fbpx

Magarčeva “dužina alata” je ravna njegovom ponosu i vjernosti dobrom gospodaru

Maskota Magarca

Maca je umiljata, mačka je zgodna, psić je zabavan, njih dvoje kao golub i golubica… a s druge strane će čak i u pjesmi stajati kako Nosim sve torbe, a nisam magarac. Konji će biti ati, vranci, lipicanci, konjanici idealni ratnici, (zaboravljena) kazna će se zvati magareća klupa.

Nikad se ne ispadne na kraju priče poput konja, prečesto poput magarca. Svi znamo da je to plastičniji izraz za situaciju u kojoj ispadnemo glupi. Ne, nije dovoljno reći ‘glupi’, puno bolje zvuči namagarčeni, nasamareni.

Magarci danas žive tek u kakvim rezervatima ili se nalaze blizu oglasne table na kojoj piše ‘Prodajem magareće mlijeko’. Magareća posla.

Preostalo je malo ljudi koji su poznavali magarce. Magarac, magarica i pule (pulac). Tegleća marva, kažu sastavljači križaljki. Utrka magaraca u Tribunju. Ne pada mi na pamet ići gledati i tako podržavati to ponižavanje magaradi. Mi i inače volimo misliti o sebi kao o gospodarima svega živoga (onda se čudimo što neki koji su još ekstremniji od nas na isti način gledaju upravo – nas), ali to kod magaraca baš ne uspijeva, iako su ‘glupi’. Konji će se dati izdresirati, na jači stisak ili udarac petom će poskočiti, u galop kad jahač hoće. Magarac se ne da izdresirati. Možeš ga tući, možeš vikati, naređivati, a on neće mrdnuti s mjesta, ako neće. A neće se pomaknuti dok god mu ne odaš poštovanje. Magarac smatra čovjeka ravnim sebi. Ili ćeš ga poštovati pa će slušati, pomoći ti ili će zbaciti sa sebe samar zajedno s teretom i dati se u trku. Magarac je najponosnija životinja. I najvjernija. Ima prekrasne, pametne oči i ne boji se. Osim kad osjeti poskoka u blizini. Nije glup, niti ‘magarac’ pa da čeka da ga ovaj ugrize i tako riješi svih budućih gušta u bršćenju mlade loze, djeteline.

Magarac zna uživati u životu. Valjati se i dignuti sve četiri u zrak, njakati, zna i namirisati zgodnu magaricu u blizini. Nije dužina njegovog alata kao kod konja, ali kako je niži, to ga i niže spusti do poda. Na magarčino veselje.

Zna donijeti breme iz krša, neće mu se noga omaknuti po kamenju. Zna nositi vučije (zna li tko što je to) i zna se umoriti, zna gdje mu je kuća.

Pozdravit će sa svojim IAA, njiskom, zafrktat će gornjom usnom i nasmijati se kad te napravi magarcem dok ispunjavaš njegove želje i nosiš mu djetelinu. Ti si njegova s četiri lista, ako je on tvoja. A bio je to čovjeku kroz stoljeća.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Ovdje kod nas u Tribunju tovare niko ne ponizava, niti kinji. Da nije tih trka u kolovozu vjerovatno ih ne bi ni bilo. Dobro dosao i ti, a i svi drugi sledeceg kolovoza na nove Tribunjske magarece trke. ZIVIO TRIBUNJ!!!!
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

ZIVIO TRIBUNJ!!!
I pozdrav Peri i ekipi!

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Uživajte u trkama dok vam ne zabrane……….brzo će se naći neki tovar na dvije noge koji će vas obtužit za mučenje životinja…..ka onoga kaj su zbog bećarca napravili magarca.
Sritno! SFSN

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Više volim konje ali njihovi daljni rođaci magarci su zaista simpatične životinje. Možda zbog njihove tvrdoglavosti se magareće ime koristi za razne negativne konotacije poput magareće klupe ili namagarčivanja. Meni je nezamislivo tu korisnu životinju staviti u ikakav negativni kontekst.SMRT SVIMA! SLOBODA NARODU!

makedonac
Member
makedonac
1 godina prije

Mi makedonci, kada upadnemo u bezizlaznu situaciju, imamo jednu izreku : dali hoces zmija da te ujede ili magarac da te opali. Na makedonskom to se lepo rimuje; dali sakas zmija da te apne ili magare da ti go bapne.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

dobra ti je ta ,,lepo si me nasmijao ,,

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Hahaha..odlično

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Šta makedonac na kraju izabere, uglavnom?

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Vazeljin ?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Magarci su nevjerojatno korisni i bitni, naročito u davnim vremenima kad su pomagali nosit alat težacima. Za tadašnji svijet su bili, štono se reče, najbolji čovjekov prijatelj.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
1 godina prije

Magarac i čovik znaju više od čovika samog.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Koja im je”glava” magareća….

Bolton je dodao da Tramp planira i da revidira politiku prema afričkim zemljama, proglašavajući Rusiju i Kinu pretnjom za američke interese na ovom kontinentu, prenose mediji.

„Veliki konkurenti, tačnije Kina i Rusija, brzo šire svoj finansijski i politički uticaj Afrikom. One su namerno i agresivno usmerile svoje investicije na region kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama“, objasnio je Bolton.

„Predatorska praksa koju sprovode Kina i Rusija usporava ekonomski rast u Africi, ugrožava finansijsku nezavisnost afričkih zemalja, koči mogućnosti za američke investicije, ometaju američke vojne operacije i predstavljaju značajnu pretnju američkim nacionalnim interesima u oblasti bezbednosti“, naglasio je Bolton, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u periodu 2016-2017. direktne investicije Kine iznosile su 6,4 milijarde dolara.

„Kina koristi mito, sporazume OPEK-a i strateško korišćenje dugova kako bi afričke zemlje držala kao taoce prema željama i potrebama Pekinga“, rekao je Bolton.

„Širom kontinenta Rusija koristi svoje političke i ekonomske veze bez dužnog poštovanja prema vladavini prava i transparentnom upravljanju. Ona nastavlja da prodaje oružje i energente u zamenu za glasove (afričkih zemalja) u UN, koji drže na vlasti ’moćnike‘, podriva mir i bezbednost i radi u suprotnosti sa istinskim interesima naroda Afrike“, istakao je Bolton.

On je dodao da takvi potezi Rusije i Kine predstavljaju „suštinsku pretnju američkim nacionalnim interesima“.

trst je naš
Gost
trst je naš
1 godina prije

trebaju oni opet crne robove.

raJKO
Gost
raJKO
1 godina prije

meni se cini a kako vidim i mnogima od citatelja ovog portala da upravo USA POLITIKA nastoji namagarciti citav svjet oni bi leba bez motike a to tako vise ne samo da nece ici vec se osvecuju i osvjescuju oni mnogi kojima se ne svidja sta rade uSRAnci sirom planete DA DA NAMAGARCITI NASAMARITI TO JE SAMO POLITIKa amerike vise// sto su se nadali mnogi takozv*prijatelji / NEMA POMOCI od usranih amera SAD TREBA SVE PLATITI NEMA DZABE INTERVENISANJE PO ZEMALJSKOJ KUGLI DAKLE AKO NEKO ZELI INTERVENCIJU MORA PLATITI usa i gotovo ma cijeli svjet je sustinski nacionalni INTERES usa oligarhije A TO sto oni rade nema svrhe nikakve vise pogubili su se i to je strasno il ce tek biti strasnije jos

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

A kad je između mračnih tema došlo malo tovareće zajebancije evo jedna lokalna škojorska kako Lučani (Vela Luka) zajebaju Blaćane (Blato na Korčuli);

Sedi Blaćanin na tovaru i gre doma iz poja i u nekome momentu mu pripne i za posrat se namisti se tako da jednu nogu ostavi na tovaru, a drugu stavi na redinu (suhozid) i taman mu krene pa Blaćanin na glas reče “za pasa tovara da sad neko reče ĆU”, a kad tovar čuje ĆU ka poslušna beštija krene naprid.

Molltaler
Gost
Molltaler
1 godina prije

Dva teksta o magarcima danas. Jel danas neki magareći dan ili je samo slučajnost?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Rusi su krivi:
TOVARIS?

