Novi ljudski organ “mezenterij”

Mezenterij
3 komentara

Otprije poznat kao anatomska struktura, u ljudskom je organizmu klasificiran novi organ, nazvan mezenterij. Dugo se mislilo da se radi o posebnim i fragmentiranim strukturama tkiva, ali su nedavna istraživanja pokazala da se radi o jednom i neprekinutom organu. Časopis “The Lancet Gastroenterology & Hepatology” je o tome objavio članak sa znanstvenim dokazima da se radi o novom organu.

Članak koji je prošao znanstvenu verifikaciju, potvrđuje da spomenuti organ do sada nije bio prepoznat kao organ. Anatomski opis, star preko 100 godina, nije bio ispravan, jer se radi o jednoj i neprekinutoj strukturi. Zbog toga je već dorađena najpoznatija zbirka medicinskih priručnika, “Gray’s Anatomy”, kako bi se uključila nova definicija organa.

Mezenterij je u najranijim razdobljima opisan još od strane Leonarda da Vincija, ali je u kasnijim stoljećima ignoriran kao nevažna priraslina. Posljednjih stoljeća su liječnici koji su studirali mezenterij, smatrali da se radi o fragmentiranoj strukturi različitih sekcija. Zato ih mezenterij i nije previše zanimao.

Tek 2012. godine, Coffey i suradnici su detaljnim mirkoskopskim ispitivanjima, pokazali da je mezenterij zapravo kontinuirana struktura. Posljednjih nekoliko godina, prikupili su dokaze potrebne da se novi organ uvrsti u klasifikaciju, i da to postane službeni stav medicine.

Sama klasifikacija ne mijenja organ, ali daje poticaj novim medicinskim istraživanjima, i priliku da novim saznanjima poboljšamo zdravstvene tretmane raznih bolesti. S obzirom da je organ smješten u abdomenu, omogućiti će i novu klasifikaciju abdominalnih bolesti, povezanih s mezenterijem.

Funkcija organa još nije poznata, a njeno utvrđivanje iduća je zadaća znanstvenika. Kad funkcija bude utvrđena, na individualnoj razini će se moći klasificirati i bolesti i poremećaji povezani s novim organom, odnosno, moći će se definirati nova grana medicinskih znanosti. Slučaj otkrivanja novog organa je i dobar putokaz za razvoj znanosti: koliko god razvijena, znanost ne može iscrpiti predmete svojih istraživanja.

Izvor: http://www.sciencealert.com/it-s-official-a-brand-new-human-organ-has-been-classified

Gray's Anatomymezenterijnovi organThe Lancet Gastroenterology & Hepatology
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rykan
7 godine prije

“ko ima uši neka čuje” to su ostaci oragana “kundabufera”

edmond
7 godine prije

Mezenterij je složena i kompleksna struktura najgušćeg ljudskoga (materijalnog tijela) jednog od dvanaest koji se prožimlju (fizičko, energetsko, emocionalno, mentalno, svjetlosno, kauzalno…) i dio je solarnog pleksusa a rad mu je moguće stimulirati ili destimulirati preko simpatikusa i parasimpatikusa. Baš su bili pametni naši stvoritelji koji su nas stvorili i programirali…

Tedi
7 godine prije

I eto ti nauke,pojma nemaju a stalno kopaju po ljudskom tjelu,tek ce proucavati,ome leptirice u stomaku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.