Legenda o Vladu Cepešu III – Drakuli

0
0

Po dolasku na Balkan, Osmanlije su odmah pokorili sve lokalne narode. Teški teror koji su sprovodili nad podčinjenim narodima, učinio je da se porobljeni još više plaše, bez ikakve ideje o oslobođenju, a kamoli pomisli koja bi vodila na ustanak. Kada su se podčinjeni narodi bunili, Osmanilije su ima davale tešku lekciju koja je trebala da ih ućuti. Međutim, postavlja se pitanje da li je neko od podčinjenih imao dovoljno snage i mudrosti da se suprotstavi Osmanlijama, i da ovaj put neko uplaši njih.

U XV veku Vlaškom je vladao vojvoda Vlad Cepeš, i upravo u ovom perodu nastaće najveće legende o „Drakuli” koje će posle par vekova zaludeti ceo svet. Legenda je ispisana i prepletena sa slovenskom mitologijom o bićima koja preživljavaju tako što piju krv, iliti „vampirima”

Učiti od najboljih

Vlad Cepeš će ostati upamćen kao vladar koji se borio za svoj narod protiv Turaka najsvireperijim načinima. Dela koja je činio kako bi zaplašio Turke nisu se mogla ispisati zbog osećaja mučnine koju bi pisac dobijao dok je opisivao njegova zverstva.

Vlad i njegov polubrat Radu bili su poslati u Malu Aziju i tamo su odrastali u kućnom pritvoru pod okriljem svojih okupatora Turaka. Kao mali dobro su izučili turski jezik i rasli su u turskom duhu. Radu je prihvatio islam i potpuno se predao Turcima, kao jedan od njih, zaboravljajući ko je i odakle dolazi. Vlad nije hteo da prihvati islam, već ga je prezirao, a upravo od Turaka još kao mali je izučio njihove metode za mučenje i ubistva. Vladov otac je povratio vlast u Vlaškoj, a po njegovoj smrti, Turci su poslali nazad Vlada na presto u nadi da će im biti odani vazal.

Šuma koja je napravljena od ljudi

Jedna od najvećih njegovih odbrana od Turaka bila je ta, što je u jednom noćnom napadu pobio čitavu hordu turskih vojnika, odsekao im je glave i nabijao na kolac. Pri sledećem napadu na Vlašku, učestvovao je i sam Sultan Mustafa II koji umalo nije bio ubijen u noćnom napadu Vlada Drakule. Sultan je bio zaprepašćen šumom koja je bila napravljena od glava njegovih vojnika. Posle toga Turci se povlače iz Vlaške. Najveća legenda o Drakuli ispisana je u XIX veku od strane irskog književnika Brema Stokera u romanu Drakula.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.