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Tovarim, tovarim !

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Paaa zbog ovih rečenica neka i magaraca danas dva puta: ” Magarac se ne da izdresirati. Možeš ga tući, možeš vikati, naređivati, a on neće mrdnuti s mjesta, ako neće. A neće se pomaknuti dok god mu ne odaš poštovanje. Magarac smatra čovjeka ravnim sebi. Ili ćeš ga poštovati pa će slušati, pomoći ti ili će zbaciti sa sebe samar zajedno s teretom i dati se u trku. Magarac je najponosnija životinja. I najvjernija. Ima prekrasne, pametne oči i ne boji se.”

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

Ne, Molltaler. Interesantno, danas je Monkey day. I zato slavimo, mi, hominidi!
Kad je Donkey day, ne bih znao.

Dozvolite linkove, molim:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Monkey_Day
https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Hominidi

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Evo, evo, mijenjam komentar, zaboravio da ne smijem dirati u Son of Sama admine… A samo sam ga htio pitati kako to da nije uspio Venecuelu i Iran ugurati u ovu priču?

Soko Okolovo
Gost
Soko Okolovo
1 godina prije

E, lipi moj, vidiš kako je sve lakše kad se čovjek nauči slobodi izražavanja. Imaš pravo pisati štogod ti duša želi, sve dok tvoja duša razmišlja kao i duša onoga koji ima palicu. Sasvim je Ok najprije se pozanimati, smiješ li nekome uputiti pitanje. Najprije najaviš što želiš pitati, pa zatražiš dozvolu, opcija je da sve skupa ovjeriš kod notara, te na kraju postaviš pitanje.
I kako je gore kod vas u Švedskoj? Hladno jel? Hebiga, al’ standard!
Puno pozdrava iz tople Canberre.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Nelson:
Da pokusam:
Pliva bidni tovar priko Atlantika od Venecuele do Irana
jer je cuja da tamo jema lipih Mula,
glasno njakne kad ugleda
da se oko njega mota americka sesta flota.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 godina prije

@Pizistrat Nelson

“A samo sam ga htio pitati kako to da nije uspio Venecuelu i Iran ugurati u ovu priču?”

Mda.
Ispada da ipak – je.
Subliminalno. Indirektno.
Jerbo gle, eto i Venecuele i Irana u tvom komentaru…
😛

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Geopolipicki,
Venecuela kraj Irana sijela!

bezimeni
Gost
bezimeni
1 godina prije

Magarac bio ko se nije sakrio,

RAJKO
Gost
RAJKO
1 godina prije

E I TA TI JE DOBRA

Ožalošćen nad internetom
Gost
Ožalošćen nad internetom
1 godina prije

Čudi me da se na ovakvom jednom ozbiljnom portalu autori potpisuju pseudonimom?! Tako rade samo jezuiti…

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

“Ožalošćen nad internetom”, kad već tražiš predstavljanje, mogao si se predstaviti sa svojim punim imenom i prezimenom uključujući državu i mjesto odakle se javljaš.. Da ljudi vide tko pita i zašto, prije nego se oni predstave.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

jezuiti i tajne službe.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Jazz ba uit?

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Ti si se rodio kao ozaloscen, a mozda i po malo zacudjen.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

@Ožalošćeni, svi koji se bave bilo kakvim oblicima špijunaže znaju osnovno pravilo: NIKAD ne daj u javnost identitet koji trenutno koristiš tj. onaj koji je naveden u dokumentima. Iako smo na kontra strani autor Son of Alerik nije blesav i zna barem osnove ako ne i više od toga. Ne znam da li je jezuit ali svaka tuka zna za to pravilo a ne samo jezuiti. Iz pisanja mi se čini da je ostrašćen katolik pa je vjerovatno i sam izmanipuliran od strane Vatikana, Rimske Kurije i Summus Pontifexa kojeg oni nazivaju Papa.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Cestitam urednistvu,alegorija u odnosu na citatelje je vise nego ocigledna.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Vucija nije plosnata vec ovalna presijeka bacvica obicno oko 30 litara, za prijenos vode, konopima se vezu sa strane o samar na magarcu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
35
0
()
x