Na današnji dan – rođena crnogorska princeza Jelena Savojska, posljednja kraljica Italije

http://cdm.me/wp-content/uploads/2016/01/multimedia_foto_2016_01_08_jelena-savojska-wikepedia_620x0.jpg
0
0

Princeza Jelena Petrović Njegoš rođena je 1873. godine, kao jedno od dvanaestoro djece crnogorskog kneza Nikole Petrovića. Odrastala je uz švajcarsku guvernantu, a potom se školovala u Petrogradu u vrijeme kada je Crna Gora ratovala i krvarila.

Na Svjetskoj izložbi slikarstva u Veneciji upoznala je italijanskog princa Viktora, svog budućeg supruga.

Italijanski princ Viktor Emanuel  je došao 1896. godine na Cetinje u goste knezu Nikoli Petroviću Njegošu i zaprosio njegovu ćerku princezu Jelenu, uskoro je uslijedilo i vjenčanje. Kraljica Italije je sa kraljom Viktorom dobila petoro djece – Jolandu, Mafaldu, Umberta, Đovanija i Mariju Savojsku. U istoriji je zapisana kao posljednja italijanska kraljica.

Princeza Jelena je uzela prezime Savojska i katoličku vjeru, čvrsto uvjerena da se Bogu najbolje služi kroz ljubav prema bližnjemu svome. Italijani su od 1906. prema novom kraljevskom paru osećali privrženost i poštovanje.

Kada je zemljotres razrušio grad Mesinu, kralj i kraljica su, rizikujući svoje živote, proveli više od 20 dana na trusnom području, pomažući ljudima. Kraljica Jelena je pomagala ranjenima, svojim rukama ublažavala patnje stradalima. Pedeset godina kasnije, u Mesini je podignut spomenik na trgu Seggiola. Zagrljene figure kraljice i djevojčice svjedoče o razornom zemljotresu i plemenitoj, hrabroj dobrotvorki Jeleni Savojskoj.

Jelena Petrović postala je jedna od najomiljenijih ličnosti u porodici Savoja i čitavoj Italiji. O njenoj popularnosti svjedoči i klinika “Kraljica Jelena”, koja je osnovana njenim dobrovoljnim prilogom, 1933. godine, kao i Veliki institut za liječenje raka, koji i danas nosi njeno ime. Zbog zasluga na polju medicine, dobila je počasnu diplomu medicine i hirurgije Rimskog univerziteta.

Umrla je 1952. godine u izgnanstvu u Monpellieu

Jelena petrović njegošjelena savojskakraljica italijekraljica jelenasavojaViktor Emanuel
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.