fbpx

Le Monde: “Contrails pridonose globalnom zatopljenju više nego sagorijevanje motora”, tvrde znanstvenici

Chaimtrails - kondenzacijski oblaci

Kondenzacijski tragovi koji ostaju iza mlaznih zrakoplova znatno doprinose globalnom zatopljenju – vjerojatno više od goriva koje se spaljuju kako bi zrakoplov letjeli. Ovo je već poznato već nekoliko godina, međutim ovog tjedna je objavljen kompletan sažetak o kondenzacijskim tragovima koje ostavljaju zrakoplovi na nebu. Rad je objavljen u časopisu Nature Communications. Ova publikacija također sagledava i neka moguća rješenja.

Danas su zrakoplovi odgovorni za 4% neravnoteže ljudskog podrijetla između dolazne i odlazne energije u Zemljinoj atmosferi – 50% kondenzacijski tragovi i 50% CO2.

“Utjecaj je otprilike pola i pola ili možda čak i više ako govorimo o kondenzacijskim oblacima”, kaže Bernd Kärcher, autor studije i fizičar na Njemačkom aeronautičkom i astronautskom centru (DLR). “Važno je napomenuti da CO2 ostaje puno duže u atmosferi, nego kondenzacijski oblaci stvoreni od strane zrakoplova.”

Mikroskopski kristali leda

Ovi rezultati dolaze istog tjedna kao i publikacija u Nature Climate Change koja također tvrdi da kondenzacijski tragovi nisu neutralni na našu okolinu i da njihov utjecaj treba uzeti u obzir pri znanstvenim istraživanjima.

Kao i svi oblaci, kondenzacijski tragovi ili cirrus homogenitus, ime koje im je dala Svjetska meteorološka organizacija – stvaraju se kada se vodena para kondenzira u fine čestice.

Zrakoplovni motori olakšavaju ovaj fenomen odbacivanjem čađi u okruženju bez čestica. Vodena para se spaja s ostacima sagorijevanja reaktora i stvara kapljice. Na izlazu motora kapljice se zamrzavaju i formiraju mikroskopske kristale leda. U minutama i satima koji slijede, vlažnost koja je prirodno prisutna u zraku uzrokuje rast kristala čak za deset puta.

Pod određenim uvjetima, kondenzacijski tragovi mogu ostati u atmosferi satima. Neki će izgubiti svoj izduženi oblik i postat će oblaci cirusi koji podsjećaju na kosu anđela koje vidimo na nebu. Gotovo prozirni, cirusi i dalje upijaju neke od zračenja koja dolaze sa Zemlje i ponovno ih emitiraju na Zemlju. Sunčeve zrake prolaze ciruse bez problema. Učinak svega je dakle zagrijavanje površinske temperature, za razliku od nižih oblaka – neprozirnih i bijelih – koji djeluju suprotno.

Mnoštvo uključenih varijabli može otežati znanstvenicima da shvate kako zrakoplovi stvaraju oblake, ali nude i mnoge mogućnosti da se smanji njihov štetan utjecaj na klimu.

Među kratkoročnim rješenjima, Bernd Kärcher misli na sintetička goriva, prirodni plin, plin iz biomase ili biogoriva, čiji izgaranje dovodi do emisije puno manje čestica u zraku od kerozina. Tekući vodik ili ukapljeni prirodni plin također obećavaju, ali ih je teže koristiti jer zahtijevaju druge tipove motora. Električni zrakoplovi bi također riješili problem, ali za sada ostaju “daleki san”, tvrdi Berndu Kärcheru.

Preusmjeravanje zrakoplova

Shodno tome, preusmjeravanje zračnog prometa moglo bi smanjiti formiranje oblaka koje stvaraju zrakoplovi. “Let na većim visinama, gdje je zrak hladan i suh, može smanjiti formiranje kondenzacijskih oblaka i tragova. Međutim, trenutačno korištene rute smanjuju vrijeme i troškove leta, a zrakoplovne firme će ih nerado mijenjati”, završava znanstvenik.

Prije bilo kakve akcije bitno je bolje istražiti problem. Bernd Kärcher u svom preglednom članku primjećuje da je Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva usvojila plan za smanjenje CO2, ali ne uzima u obzir kondenzacijske oblake koji su doista veliki problem.

Izvor: Le Monde | Nature

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Baba
Gost
Baba
2 godine prije

Chemtrails i contrails nisu jedno te isto…ispravnosti radi bi u naslovu trebalo stojati contrails pošto i tekst počinje sa “Kondenzacijski tragovi”. (originalni naslov sa Le Monde prijevod: Bijele linije zrakoplova pridonose globalnom zatopljenju)

Bozon
Gost
Bozon
2 godine prije

Još jedno zajmajavanje? Onda najuticajniji Obamin klimatolog i naučnik zapravo izučava vodenu paru? Teško. Pročitajte malo o David Keithu ovde, https://en.wikipedia.org/wiki/David_Keith_(scientist)

A onda pogledajte malo njegove naučne radove. https://keith.seas.harvard.edu/publications
Nigde se ne pominje vodena para. Dok se vi “opasuljite” što kaže naš narod, oni već prelaze na petu, ili šestu fazu programa. Drugi Keithov naučni članak na poslednjem linku govori o upotrebi sulfata u geo-engineeringu. “Production of Sulfates Onboard an Aircraft: Implications for the Cost and Feasibility of Stratospheric Solar Geoengineering.”

Da, dobro ste pročitali. O upotrebi sulfata, ili tačnije H2SO4, (sumporne kiseline) se govorilo i na poslednjoj geoengineering konferenciji. Kažu, super jefitno, a izuzetno efikasno. Odavno planiraju napuštanju upotrebe nanočestica Aliminij i Barij oksida koji se koriste kao cloud nuclei. (naime, dok smo mi spavali, ovi naučnici već decenijama izučavaju, eksperimentišu uživo, unapređuju program koji su sami zacrtali te su zaključili da su upravo fine čestice prašine ono na šta se kondezuje vlaga u atmosferi pa su osmislili veštačke cloud nuclei )

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Klima na planeti je dinamička kategorija. Ledana doba, Topli periodi, …., sve je to prisutno kroz desetine hiljada godina.
Skeleti mamuta i vunastog nosoroga u Sibiru ?
Evidentno je da se sa klimom nešto dešava? Prosek i dalje ostaje, ali imamo izražene ekstreme!
Koliko je aktivnost čoveka u tome, sigurno je za suptilnu analizu?
Ima jedan interesantan ugao: Globalno otopljenje dovodi do Ledenog doba?
Moguće ?!

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Weteran

Klima se minja ciklički ovisno o položaju i udaljenosti zemlje od sunca.

Muamer
Gost
Muamer
2 godine prije
Reply to  Weteran

Ciklusi se ponavljaju, ali u jako dugim periodima. Problem je što mi ne utječemo da se taj perio ubrza za duplo npr. već tako ubrzavamo cijeli proces kao da meteor ponovo udari u zemlju. Za nešto što bi prirodnim putem trajalo par miliona godina, mi bi mogli da ubrzamo na par stotina godina a u tako brzim promjenama nijedna živa vrsta nije u stanju da se prilagodi novim okolnostima.

Bozon
Gost
Bozon
2 godine prije

IPCC je osnovan 1988 od UNEP-a United Nations Environment Programme. David Keith je koautor IPCC Third Assesment Izveštaja. https://en.wikipedia.org/wiki/IPCC_Third_Assessment_Report. Kad malo bolje pročitate, shvatićete da se UNEP bavi geoengineeringom odavno, a program mitigacije kreće baš otprilike kada su ljudi širom sveta uočili po prvi put contrailse koji, umesto da se rasprše onako kako smo ih ceo život gledali, se zadržavaju i formiraju mutni sloj. (SRM).

Mnogi pa i ja smo posle više decenija (dve decenije) uočili da je često zapravo veća temperatura kad se formira taj difuzni sloj nego kad je nebo čisto plavo.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Contrailsi su manje interesantni od chemtrailsa

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije

Ovaj tekst je, za većinu prosječnih čitalaca, teška prevara! Na čast i ovom autoru koji prenosi pisanje režimskog, mainstream, Le Monda. Ali i redakciji ovog sve manje progresivnog portala! Na naslovnoj slici su KEMTREJLI (engl. Chemtrails), hemijski aerosoli koji sistemski ispuštaju američki vojni i manji broj civilnih aviona ponad SAD; nad evropskim NATO vazalskim državama to radi domaća avijacija, sa stotinama velikih transportnih aviona, i to najčešće na non-stop letovima između NATO baza u Turskoj, Italiji, Njemačkoj… Ovo je program Pentagona i američkog Ministarstva odbrane, “Ovladavanje meteorološkim vremenom do 2025. godine”, uistinu satanski “znanstveni” projekat kada se direktno zadire u same osnove života na Zemlji — zakrivanje sunčevog sjaja pod krinkom “globalnog zagrijavanja”!!! Glavna namjera prekrivanja neba hemijskim tragovima, ili vještačkim cirusnim i drugim oblacima (Chemclouds) očito je zbog poboljšavanja radarske slike iznad zemalja koje pripadaju NATO paktu, ali je tu istovremeno i skrivena agenda manipulacije vremenom preko djelovanja snažnim radio-frekvencijama na oblačne sisteme, koji se nastoje usmjeravati u željenom smjeru i izazivati vojne (ratne) efekte: poplave, suše, uragane… Nedavno je grupa hrvatskih ekoloških aktivista tužila Vladu Državnom odvjetništvu, ali to nijedan medij (uključujući ovaj portal) nije prenio, iako je većina bila obaviještena. Žalosno, žalosno… Pax Americana izgleda tako “moćno”… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Grupa hrvatskih ekoloških aktivista, veliš. Koje struke s kojim fakultetima. Uostalom čak je i globalno zatopljenje predmet rasprave.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Poštovani Bill Clinton,

Pažljivo smo pogledali tužbu o kojoj govorite. Pogledali smo i linkove koji vode na Youtube. Nismo zatvoreni za propitivanje, što radimo od prvog dana, ali ipak treba znati prepoznati prave argumente. Za sada dokaza o onome što tvrdite nema.

Naravno, “zapadni partneri” su sposobni za organizaciju sličnih stvari, što su već činili u Vijetnamskom ratu.

Portal Logično neće objaviti nešto za što nema ni argumenata ni logičkog zaključka.

Ovaj članak je objavljen, ne da širi mantru o globalnom zatopljenju na kojeg utječe čovjek, a u što sumnjamo, nego da pokaže kako mainstream mediji od “bezopasne vodene pare” stvore “opasnu vodenu paru” kada je njima to potrebno.

Nadamo se da smo bili malo jasniji i da ste shvatili razlog objavljivanja ovog članka?

Ugodno čitanje

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije
Reply to  L. R.

Odlično shvaćam, dragi novinaru L.R. A, moje “shvaćanje” proistječe iz novinarskog (u naširem smislu angažmana) staža od 1969. godine. Također, vrlo dobro znam šta je novinarstvo, a šta je ŽURNALIZAM u novinarstvu! Dvije potpuno različite stvari. Poslao sam vam nedavno opširan, stručan, tekst na ovu temu (sa serijom originalnih fotografija), i to prevod s engleskog sa Global Researcha. Vjerovatno znate koji je profil, i kvalitet, tog svjetskog portala, da oni ne objavljuju “svašta”, već samo dokumentovane i stručno verifikovane tekstove (brojne fusnote i linkovi u vezi iznesenog u samome tekstu). Nikakvog odgovora od strane urednika!?! Jedno direktno pitanje: jeste li vi (kao novinar, te kao redakcija/urednk) uopšte svjesni kakvu ste propagandu ovim tekstom učinili autorima Pax Americane, spec. NATO-u? Dozvolite kratko pojašnjenje. Le Mond je mainstream medij (državne, vladajuće elite), poput sličnih vodećih novina u SAD, V. Britaniji, Njemačkoj… Na sličnom je fonu pomenuti znanstveni časopis. Slika sa (demonskim) CHEMTRAILSIMA na nebu, uz naslov “CONTRAILS pridonose globalnom zatopljenju” (što je istina) — jeste upravo spin koji su autori tekstova u pomenutim glasilima svjesno napravili! Radi se o tome, da se mase ljudi (posebno omladine) privikavaju, i prihvate kao normalno, nebo prekiriveno hemijskim oblacima. A, da se ne radi o nečemu… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Bravo Bile kužiš igru tame.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Bill Clinton, doista pretjeruješ evo i zašto. Jesu li zapadnjaci spremni na takvu stvari? Jesu, nema sumnje. Jesu li ikada pokušali? Jesu, sigurno. To nije tajna i piše ti gore L. R. o Vijetnamu. Međutim reći da se to radi na komercijalnim linijama, stvarno nema nikakvog smisla. Bez razloga unosiš paniku i diskreditiraš članke koji otkrivaju stvarne manipulacije i zavjere koje su svuda oko nas. Zamislimo da se zapadnjaci usude takvo što napraviti. Odluče većinu komercijalnih zrakoplova napuniti kerozinom koji sadrži određene kemijske elemente štetne po našu okolinu, klimu i zemljište na kojem uzgajamo voće, povrće i žitarice. Znaš li ti što bi trebalo da takvo što ostane tajna? Globalna zavjera širokih razmjera. Odgovori nam svima na ova pitanja: 1) Zar bi Rusi i Kinezi dozvolili da im takvi zrakoplovi šeću po nebu i posipaju raznorazne kemikalije? 2) Kako bi zavjerenici proizveli kerozin u Kini i Rusiji koji u sebi sadrži te kemikalije, jer se kerozin ne proizvodi na jednom mjestu, nego u svim zemljama koje imaju zračne luke? 3) Količina takvih kemikalija je ogromna. Kako je moguće da takvo što neprimijećeno prolazi carine? Nije valjda da su i one u toj zavjeri? 4) E sada pogledaj kako je samo… Pročitaj više »

petko
Gost
petko
2 godine prije
Reply to  PPP

za Vasu informaciju ruski vazdusni prostor nije rezervisan za letove tog tipa. odavno vec!za Kineze nisam nigde procitao ali za Ruse jesam

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  petko

Ja kako znam iz Francuske svaki dan imamo 20 letova za Rusiju i to onih koji ostavljaju tragove.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Damir

Pa sta onda, rec je o spec. vojnim avionima i avionima posebnih avio kompanija koje imaju malo prtljaga nisko budzetne avio kompanije.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  PPP

Mislim da iznosis puno lazi u tim tvojim tvrdnjama- argumentima. Pogotovo za vlade zapadnih zemalja koji uopste ne vladaju svojim zemljama. To ti je prva konstatacija koja je pogresna. Dalje necu pisati.

Valter
Gost
Valter
2 godine prije
Reply to  L. R.

Dragi moj L.R. ma možeš ti pisati napametije stvari na svijetu, ako se to ne poklapa sa predubjeđenjem koje si je netko stvorio … uzalud ti sva razumnost, logičnost, argumentiranost, objektivnost …

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Bill Clinton

Tisina tamo. Obrenovac nesme pasti, to je odluka Vrhovne komande iz Pentagona i velikoga vodje Av ava.
Ko razume shvati ce sta je sve u igri i sa kim posla ima Srbija i ako placa dva tehnicka pregleda za vozila koja cine vise od 30% auto parka Srbije. Ni kod turaka nije bilo tolikoga haraca kao kod ovih radikala.

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

O špricanju aerosola u stratosferu govori tip koji sigurno zna istinu, ali drugi je par postoli možemo li virovat u ono šta govori jer njegov posal je obmana;
https://www.youtube.com/watch?v=WBG81dXgM0Q

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Svejedno, Contrails ili Chemtrails, da li je moguće da se u relativno kratkom vremenskom periodu stvori pravilan mrežasti uzorak na tako velikoj površini i ostane satima? Koliko je takvih čvorišta baš iznad “našeg grada”? Nekako sumnjam da toliki koridori prolaze iznad naše regije i ne mogu da zamislim koje bi to bile linije da im je baš tu sjecište. Ne tvrdim da nije tako ali mi je teško povjerovati u to. “Teorije zavjere” su uvijek atraktivne i teško je uvijek razlučiti šta je obmana, šta je laž da se diskreditira istina a šta doista istina. Nisam siguran u dokaze ni za ni protiv ali ovo mi je jako sumnjivo.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Evo ga stize jos jedan porez,ova papazjanija od zakljucaka je napisana iskljucivo kao predgovor poskupljenju avionskih karata, a ovce ce nastaviti blejat.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Mucke

U pravu si. Ovo je vijest o povećanju poreza ili sprječavanju letenja ruskih i kineskih zrakoplova koji koriste stari kerozin. Vjerojatno zapadnjaci imaju nove patentirane motore kojima će zamijeniti ove kerozinske. Rusi i Kinezi su upravo najavili preuzimanje svjetskog tržišta civilnih zrakoplova.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije

Čim sam vidio sliku,pročitao sam chemtrails,jer ona to pokazuje.Onda tek skužio da je riječ o contrailsima.Inače mislim da su puno veći problem chemtrailsi i da su itekako tu.Redovito dobivamo porcije teških metala kao i tlo i voda oko nas.Ko u to ne može povjerovat,ne može ni pojmit zlo sa kim imamo posla.To je počelo 2000. g.,kad smo ušli u Partnerstvo za mir.Prije toga nisu ostajali bijeli tragovi iza aviona satima,već samo sekundama,tj.contrailsi.Isto ko ne vjeruje u to ne može ni pojmit kakvi su političari beskičmenjaci koji su pristali na to trovanje i šute o tome.Sa čime imamo posla,jer se to radi praktički na cijelom Zapadu,a jako malo političara da zucne o tom.Očito se imaju čega bojati,a vjerujem da večinu nije ni briga,sve dok su materijalno dobro obezbjeđeni.

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

Čitam članak i razne kometare i stvarno je nemoguće odvojiti žito od kukolja. Svako tvdi svoje sa nekom fanatičnom sigurnošću pa se moram zapitati koliko vas kad nešto strastveno zastupate to stvarno znate, a koliko ‘samo’ vjerujete da je tako ? Velika je razlika vjerovati i stvarno znati. Istina se mora reći, slažem se, ali bi je prvo trebalo posjedovati, a ne da svako priča nešto što misli da je istina. Idemo sad minusaši … navalite 🙂

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije
Reply to  Valter

Imaš samo pluseve…

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Valter

Istina je tu ali je nemoguce objaviti na glavnim medijima jer se zna u cijim su rukama. Nema cak n i rasprave o tome

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije
Reply to  Valter

Znam da se tu traže dokazi i ne mogu se objavljivat članci bez veze.Mene osjećaj odnese više puta puno dalje,neg ako slijedim samo činjenice i uspoređujem hrpu podataka.A oko ovog mi je osjećaj velik kao kuća.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Vrlo diskutabilno…ako pokušavaju promijeniti atmosferu to rade i preko chemtrailsa i preko contrailsa.

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Ne vidim da iko pokušava da razbije taj “mit”. Pojavila se hrpa slika i videa, što prosipanja chemtrail-sa što javnih priznanja da se to radi ali Isto tako postoje demanti. Ni jedna država se nije prihvatila praćenja i snimanja takvih pojava da bi mogla umiriti građane. Istina, ko bi im vjerovao, bar kad su ex YU u pitanju. Ni jedna TV se također nije toga prihvatila a sa sadašnjim mogućnostima zumiranja to ne bi trebao biti problem. Astronomi takođe imaju teleskope ali ih to ne interesira. Možda to i jeste potpuno luda teorija ali ipak radi istine i mira društva, mogao se neko prihvatiti ozbiljnije provjere.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik