Ljubica Perkman slika stihovima

0
0

Za Ljubicu Perkman su poezija i slikarstvo dva lista na jednoj grani. Rođena je u Čelincu kod Banjaluke, gdje se i školovala, a sad živi u gradu Rotgau u Njemačkoj.

Rođena je u Čelincu kod Banjaluke, tamo se školovala i provela divne dane svoje mladosti, a zavičaj joj i danas puni srce i dušu. Završila je Srednju medicinsku školu –Farmaciju u Banjaluci. U Njemačkoj, u gradu Rodgau, provodi ostatak života; tamo je djecu izrodila i izgradila novi dom. Ljubica spaja stihovima dvije domovine:

Pjesme su joj prevedene na više jezika. Nagrađivana je više puta u više država i član je nekoliko udruženja pisaca u raznim zemljama – od zavičajnih do svjetskih, kao što je Liceo Poetico de Benidorm u Španjolskoj. Objavila je više knjiga poezije i proze: Otrgnuta grana (1996), Kraj ljeta (1998), Most ljubavi (2001), Rodgau Stadt im Herzen (2004); Rijeka djetinjstva je objavljena i na njemačkom jeziku (Eine Kindheit am Fluss) kao i knjiga kolaža, roman „ Miris šumskih jagoda“, na nejmačkom jeziku Collage roman „Duft von Walderdbeeren“.

Ljubica je veoma uspješna i u slikarstvu.  Acryl i aquarell su joj omiljene tehnike. Imala je zapažene izložbe u njenom gradu Rodgauu,  zatim u Frankfurtu, Austriji… U Hainburgu u Wiener Tor Museumu joj je izložena aquarell slika Grb Rodgau-Hainburg, a u Beču slika za proslavu 200 godina rođenja Braće Grimm koja je poslužila za izradu poštanske marke i uređenje spomen-ploče u ulici Grimm Gasse. Poštanska marka je izložena u muzeju Braće Grimm u Steinauu. Po narudžbi je slike radila za muzej u rodnom gradu Čelincu, gdje je dobila Miholjdansku povelju, kao i nagradu za Umjetnost i Literaturu.

Nedavno je Ljubica imala još jednu izložbu slika u Rodgauu. Predstavila je 39 slika na platnu koje su spojile krajiške boje i bavarsku arhitekturu; spojile Ljubičine stihove i boje. Ljubica svojom umjetnošću i ljubavlju sve spaja i ujedinjuje; sve ukrašava i obogaćuje. Neka nam naslika što više slika svojim stihovima i ispiše što više stihova svojim bojama i svojom ljubavlju!

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.