fbpx

Na što paziti kada unajmljujete stan?

stan

Kada unajmljujete stan, često već vrlo skoro nakon početnog entuzijazma počinju na vidjelo dolaziti problemi s njime. Međutim, ugovor o najmu ste već potpisali, pa sada nema druge nego da čekate i sebi obećate kako ćete sljedeći put sebi sačuvati novac, vrijeme i živce. Evo kako uočiti potencijalne probleme prije postizanja konačnog dogovora s najmodavcem.

Budite sumnjičavi prema svemu što vam instinktivno ne ostavlja dobar dojam. Detaljno pročitajte ugovor o najmu. Možda vaš stanodavac iznajmljuje samo izvan sezone ako živite u turističkoj zoni, pa se nada da će vašom kratkoročnom nazočnošću popuniti budžet. Pogledajte i koliki je otkazni rok kako se ne biste našli na ulici u trenutku kada mu se pruži bolja prilika.

Budite sumnjičavi i prema loše odrađenom poslu ili onom nezavršenom. Kada je samo jedna stvar u pitanju, poput stolice kojoj nedostaje jedna noga, to ne mora biti znak za uzbunu. Međutim, ukoliko je više takvih stvari ili je očito da je stan “krpan” i napola dorađen u više segmenata, to može biti razlog da se maknete od takve nekretnine. Jer ako vlasnik ne održava stan kako bi trebao, to se sigurno neće promijeniti niti kada se u njega uselite.

Kada prvi put pregledavate stan, pogledajte unutar ormara, ladica, kuhinjskih ormarića i slično. Mnogim ljudima je ovo neugodno napraviti ili se toga jednostavno ne sjete. Ali u ormarima se kriju stvari koje ćemo kasnije primijetiti. To mogu biti neugodni mirisi, plijesan, ostaci dlaka kućnih ljubimaca, ali i ekstremniji primjeri poput uginulih kukaca, gnjecavih ostataka hrane ili općenito neidentificirane prljavštine.

Pokušajte razgovarati sa susjedima. Bilo bi odlično da poznajete nekoga iz zgrade u kojoj planirate iznajmiti stan, međutim možete se obratiti nekome od susjeda kako bi ih pitali detalje o tom prostoru, odnosno o prednostima i manama koje oni susreću u zgradi i kvartu. Sjetite ih se pitati važne stvari, primjerice o ostalim susjedima, općoj atmosferi, nečemu što ih je iznenadilo kada su se tek doselili…

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
cogo
Gost
cogo
1 godina prije

a kad stanodavac dobije najemnika koji nije ljudsko biče to je njegov problem,,uvjek se traži zaščita samo za najemnike ,,a kad ti najemnik ne plača ti demolira stan i napravi dug na triškove to je opet samo problem vlastnika stana ,,tako da nemojte gledati samo jednu stranu,,svi vi vidite samo da neko nešto zaradi akoliko ima troškova oko tog stano to ne vidite ,,koliko ti poždere država od dvka i to ne vidite ,,pa kar taj stanar zapusti stan u lošem stanju koliko košta poprvak toga in nov namještak to ne vidi niko,,nisu baš neke par eod tog posla ,,prije troškovi nego profit ako imaš sreču z stanarom da ti ne unisti stana ti možda nesto ostane,da si kamte kao nekad se odavanje stana ne bi isplatilo,,tako barem imaš nešto za prodati u sili,,novci danas propadaju in ljdu ulažu u vrednije stvari tako i stanove,,a nemojte pretravati profita od toga ima vrlo malo,,

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  cogo

Oprosti, Slovenac ili?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  cogo

cogo
Apsolutno točno. Jedan tip iznajmio stan dvojici sinova od liječnika (!)…završili su loženjem parketa.
A o krađama da se ne priča. Polozi često ne nadoknađuju štete.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce,
Liječnik se izliječio kada je takve sinove sprašio u podstanare.
Sada liječi stanodavca?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik