de services en thérapie familiale, centre hospitalier spécialisé Paul Guiraud, Villejuif

Joel SWENDSEN, laboratoire de psychologie clinique et psychopathologie,
université Victor Segalen Bordeaux 2, Institut universitaire de France

Mardjane TEHERANI, service de psychiatrie, centre hospitalier universitaire
Bichat-Claude-Bernard, Paris

Jean-Michel THURIN, psychiatre, Paris

SURADNCI:

Daniel WIDLÖCHER, université Pierre et Marie Curie, Paris

David SERVAN-SCHREIBER, psychiatrie clinique, faculté de médecine, université de Pittsburgh, États-Unis

Ivy BLACKBURN, cognitive and behavioural therapies centre, Newcastel
Upon Tyne, Royaume-Uni

ZNANSTVENICI SURADNICI:

Fabienne BONNIN, attachée scientifique au centre d’expertise collective de
l’Inserm, faculté de médecine Xavier-Bichat

Catherine CHENU, chargée d’expertise au centre d’expertise collective de
l’Inserm, faculté de médecine Xavier-Bichat

Jeanne ETIEMBLE, directeur du centre d’expertise collective de l’Inserm,
faculté de médecine Xavier-Bichat

Catherine POUZAT, attachée scientifique au centre d’expertise collective de
l’Inserm, faculté de médecine Xavier-Bichat

Chantal RONDET-GRELLIER, documentaliste au centre d’expertise collective
de l’Inserm, faculté de médecine Xavier-Bichat

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Poštovani L.R., stvarnost je stvarnost i ne da se “sedlati”, jer pripada apsolutnoj kategoriji, baš kao i istina. To će ujedno reći da ni jedno ni drugo nije ovisno o “francuskim, kanadskim i britanskim znanstvenicima”, odnosno o Vašem osobnom stavu o njima kao “nadprosječno inteligentnim stručnjacima” ili o komentatorima na portalu kao “podkapacitiranoj bezličnoj masi”.

P.S. – S obzirom na to da sam i sama studirala u Francuskoj i Belgiji, bez uvijanja Vam mogu reći da precjenjujete inteligenciju i stručne domete frankofone “znanstvene elite”.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Kora,

Portal Logično daje prednost djelima, umjesto riječima.

Riječi može svatko kombinirati i preslagivati, ali samo rijetki riječi pretvaraju u djela.

Vi sto očito vrlo rječita osoba. Bilo bi dobro vidjeti i vaša djela.

Želimo vam ugodan dan.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Nije li upravo Vaše navođenje silne “literature” na francuskom i engleskom jeziku tek puko razbacivanje riječima, kako od stane Vas samih tako i onih koje nastojite etablirati kao apsolutnu “znanstvenu elitu”?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Kora,

Mi smo listom, koje nema u članku, pomogli cijenjenom hrvatskom znanstveniku da iz plićaka uđe u dubljak.

Danas imamo puno posla, ali vam nećemo uskratiti zadovoljstvo, pošto iskreno cijenimo vašu upornost.

Ako želite, možemo za vašu ljubav objaviti nešto o cjepivima, Ivanu Pernaru, Ani Bučević ili globalnom zatopljavanju?

To će biti super prilika da se mi u redakciji bacimo na djela, a vi da iskažete vašu verbalnu genijalnost.

Sada recite da ne pazimo na vas? 🙂

Svako dobro.

L. R.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

S obzirom da je već preočito kako su Vama Ivan Pernar i Ana Bučević “genijalci” u rangu spomenutih francuskih, kanadskih i britanskih znanstvenika iliti “apsolutne znanstvene elite”, bolje Vi pripazite na same sebe jer ćete si u suprotnom rastjerati i ono malo razumnog čitateljstva koje Vas prati 😉

Svako dobro i srdačan pozdrav!

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Kora,

Zašto se ljutite? Od samog početka ste vrlo kritični prema nama, što iskreno cijenimo. To nas tjera da budemo bolji. Tu i tamo progutamo etikete na naš račun koje ne stoje. Međutim, kritike moraju biti prihvaćene obostrano.

Sada ćemo vam pokazati što nas strašno zbunjuje u vašim izjavama.

Pročitajte još jednom što ste napisali:

KORA: "S obzirom na to da sam i sama studirala u Francuskoj i Belgiji, bez uvijanja Vam mogu reći da precjenjujete inteligenciju i stručne domete frankofone “znanstvene elite”."

Jeste li svjesni što ste napisali? Sami kažete da ste studirali u Francuskoj i Belgiji i da njihove znanstvenike ne krasi inteligencija.

Recite nam onda, što vrijedi vaša diploma i vaše znanje ako su vas učili profesori, pa vama, upitne inteligencije?

Možemo razumjeti da koristite sofizam, ali za njega ipak treba biti puno oprezniji.

Želimo vam ugodan dan i ne sijecite granu na kojoj sjedite.

Iskreno poštovanje,

L. R.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
1 godina prije

Kora navuko te LR ko Šime priglavke. 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Rokokoko

Da Vi to niste morali tako napisati, ljudi bi pomislila da je L.R. navučen na teren koji baš dobro ne poznaje ?

P.S. – L.R. ne shvaća da čovjek može imati više diploma ili magisterija, s različitih sveučilišta ili područja djelovanja, a kad se tome doda i određeno životno i radno iskustvo… onda stvarnost ne odgovara onoj predodžbi koju o drugima ima L.R. 😉

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Svjesna sam što sam napisala. To što Vi, po običaju, imate problem s razumijevanjem onoga što Vam ja pišem pa redovito “shvaćate” par mjeseci kasnije nakon što Vam to netko drugi temeljito protumači, to je Vaš problem, a ne moj.

Naime, ja sebe ne identificiram s fankofonom “znanstvenom elitom” tako kako s njima Vi identificirate sebe ili druge 😉

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovana Kora,

Što vi znate o frankofonskoj eliti? U Redakciji Logično postoje tri osobe s frankofonskog područja.

Recite nam gdje ste studirali u Francuskoj? Na kojem univerzitetu? Urednik našeg portala živi u Parizu i vjerojatno zna sve osobe koje su prošle kroz Pariz, a dolaze iz Hrvatske.

Puno pričate, a malo govorite. Iz vaših akademskih usta izlaze samo etikete i pokušaji psihijatrizacije sugovornika. Klasična staljinistička metoda.

Točno osjetim o kojoj eliti govorite. Vi ste imali kontakt sa salonskom kvazi-elitom tipa Moscovici i slični. To su ti Macronovi priljepci zbog kojih svake subote gledamo Žute prsluke. Klasnični uhljebi koji su Francusku bacili na koljena. Istina, njihovi završni radovi su katastrofalni, ali oni nikako ne pripadaju francuskoj akademskoj eliti.

Nitko iz redakcije se ne identificira sa stranom elitom. Da je tako, sada biste čitali slavopojke o Macronu, a portal bi bio na francuskom jeziku.

Vi ste trčali po Parizu i Briselu, te molili da vas ta elita primi i financira vaše studije. Sada za tu istu elitu govorite da nije baš inteligentna.

Uvjeren sam da nikada niste bili u Nacionalnoj knjižnici u Parizu na specijalnom odjelu koji služi za istraživanje, a u kojem se nalaze unikatna djela raznih autora koji su stvarni autoriteti.

Dragi ste mi zbog vašeg načina pisanja i upornosti, ali ipak treba imati neku mjeru. Posebno u etiketiranju i stigmatiziranju.

Lijep pozdrav

L. R.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

Smiješni ste. No, kad smo kod stvarnih autoriteta, zanimljivo da najutjecajnija knjiga učene Europe, zvana Vulgata, nastala zahvaljujući ponajviše Sv. Jeronimu – poznatom također i po izjavi “Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac” – a ne, recimo, nekakvom Jeanu ili Henryju s ekskluzivnim pravom na (znanstveni) pristup francuskoj ili britanskoj arhivskoj građi.

Inače, dragi ste i Vi meni, a bili biste mi još i draži kad biste pokušali razumjeti da ovdje ima čitatelja koji neće oduševljeno pljeskati na neku tezu ili djelo francuskih, britanskih ili kanadskih autora ili pak autora Vaših tekstova, a tome je tako jer ih tuđinci sa Zapada ne mogu lako impresionirati svojim “zavidnim intelektualnim dostignućima i karijerom”, a pogotovo to ne mogu samo zato što su iz Francuske, Britanije ili Kanade, odnosno jer pišu članke za ovaj portal. Vaši komentatori imaju slobodu zauzeti i kritički stav spram “znanstvene elite” koju Vi promovirate kao apsolutnu, i odmak od Vašeg osobnog poimanja ili uređivačke politike portala… i to bi im trebalo dopustiti bez da ih Vi na toj osnovi omalovažavate ili podcjenjujete. Argumentiranu kritiku komentatora općenito treba shvaćati pozitivno, a ne kao “smrtnu uvredu” uvaženim znanstvenicima ili autorima od strane nekakvih “čitatelja iz zemalja treće brzine”. Iako neki “stručni i društveni autoriteti” još uvijek na specifičan način žive u prošlosti jer im to odgovara zbog beneficija koje su nekada imali zahvaljujući svojoj dominaciji, doba kulturne hegemonije je prošlo, a “sveznajući Zapadnjaci” trebaju se navikavati na kritike koje su opravdane i čija opravdanost nije upitna time što je ista kritika upućena od nekoga iz “bezlične mase”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@L.R.

P.S. – Pitali ste me što ja znam o frankofonoj znanstvenoj eliti pa ću Vam na to pitanje ovako odgovoriti: što Vi i Vaši suradnici znate o Bartolomé Bennassaru, Dominique Borneu, Élisabeth Carpentier, Jean Carpentier, François Lebrunu, Claude Liauzu i Alain Tranoyu? Ili pak o ustanovi “Institut atlantique d’aménagement du territoire” iz Poitiersa?

poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
Gost
poewrbvwevnewviuwenrvnqwevr
1 godina prije

Korijander želi uvijek biti verbalni pobjednik…………………….

Be be
Gost
Be be
1 godina prije

Kako to da u crnom tunelu strasnog socializma nije bilo toliko diagnoza,kvazi terapija,3 spola,parada za momcine,pussy pokreta za detronizaciju ocinstva, depresija,ubistava usred bijela dana,podstanara,razbijenih brakova? Danas ima prodavaca magle i kvazi srece na gomile i vecina su iz istog sela skolovani.
Kako smo opce prezivjeli? Uzivajmo u dinosaurus kapitalizmu sada. Da ne bude nesporazuma ne pricam o yu uniji nego o politickom sistemu drzave.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Zivemo ionako u matrixu gdje nam vec lagano serviraju antikrista,pedofiliju,33 spola,kreditno ropstvo,99 od 100 tv kanala sa krvavim scenama i mega psovkama. Pornografija je oce nas jos malo. Predivno napredujemo. Slijede brakovi sa zivotinjama jer je i to ljubav pa ce nam staviti neke nove dugine zastave u ruke i setnja po ulicama za podrslu toga.
I kad puknemo oni nam ponude skupe doktore za resetiranje mozga.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Zaluđivanje masa, grupa i pojedinaca se vrši zbog interesa i nepoštenja …
Čista klasika, a najveći branitelji zaluđivanja su ovisnici o istom jer im je smisao života “biti u pravu” isto kao svakom drugom ekstremizmu” …
Opravdatelji istoga (samo se čine inteligentniji) s klasičnim; “To je normalno”, … u svoj svojoj samobitnosti to su samo oni koji ovise o lažnim autoritetima, više nego ideologijama !?
Ili je ipak obrnuto ?
Freud-ovske teze se cijelo stolječe provlače kao sve prihvačena znanstvena domena i to u vremenskim intervalima (tako mi se čini) sa svrhom upoznavanja novih generacija …
I koliko vidim INKVIZICIJA ŠUTI …!!??

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Evo malo pozitive u cijelu priču (hmm dal je pozitiva),
homo sapiens oće stalno s nekim vladati pa I svi ti psihoanalitičari današnji, faraoni I feudalci povijesni sve do jedne crte na kojoj se sudari sa drugim homosapiensima u tom trenutku “podjarmljenim” I desi se neko “malo” tumbanje I resetiranje trenutnog društva tako da se ne sekiram previse oko tih pokušaja kontrola masa (sve ima svoj rast i razvoj i svoj kraj)

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
68
0
()
x