Nova tehnološka kapsula istražuje naša crijeva kao nikada do sada

Kapsula za crijevna istraživanja
3 komentara

Novi kapsula sa svojim senzorima, istražuje naša crijeva na spektakularan način. Osim boljeg poznavanja imunološkog sustava, prva klinička ispitivanja doista su otkrila da bi ova tehnika mogla s velikom preciznošću otkriti crijevne poremećaje. Dovoljno ju je progutati i pratiti uživo rezultate na našem pametnom telefonu.

Od tjeskobe do autizma, nedavna istraživanja otkrila su jak utjecaj naših crijeva na naše zdravlje i utvrdila da je njihovo funkcioniranje doista složenije nego što smo ikada pomislili. “Kao nikada do sada, ovo novo tehnološko čudo nam je omogućilo nove spoznaje vezane za naša crijeva”, s velikim entuzijazmom izjavljuju znanstvenici.

Istraživači na RMIT Sveučilištu u Melbourneu, Australija, otkrili su rezultate prvog kliničkog ispitivanja kapsule veličine pilule, namijenjene za pomoć liječnicima u otkrivanju i dijagnozi poremećaja i bolesti crijeva. Prikupljeni podaci uključuju crijevne plinove, razinu vodika, ugljični dioksid i razinu kisika. Mjerenja prikupljena u stvarnom vremenu šalju se izravno na pametni telefon putem senzora unutar kapsule, a koja je u stanju izdržati teške uvjete želučane kiseline i crijevnih enzima.

U ovoj studiji objavljenoj 8. siječnja u Nature Electronics, ovi novi senzori testirani su na sedam zdravih sudionika. Neki su imali veliku količinu vlaknaste prehrane, a drugi su se hranili s vrlo malo vlakana. Senzori su mogli točno mjeriti evoluciju pojedene hrane, potvrdivši njihov potencijal kao klinički alat za praćenje zdravlja i aktivnosti crijeva.

Nove kapsule su doista učinkovitije za mjerenje crijevne aktivnosti od sredstava koja su do sada bila dostupna. U ovom trenutku, 20% ljudi na svijetu pati ili su patili od gastrointestinalnog poremećaja. Morali su se podvrći kolonoskopiji, invazivnom kirurškom zahvatu ili dati uzorke svoje stolice. Problem s ovim metodama je da one ne mjere crijevnu aktivnost u realnom vremenu, kao što je slučaj sa senzorima ove kapsule. Dijagnoza je stoga preciznija, a tretmani su bolje prilagođeni.

Ovaj test nije samo potvrdio sigurnost i učinkovitost senzora, nego je otkrio i nešto vrlo interesantno o samoj probavi. Podaci su otkrili da se tijekom probave hrane, u želucu oslobađa oksidirajuća kemikalija kako bi neutralizirala i uništila sve strane molekule koje su ostale dulje nego što bi trebale. “To bi mogao biti sustav želučane zaštite od stranih tijela. Takav imunološki mehanizam nikad nije bio uočen”, napominje Kourosh Kalantar-Zadeh, voditelj studije i ko-izumitelj kapsule u priopćenju za medije.

Rezultati također sugeriraju da vrlo visoka konzumacija vlakana uzrokuju neočekivane razine kisika u debelom crijevu. “Ova nova informacija mogla bi nam pomoći da bolje razumijemo kako se pojavljuju bolesti poput raka debelog crijeva“, završava Kourosh Kalantar-Zadeh.

Izvor: Nature Electronics

crijevne bolestikapsulaKourosh Kalantar-Zadeh
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
5 godine prije

Pretpostavljam da ce, zbog cijene, biti visekratna. Oni s boljim zdravstenim osiguranjem ce mozda dobiti nove kapsule, a ostali vec koristene i malo isprane pod mlazom vode 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI