Magarčeva “dužina alata” je ravna njegovom ponosu i vjernosti dobrom gospodaru

Maskota Magarca
35 komentara

Maca je umiljata, mačka je zgodna, psić je zabavan, njih dvoje kao golub i golubica… a s druge strane će čak i u pjesmi stajati kako Nosim sve torbe, a nisam magarac. Konji će biti ati, vranci, lipicanci, konjanici idealni ratnici, (zaboravljena) kazna će se zvati magareća klupa.

Nikad se ne ispadne na kraju priče poput konja, prečesto poput magarca. Svi znamo da je to plastičniji izraz za situaciju u kojoj ispadnemo glupi. Ne, nije dovoljno reći ‘glupi’, puno bolje zvuči namagarčeni, nasamareni.

Magarci danas žive tek u kakvim rezervatima ili se nalaze blizu oglasne table na kojoj piše ‘Prodajem magareće mlijeko’. Magareća posla.

Preostalo je malo ljudi koji su poznavali magarce. Magarac, magarica i pule (pulac). Tegleća marva, kažu sastavljači križaljki. Utrka magaraca u Tribunju. Ne pada mi na pamet ići gledati i tako podržavati to ponižavanje magaradi. Mi i inače volimo misliti o sebi kao o gospodarima svega živoga (onda se čudimo što neki koji su još ekstremniji od nas na isti način gledaju upravo – nas), ali to kod magaraca baš ne uspijeva, iako su ‘glupi’. Konji će se dati izdresirati, na jači stisak ili udarac petom će poskočiti, u galop kad jahač hoće. Magarac se ne da izdresirati. Možeš ga tući, možeš vikati, naređivati, a on neće mrdnuti s mjesta, ako neće. A neće se pomaknuti dok god mu ne odaš poštovanje. Magarac smatra čovjeka ravnim sebi. Ili ćeš ga poštovati pa će slušati, pomoći ti ili će zbaciti sa sebe samar zajedno s teretom i dati se u trku. Magarac je najponosnija životinja. I najvjernija. Ima prekrasne, pametne oči i ne boji se. Osim kad osjeti poskoka u blizini. Nije glup, niti ‘magarac’ pa da čeka da ga ovaj ugrize i tako riješi svih budućih gušta u bršćenju mlade loze, djeteline.

Magarac zna uživati u životu. Valjati se i dignuti sve četiri u zrak, njakati, zna i namirisati zgodnu magaricu u blizini. Nije dužina njegovog alata kao kod konja, ali kako je niži, to ga i niže spusti do poda. Na magarčino veselje.

Zna donijeti breme iz krša, neće mu se noga omaknuti po kamenju. Zna nositi vučije (zna li tko što je to) i zna se umoriti, zna gdje mu je kuća.

Pozdravit će sa svojim IAA, njiskom, zafrktat će gornjom usnom i nasmijati se kad te napravi magarcem dok ispunjavaš njegove želje i nosiš mu djetelinu. Ti si njegova s četiri lista, ako je on tvoja. A bio je to čovjeku kroz stoljeća.

Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pera detlic
4 godine prije

Ovdje kod nas u Tribunju tovare niko ne ponizava, niti kinji. Da nije tih trka u kolovozu vjerovatno ih ne bi ni bilo. Dobro dosao i ti, a i svi drugi sledeceg kolovoza na nove Tribunjske magarece trke. ZIVIO TRIBUNJ!!!!
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

makedonac
4 godine prije

Mi makedonci, kada upadnemo u bezizlaznu situaciju, imamo jednu izreku : dali hoces zmija da te ujede ili magarac da te opali. Na makedonskom to se lepo rimuje; dali sakas zmija da te apne ili magare da ti go bapne.

Zvrk
4 godine prije

Magarci su nevjerojatno korisni i bitni, naročito u davnim vremenima kad su pomagali nosit alat težacima. Za tadašnji svijet su bili, štono se reče, najbolji čovjekov prijatelj.

Sovonarola
4 godine prije

Magarac i čovik znaju više od čovika samog.

Siniša
4 godine prije

Koja im je”glava” magareća…. Bolton je dodao da Tramp planira i da revidira politiku prema afričkim zemljama, proglašavajući Rusiju i Kinu pretnjom za američke interese na ovom kontinentu, prenose mediji. „Veliki konkurenti, tačnije Kina i Rusija, brzo šire svoj finansijski i politički uticaj Afrikom. One su namerno i agresivno usmerile svoje investicije na region kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama“, objasnio je Bolton. „Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi, ugrožava finansijsku nezavisnost afričkih zemalja, koči mogućnosti za američke investicije, ometaju američke vojne operacije i predstavljaju značajnu pretnju američkim nacionalnim interesima u oblasti bezbednosti“, naglasio je Bolton, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, u periodu 2016-2017. direktne investicije Kine iznosile su 6,4 milijarde dolara. „Kina koristi mito, sporazume OPEK-a i strateško korišćenje dugova kako bi afričke zemlje držala kao taoce prema željama i potrebama Pekinga“, rekao je Bolton. „Širom kontinenta Rusija koristi svoje… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

A kad je između mračnih tema došlo malo tovareće zajebancije evo jedna lokalna škojorska kako Lučani (Vela Luka) zajebaju Blaćane (Blato na Korčuli);

Sedi Blaćanin na tovaru i gre doma iz poja i u nekome momentu mu pripne i za posrat se namisti se tako da jednu nogu ostavi na tovaru, a drugu stavi na redinu (suhozid) i taman mu krene pa Blaćanin na glas reče “za pasa tovara da sad neko reče ĆU”, a kad tovar čuje ĆU ka poslušna beštija krene naprid.

Molltaler
4 godine prije

Dva teksta o magarcima danas. Jel danas neki magareći dan ili je samo slučajnost?

Pizistrat Nelson
4 godine prije

Evo, evo, mijenjam komentar, zaboravio da ne smijem dirati u Son of Sama admine… A samo sam ga htio pitati kako to da nije uspio Venecuelu i Iran ugurati u ovu priču?

bezimeni
4 godine prije

Magarac bio ko se nije sakrio,

Ožalošćen nad internetom
4 godine prije

Čudi me da se na ovakvom jednom ozbiljnom portalu autori potpisuju pseudonimom?! Tako rade samo jezuiti…

Mucke
4 godine prije

Cestitam urednistvu,alegorija u odnosu na citatelje je vise nego ocigledna.

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

Vucija nije plosnata vec ovalna presijeka bacvica obicno oko 30 litara, za prijenos vode, konopima se vezu sa strane o samar na magarcu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.