NASA je objavila fotografiju spiralne galaksije koja izgleda poput divovskog frizbija

NGC 3717

NASA / ESA svemirski teleskop Hubble, koji orbitira oko Zemlje, snima slike udaljenih galaksija svih oblika i veličina u svemiru.

Spiralna galaksija udaljena je od Zemlje oko 60 milijuna svjetlosnih godina, i nalazi se u zviježđu Hidra, a Hubble teleskop zabilježio ju je na fotografiji.

Takozvani NGC 3717 bočno je prikazan na slici i izgleda poput tanke palačinke ili frizbija. Unatoč svom izgledu, unutar takvih spiralnih galaksija postoje svijetle sferične izbočine ispunjene zvijezdama. Prema NASA-i, bliži dio galaksije je “nagnut tako malo dolje, a krajnja strana  je malo podignuta”, omogućavajući pogled na središnju izbočinu koja se nalazi s druge strane diska.

 

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
U prolazuPeroEmiliano ZapataMölltalerAnte Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Hmmm da
Gost
Hmmm da

60 milijuna svjetlosnih godina!!! Prevedeno, uzmem kirursku pilu, otvorim ti lubanju, izvadim ga i nabijam dok se ne stvori juha. Zatvorim. A ti kažeš – fascinantno!

Pero
Gost
Pero

Da,da. Vide spiralnu galaksiju daleku 60 necega. Nemogu pronaci brod udaljen 1000 km.
Svaka cast!

Mölltaler
Gost
Mölltaler

Dalekovidni su. Što je nešto dalje to oni bolje vide.

Ante
Gost
Ante

Ovo što mi trenutno vidimo sa zemlje staro je 60 milijuna godina, ono što se događa trenutno u toj galaksiji vidjeti ćemo tek za sljedećih 60 milijuna godina. To jest ako onda bude uopće postojala planeta zemlja. Osim toga meni je fascinantno da su neke zvijezde toliko velike da se vidi njihova veličina čak iz ove udaljenosti.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Nasa, Disney, Hollywood, Bolywood…

Pero
Gost
Pero

😂😂😂😂😂😂😂

U prolazu
Gost
U prolazu

Bog je stvorio tolike udaljenosti da ne radimo puno sranja po univerzumu. Par godina možda možemo putovati tamo-amo, ali više ne. Možda promijenim mišljenje za 100 god., ako budem živ.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik