Atelje Ivković – najstarija knjigoveznica u Novom Sadu

Atelje Ivković, Srbija.
0
0

Najstarija knjigoveznica i porodična firma u regionu, čuvar tradicije, ponos grada.

Atelje Ivković je najstarija knjizoveznica u Novom Sadu. Nalazi se u Dunavskoj ulici na broju 10. Danas se bavi i proizvodnjom kožne galanterije. Ova najstarija porodična firma postoji od 1789. godine. Dobitnici su istaknutih priznanja i značajnih nagrada u svojoj struci za održavanje najviših standarda i kvaliteta ručno izrađenih proizvoda.

Atelje Ivković započinje svoju tradiciju 1789. godine kada je Emanuil Janković osnovao prvu štampariju u Novom Sadu koja je, potom, bila u vlasništvu istaknutog novosađanina Arse Pajevića. 1895. godine kum Arse Pajevića, Đorđe Ivković, kupuje štampariju i postaje začetnik današnjeg Ateljea i knjigoveznice Ivković. Sin Đorđa Ivkovića, Arsa Ivković je proširio posao i postao vlasnik štamparije, knjigoveznice i papirnice. Svojevremeno je zapošljavao više od stotinu majstora. Posle Prvog svetskog rata usavršavao se u raznim gradovima Evrope gde je ovladao i veštinom restauracije knjiga. Arsa Ivković je dobio nagradu na Međunarodnoj izložbi knjigovezačkih radova u Londonu 1929. i Parizu 1931. godine. Danas porodičnu tradiciju Ateljea Ivković nastavlja Dragomir Ivković, diplomirani biolog i umetnički knjigovezac koji se bavi umetničkim povezom i restauracijom knjiga. Njegov sin, predstavnik četvrte generacije je Đorđe Ivković koji je inženjer menadžmenta. (izvor:www.ivkovicns.com)

Proizvodi

Atelje Ivković ima širok asortiman kao i širok spektar delatnosti. Ono što je zanimljivo, pored mnogih nagrada jeste to da se predmeti od kože koje je proizveo Atelje Ivković prodaju na Petoj Aveniji u Njujorku, ni manje ni više nego kod ‘’Tifanija’’. Unikatna djela knjigoveza Svetog pisma, ukoričena su u kožu i optočena metalima, a poseduje ih srpski patrijarh, prestolonaslednik kao i biblioteka u Hilandaru. Jednu ovakvu Bibliju Ateljea Ivković, predsednik tadašnje Srbije i Crne Gore, poklonio je papi Ivanu Pavlu Drugom. Unikatni povez Svetog pisma izrađen u Ateljeu Ivković, blaženopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle, poklonio je Alekseju moskovskom patrijarhu koji je partijarh i cele Rusije. Ovakvim poklonom darivan je i vaseljenski patrijarh, a bogoslužbeno Jevanđelje istog knjigovesca koristi se u hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu.

Prošlo i buduće

Dugogodišnji rad i napor, više generacija koje su učestvovale u usavršavanju i prenošenju s kolena na koleno umeća ovog zanata dovelo je do toga da Dunavska ulica u Novom Sadu, postane poznata u celom svetu. Gde god su se pojavili Ivkovići ili njihovi radovi, automatski je započinjala i priča o Srpskoj Atini, kako u svetu često nazivaju Novi Sad. Atelje Ivković je uvek otvoren za posete. Gospodin Dragomir Ivković je često imao običaj izjavljivati kako je svaki posetilac dobrodošao, ne samo da vidi asortiman, već i da se upozna sa radom. Da vidi knjigoveznicu, mašine i materijale. To je ono što velike ljude čini velikima. Dostupnost običnom svetu. Pored velikog međunarodnog uspeha i prepoznavanja porodice Ivković kao ‘’majstora svoga zanata’’, i pored toga što su svetski poznati, oni su obični ljudi, divne komšije i sugrađani, divni sunarodnici otvoreni i dostupni za razgovor i obilazak njihove porodične bajke.

Atelje Ivković, najstarija knjigoveznica u regionu, u Dunavskoj ulici broj 10, u Novom Sadu, čuvar je tradicije, ponos grada i srpskog naroda, obiluje, kako luksuznim asortimanom predmeta od kože, tako i raznim pričama o svom poslu. Još uvek veruju u ručni rad, ponose se kulturno-istorijskm nasleđem i veruju u budućnost ovoga posla.

Atelje IvkovićDunavska ulicaknjigoveznicaštamparija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.