Mint – uređaj koji provjerava oralno zdravlje

Mint oralno zdravlje
0
0

Ljudska usta su nezgodno mjesto koje često može imati nezgodan miris. Virusi, gljive i vjerovatno više od 1000 vrsta bakterija žive u ustima.

Smješteni u pukotinama u desnima i zubima, ovi mikrobi mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput kvarenja zuba i bolesti desni. To može prouzrokovati neugodan miris u ustima pa je jedan od lakših načina provjere oralnog zdravlja mirisanje sopstvenog zadaha. Ako je miris neugodan, vjerovatno nešto nije u redu.

Mirisanje sopstvenog zadaha je anatomski zahtjevno. Startup kompanija iz Silikonske doline Breathometer nudi rješenje. Medicinski uređaj odobren od strane Državne agencije za lijekove (FDA) nazvan Mint sinhronizovan sa aplikacijom preko Bluetootha „sarađuje sa pametnim telefonom u cilju razumijevanja i poboljšanja oralnog zdravlja“.

Breathometer je počeo prodaju Minta za $99.99 krajem septembra. Uređaj radi tako da je potrebno da držite usta zatvorena 30 sekundi, kako bi se štetni gasovi nagomilali. Zatim ugrizete dio uređaja koji ide u usta, ali bez puhanja u uređaj. Mint uvlači uzorak vazduha u ustima i elektrohemijskim senzorima detektuje određene molekule koje sadrže sumpor. Ta mjerenja se konvertuju u ocjenu oralnog zdravlja: „A“ ocjena znači da je oralna higijena u redu, dok „F“ ocjena znači da je potrebno da se javite svom zubaru.

Mint mjeri isključivo udio sumpornih jedinjenja u vazduhu u ustima. Naučnici povezuju ta jedinjenja sa ozbiljnim oboljenjima desni poput periodontitisa. Oboljenje pogađa polovinu odraslih starijih od 30 godina i može dovesti do oštećenja kostiju vilice i tkiva desni.

bolesti desnimintneugodan zadahoralno zdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI