fbpx

Ljubav

Ljubavna pjesma

Ne znam je li se neko bavio istraživanjem koja tema je najviše zastupljena u svim vrstama umjetnosti, ali vjerujem da je ljubav u samom vrhu. Ljubav između muškarca i žene.

Književnost, naravno, nije izuzetak. Toliko je napisano djela svih vrsta s ljubavnom tematikom: romana, komedija, tragedija, pjesama – da bi veliki posao bio izbrojati ih. Teško je naći pjesnika koji nije pokušao napisati ljubavnu pjesmu, pa čak je malo i onih koji se ne zovu pjesnicima, a da nisu pokušali napisati bar neki ljubavni stih. Oni koji nisu, opet znaju napamet poneki stih iz omiljene mu pjesme koju je neko drugi napisao.

U pjesmama je ljubav nekada tako divna i slavljena da joj ništa na svijetu nije ravno. Nekada je isto tako nesretna i pokvarena. Nekada divlja, surova, nekada beskrajno nježna i iskrena. Zna biti i podmukla, iz interesa i sebičnosti. Ili duboka, platonska, luda… Ali gotovo nikada to nije samo obična, svakodnevna ljubav. Valjda se računa da o takvoj ne vrijedi pisati, mada neki mudri ljudi kažu da je najbolja i najiskrenija ona ljubav koja se ne primjećuje, o kojoj se ne priča i ne piše.

U pjesmama se pjesmici nadmeću u tome ko će više i kićenije reći nešto o ljubavi, ko će smisliti uzvišeniji stih. Ili ko će uvjerljivije pokazati koliko je ona pogubna i opasna po svakoga ko je osjeti. Neki opisuju patnju zbog nedostatka ljubavi, a neki patnju zato što je imaju. Neki su toliko zbunjeni da ne znaju ni kakvu to ljubav žele.

Ah, ta ljubav!

MOLIM TE

Molim te, samo me
voljeti nemoj!
Nikad me niko
volio nije.
Uostalom – ne znam
šta bih s ljubavlju,
i šta se to sve
iza nje krije.

Nisam naviknut
da me vole.
Sviko sam samo
odbačen biti.
Znam samo s onima
koji me mrze,
njihova mržnja me
od ljubavi štiti.

I šta bih s ljubavlju
koju mi daješ?!
Sad, kad mi kosu
pokriva inje?!
To ti je, kao
što izreka kaže,
da bisere čiste
bacaš pred svinje.

Zato te molim,
idi od mene.
Tebe zaslužuje
drugi neko.
Molim te, idi,
idi što prije!
Molim te, idi –
al ne daleko!

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije

“Neki su toliko zbunjeni da ne znaju ni kakvu to ljubav zele”… odmah mi pade na pamet Dobrisa Cesaric “Još bi nam mogla desiti se ljubav,
Desiti – velim, Ali ja ne znam, da li da je želim,
ili ne želim.”

Hvala na pjesmi. Ljubav gledana iz jednog drugacijeg kuta.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Barba Ivo, pravo ste osvjezenje u juznoslavenskom novinarstvu koje umjetnost i kulturu izbacilo na margine. Samo nam potrajte.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Ljubav je najljepse i najplemenitije osjecanje.U svakom covjeku budi samo pozitivno ozracje. Onaj koji voli u sebi nema negativnih emocijaSve lijepo se cita s njegovog lica i ociju.A posebna ljepota lezi u iscekivanju…

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ljubav, sto je to, jeli se prodaje na litre ili kile, koliko kosta?

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Dobro udarate minuse, Ok ima i dva plusa a nitko nije odgovorio. Ja znam sto ljude spaja i drzi skupa, neki to nazivaju ljubavlju, za mene je to samo interes, nema interesa nema ni ljubavi. Iskustvo brak 25 godina i izvanbracna zajednica 20 godina.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

Ljubav je prirodna i tako funkcionira naša Zemlja, unatoč tome što su vas možda učili u školi suprotno. Napokon i Bog je ljubav.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Bravo,Citatelju portala!

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije

ehehe… znam barem ja što je ljubav… ampak, dvojim između reproduktivnog seksa, erosa ili erotične ljubavi, i duhovne (prave, nesebične) ljubavi…
što li ono beše između mene i monice?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik