fbpx

U Moskvi se pojavljuje “malo čudo” – futuristička pravoslavna crkva neobičnog izgleda

Futuristička crkva u Moskvi

Pojava hrama s vrlo nekonvencionalnim dizajnom je “malo čudo”, kažu arhitekti, s obzirom na konzervativizam Crkve i vjernika.

Crkva, posvećena Ignaciju Antiohijskom, bit će izgrađena u zapadnom dijelu Moskve, priopćio je u petak gradski odjel za arhitekturu. Gradske vlasti već su dale zeleno svjetlo za projekt, a odobrila ga je i Ruska pravoslavna crkva.

“U Rusiji su ljudi prilično oprezni u modernim arhitektonskim metodama u izgradnji crkve, a pojava ovog projekta je malo čudo. Arhitekti su uspjeli sačuvati sve tradicionalne elemente gradnje hrama, ali su dodali inovativne detalje”, rekao je glavni arhitekt Moskve Sergey Kuznetsov.

Arhitekti su bili pod utjecajem ranih ruskih pravoslavnih kršćanskih crkava, koje su bile karakteristične po svom dizajnu i imale su vrlo malo dekorativnih elemenata, za razliku od kasnijih građevina. Projekt se temelji na crkvi iz 14. stoljeća koja se nalazi u gradu Novgorod.

“Zgrada će se od većine postojećih crkava razlikovati po njenom lakoničnom i minimalističkom dizajnu”, objasnio je jedan od nadolazećih crkvenih arhitekata Said Dzhabrailov. “Njegov krov ide sve do zemlje, a crkva izgleda kao da je iz nje izrasla.”

Crkva će moći primiti oko 500 vjernika, imati će ogromni otvoreni prostor. Njen oltarski dio neće biti odvojen od ostatka crkve jer neće imati masivni ikonostas poput većine crkava u Rusiji. Štoviše, oltar će biti transparentan, dajući vjernicima panoramski pogled na rijeku Setun.

Tijekom gradnje očekuje se korištenje modernih materijala, uključujući stakloplastike i drugih kompozita. Crkva neće imati tradicionalni pozlaćeni križ, već triplex stakleni, što znači da će moći svijetliti tijekom noći.

Crkvena gradnja je komplicirana, može izazvati rasprave, pa čak i prosvjede, kao što se pokazalo u nedavnom skandalu u gradu Ekaterinburgu. Planovi za podizanje crkve, u jednom od gradskih parkova, izazvali su masovne prosvjede i privukli pozornost federalnih vlasti. Planovi su na kraju ukinuti, a crkva će sada vjerojatno biti izgrađena na drugoj lokaciji u gradu.

Želja ruskog čovjeka da spoji tradiciju i progresivizam fascinira. Rusija nastoji izbjeći ideološke sukobe povezujući svoj narod bez obzira na etničku pripadnost. Megalomaniju i rasipništvo žele zamijeniti minimalizmom. Domicilni kršćani i muslimani mogu puno toga naučiti od Rusije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jeste li sigurni da je to Pravoslavni hram?
Otvoriti oltar, činiti službu kao u Katoličkoj crkvi pred vjernicima nije mala promjena i ne bih to olako shvatao a stil gradnje hram je i onako pod lupom vremena a ne kanona…zbilja jedva čekam da vidim kakav će hram izgraditi.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Siniša

Po uzoru na hram iz 14 vijeka, samo što će dio zidova biti u staklu! Više informacija na Ruska Reč!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Rijetko mogu reci da mi se arhitektura neke moderne crkve svidja. Vecina modernih crkava je gomila betona, u pokusaju da izgledaju grandiozno. Pa eto, ova mi se svidja, istovremeno podsjeca na srednji vijek, a potpuno je moderna. Nemam znanja o arhitekturi, dakle procjenjujem samo sa svog estetskog kriterija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  nessy

Riječ “moderno” je zbilja mač sa dve oštrice, baš kao i “liberalno” i baš su podložne zloupotrebi;u religiji i vjeri po meni to je jako opasno jer modernizacija ili liberalizacija može dovesti do promjene osnova vjere pa se desi da se crkva običnom građaninu prilagodi i Boga i sebe pa se mijenjanju osnove religije tipa post, pričest, molitva “Oče naš” i “Vjerovanje”.
Zadnja velika modernizacija Hrišćanskog svijeta, po meni, je trebala biti odluka da se prestane sa inicijacijom obrezivanja a sve da se narod lakše odluči na Hrišćanstvo…..

Ferdo
Gost
Ferdo
1 godina prije

Prelijepa crkva.

Ferdo
Gost
Ferdo
1 godina prije

Prelijepa crkva.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Retrofuturizam na sakralni način.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Postoje kanoni za izgradnju pravoslavne crkve. Ova ih sigurno nije ispoštovala.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  dulebg

Tačno.

Logičar
Gost
Logičar
1 godina prije

Nećemo ostati par stoljeća unazad? To je doktrina ISIL-a. Ništa ne mijenjati od dana kada je umro Muhamed.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Logičar

@Logičar
Care to i jeste suština pravoslavlja a koja čini i razliku između njega i katoličanstva ili drugih hrišćanskih zajednica koje nisu poštovale izvorne kanone,nije to nikakva doktrina ISIL-a to je samo poštovanje tradicije i izvornog vjerovanja !

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik