U Moskvi se pojavljuje “malo čudo” – futuristička pravoslavna crkva neobičnog izgleda

Futuristička crkva u Moskvi
11 komentara

Pojava hrama s vrlo nekonvencionalnim dizajnom je “malo čudo”, kažu arhitekti, s obzirom na konzervativizam Crkve i vjernika.

Crkva, posvećena Ignaciju Antiohijskom, bit će izgrađena u zapadnom dijelu Moskve, priopćio je u petak gradski odjel za arhitekturu. Gradske vlasti već su dale zeleno svjetlo za projekt, a odobrila ga je i Ruska pravoslavna crkva.

“U Rusiji su ljudi prilično oprezni u modernim arhitektonskim metodama u izgradnji crkve, a pojava ovog projekta je malo čudo. Arhitekti su uspjeli sačuvati sve tradicionalne elemente gradnje hrama, ali su dodali inovativne detalje”, rekao je glavni arhitekt Moskve Sergey Kuznetsov.

Arhitekti su bili pod utjecajem ranih ruskih pravoslavnih kršćanskih crkava, koje su bile karakteristične po svom dizajnu i imale su vrlo malo dekorativnih elemenata, za razliku od kasnijih građevina. Projekt se temelji na crkvi iz 14. stoljeća koja se nalazi u gradu Novgorod.

“Zgrada će se od većine postojećih crkava razlikovati po njenom lakoničnom i minimalističkom dizajnu”, objasnio je jedan od nadolazećih crkvenih arhitekata Said Dzhabrailov. “Njegov krov ide sve do zemlje, a crkva izgleda kao da je iz nje izrasla.”

Crkva će moći primiti oko 500 vjernika, imati će ogromni otvoreni prostor. Njen oltarski dio neće biti odvojen od ostatka crkve jer neće imati masivni ikonostas poput većine crkava u Rusiji. Štoviše, oltar će biti transparentan, dajući vjernicima panoramski pogled na rijeku Setun.

Tijekom gradnje očekuje se korištenje modernih materijala, uključujući stakloplastike i drugih kompozita. Crkva neće imati tradicionalni pozlaćeni križ, već triplex stakleni, što znači da će moći svijetliti tijekom noći.

Crkvena gradnja je komplicirana, može izazvati rasprave, pa čak i prosvjede, kao što se pokazalo u nedavnom skandalu u gradu Ekaterinburgu. Planovi za podizanje crkve, u jednom od gradskih parkova, izazvali su masovne prosvjede i privukli pozornost federalnih vlasti. Planovi su na kraju ukinuti, a crkva će sada vjerojatno biti izgrađena na drugoj lokaciji u gradu.

Želja ruskog čovjeka da spoji tradiciju i progresivizam fascinira. Rusija nastoji izbjeći ideološke sukobe povezujući svoj narod bez obzira na etničku pripadnost. Megalomaniju i rasipništvo žele zamijeniti minimalizmom. Domicilni kršćani i muslimani mogu puno toga naučiti od Rusije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Jeste li sigurni da je to Pravoslavni hram?
Otvoriti oltar, činiti službu kao u Katoličkoj crkvi pred vjernicima nije mala promjena i ne bih to olako shvatao a stil gradnje hram je i onako pod lupom vremena a ne kanona…zbilja jedva čekam da vidim kakav će hram izgraditi.

nessy
4 godine prije

Rijetko mogu reci da mi se arhitektura neke moderne crkve svidja. Vecina modernih crkava je gomila betona, u pokusaju da izgledaju grandiozno. Pa eto, ova mi se svidja, istovremeno podsjeca na srednji vijek, a potpuno je moderna. Nemam znanja o arhitekturi, dakle procjenjujem samo sa svog estetskog kriterija.

Ferdo
4 godine prije

Prelijepa crkva.

Ferdo
4 godine prije

Prelijepa crkva.

Zvrk
4 godine prije

Retrofuturizam na sakralni način.

dulebg
4 godine prije

Postoje kanoni za izgradnju pravoslavne crkve. Ova ih sigurno nije ispoštovala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.