fbpx

Munja udara dva puta? Drevna magnetna anomalija pronađena je ispod Callanish Stones

Callanish Stones

Otkriće je napravljeno kada je tim koji proučava Callanish Stones pregledao obližnju satelitsku lokaciju na kojoj je stajao samo jedan kamen koji je nekada bio dio kruga.

Istraživači koji proučavaju drevno nalazište poznato kao Callanish Stones, raspored stojećeg kamenja koje potiče iz kasnog neolitika i nalazi se na ostrvu Lewis u spoljašnjim Hebridima, nedavno su napravili zanimljivo otkriće koje može nagovijestiti potencijalnu vezu između ovog mjesta i “sile prirode”.

Prema navodima medija, otkriće je napravljeno kada je tim iz projekta Canalis Virtual Reconstruction izvršio istraživanje satelitskih lokacija koje se nalaze u blizini glavnog kamenog kruga, pokušavajući da nađu dokaze o sličnim spomenicima koji bi mogli biti ukopani ispod zemlje.

Dok je ispitivao takozvani Site XI, zvani Airigh na Beinne Bige, koji se trenutno sastoji od jednog stojećeg kamena, tim je utvrdio da je dotični kamen nekada bio dio kruga stajaćeg kamenja i da je postojala masivna “zvjezdasto -oblikovana magnetna anomalija” koja se nalazi u sredini tog kruga – “ili rezultat jednog velikog udara munje ili mnogih manjih udara na istom mjestu “.

“Ovakvi jasni dokazi za udare munje izuzetno su rijetki u Velikoj Britaniji i povezanost sa ovim kamenim krugom vjerovatno nije slučajna”, rekao je vođa projekta dr Richard Bates . “Da li je munja na Site XI udarila u drvo ili stijenu kojih više nema ili je spomenik privukao udarce, neizvjesno je. Međutim, ovi izvanredni dokazi ukazuju na to da su sile prirode mogle da budu blisko povezane sa svakodnevnim životom i vjerovanjima ranih poljoprivrednih zajednica na ostrvu.”

Projektni tim je takođe navodno uspio da rekonstruiše još jedno slično mjesto na kome nije ostalo kamenje da stoji, što je omogućilo ljudima da “virtuelno” šetaju oko tog drevnog spomenika, prvi put u 4.000 godina.

“Svako će moći posjetiti ovu udaljenu lokaciju i steći pravi osjećaj kako je bilo kad je tek izgrađen spomenik. Mi smo samo ogrebali površinu ovog pejzaža i već sada možemo dobiti osjećaj šta bi moglo biti zatrpano tamo i čeka da bude otkriveno “, primijetio je dr Bates.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lumbrak
Gost
Lumbrak
6 mjeseci prije

Munje biju zato sta je pod stenama zakopato zlato Ace Crnodjordjevica zvanog Aca pobegulja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x