Nuklearna tehnologija u poljoprivredi: ruska tvrtka koristi zračenje za sterilizaciju hrane

Paprike u plasteniku

Tecleor je ruska tvrtka za preradu hrane elektronskim zračenjem. Jedinstvena u Rusiji, obećava “svijetlu budućnost” za sektor poljoprivrede i prehrane. Izvršni direktor Sergei Boudnik, objasnio je u intervjuu za Sputnik pojam i prednosti korištene tehnologije.

Tecleor, privatna tvrtka za preradu prehrambenih proizvoda elektronskim zračenjem, smještena na rubu područja Kaluge i Moskve, pokrenula je svoju djelatnost u rujnu 2017. Ovaj centar, prvi takve vrste u Rusiji, izgrađen je prema “najvišim standardima”. Centar u potpunosti zadovoljava “standarde koje su odredila nadležna tijela” ruske države. Sergei Boudnik, objasnio je pojam i prednosti korištene tehnologije.

Novinar: Tecleor koristi tehnologiju zračenja u poljoprivredno-industrijskom sektoru. Možete li nam reći više o konceptu?

Sergey Boudnik: Korištenje elektronskog zračenje u poljoprivredi se temelji na tretiranju hrane biljnog ili životinjskog podrijetla putem ubrzanih elektrona. To nije postupak kemijske zaštite. Ovaj postupak zamjenjuje uporabu kemijskih sredstava, pesticida i drugih štetnih konzervansa. Pomaže u uklanjanju insekata i povećanju roka valjanosti proizvoda. Ubrzani elektroni uništavaju sve vrste bakterija koje uzrokuju razgradnju i sprečavaju plijesan i gljivice. Ovim procesom je osigurana sterilizacija hrane. To je vrlo važno za začine, orahe, sušeno voće i druge proizvode koji se koriste u prehrani. Bitna prednost je što hrana može biti obrađena u završnoj ambalaži. Kutije, sanduci i paketi prolaze na traci nekoliko sekundi. Odlazni proizvod ima drugačiji sadržaj mikroba – manje je opasan. Proces uništava bakterija koje uzrokuju crijevne infekcije, kao što su listerija i salmonela, a koje mogu biti prisutne u prahu jaja i ribi.

Ruska tvornica Tecleor

Ruska tvornica Tecleor

Novinar: Kažete da se radi o tehnologijama zračenja?

Sergey Boudnik:Da, radi se o zračenju. Uporaba tehnologije zračenja u mirne svrhe. Tretiranje ubrzanim elektronima dovodi do kratkotrajnog zračenja, ali to zračenje ne čini hranu radioaktivnom. Ono traje manje od jedne sekunde. U tom vremenskom razdoblju nitko nije u blizini hrane. Nakon završenog tretmana, hrana nije radioaktivna, tako da uopće nije štetno.

Novinar: Gdje i kada su ove tehnologije korištene po prvi put?

Sergey Boudnik: Po prvi put su korištene između 1960. i 1970. u Sovjetskom Savezu i Sjedinjenim Državama. Tretirali smo vojni otpad. Postojali su standardi u SSSR-u koji su omogućili preradu prehrambenih proizvoda, kao što je meso peradi. Bilo je čak i plutajućih tvornica za konzerviranje ribe, što je smanjilo količinu konzervansa i pretjeranu toplinsku obradbu.

Novinar: Tvrdite da ne šteti hrani i da nema opasnosti za potrošače?

Sergey Boudnik: Imate pravo. Ovo nije toplinska obrada, niti je proces kemijski. Tijekom tretmana nema velikog porasta temperature. Jedan do dva stupnja Celzija, što ne mijenja okus, boju ili miris. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je priznala da ovu metoda ima najniži negativni učinak među svim poznatim metodama danas. Druge metode koriste toplinsku obradu, a kada je vruće to uzrokuje dim i stvrdnjavanje. U usporedbi s tim metodama, ubrzani elektronski tretman ne mijenja svojstva hrane. Svi drugi načini očuvanja dovode do razvoja karcinogenih spojeva.

Novinar: Kakve su mogućnosti razvoja domaćeg tržišta i postoje li izgledi za proboj na strana tržišta?

Sergey Boudnik: Na domaćem tržištu napravili smo projekt razvoja za još jedan centar na Kamčatki koji će biti specijaliziran za preradu ribe i morskih plodova. U pet godina planiramo izgraditi sedam centara. Aktivno razgovaramo s Iranom, Kubom i Egiptom. Planiramo ga predložiti afričkim zemljama, poput Alžira.

Novinar: Što se tiče afričkih zemalja, znamo da je tamo teško konzervirati hranu jer je cijena hladnih soba i njihovo održavanje vrlo skupo. Može li vaša tehnologija pomoći u rješavanju ovog problema?

Sergey Boudnik: Tehnologiju preporučuje WHO kao način pojednostavljenja procesa konzerviranja svježe i suhe hrane. Životni vijek namirnica je moguće produžiti za gotovo dva puta bez korištenja hladnjaka. To se odnosi na ribu, meso i svježe povrće. Štoviše, tretman s niskim utjecajem čuva ih dulje i sprečava raspadanje.

Novinar: Pozivate li strane ulagače?

Sergey Boudnik: Pozvat ćemo lokalne investitore na teritorij gdje namjeravamo graditi centre. Razvijamo centre koji pružaju antimikrobne usluge velikim, malim tvrtkama i farmama. Nadamo se da će se u sve uključiti lokalni investitori. Putem investicija ili nudeći zemlju potrebnu za gradnju naših centara.

Izvor: SputnikNews | Prijevod: Logicno.com

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

Konzerviranje hrane zračenjem preporučuje i Codex Alimentarius uz vraćanje DDT-ja, upotrebu goveđeg hormona rasta u gajenju mesa…
Neko vreme je i mikrotalasna pećnica bila hit ali se pokazalo da nije zdravo kako se mislilo. Logika kod ovoga je prilično jednostavna – ako zračenje razara mikroorganizme razara i ćelije hrane koja se steriliše. Kod upotrebe infracrvenog zračenja (klasično kuvanje, pečenje) za sterilizaciju je potrebno desetine minuta dok se ovde sve završava u sekundama. Znači da je ogromna energija zračenja što sigurno dovodi do stvaranja nusprodukata kojih nema pri prirodnoj obradi hrane iako verujem da su ti produkti manje štetni od pesticida i konzervanasa.

Meni je posebno bilo interesantno pitanje o stranim investitorima: “Paaaa, lokalni investitori su dobrodošli…” 😉

Antimon
Gost
Antimon

Uf bio članak na ovom portalu kao neki plan za Rusiju u sljedećih 20 GOD
I na tom nekom simpoziju bile su tvrtke poput Bayera…. neka zemlja neobrađena se spominjala…. čini se da je Putin popustio

frane
Gost
frane

Bio je francuski dokumentarac o toj temi u prime time terminu na HRT. Uglavnom nitko od francuza nema pojma o tome. Svicarska studija govori da je izrazito stetno za ljude ne zbog same radioaktivnosti vec se da se mijenjaja neki spoj u hrani koji potice rak. Tehnologija se koristi u Francuskoj I Australiji ohoho I u USA.
Sad Sam se sjetio da je u Australiji bilo nesto Sa nekim mackama I da Su se hranile Sa hranom sreriliziranom u procesu ionizacije. Sve Su oboljele od bolesti lokomotornog sustava.nisu upravljale straznjim nogama.uglavnom doslo se do zakljucka da je sterilizirana hrana bila uzeok tome.nedugo nakon incidenta donesen je zakon o zabrani zracenja hrane za zivotinje.btw zracenje hrane za ljude I dalje se provodi.
Od tog dokumentarca uvijek gledam kad kupijem poglavito smrznute prozvode( morski plodovi) imaju li oznaku ionizirano sto znaci da Su sterilizirali Sa tom tehnilogijom.

bbbb
Gost
bbbb

Da, u tom filmu je sve objašnjeno.

bbbb
Gost
bbbb

Trovanje kao i sve ostalo sa hranom, cjepivima, lijekovima, odječom itd..

Piretis
Gost
Piretis

Carlos Castaneda kroz usta don Juana kaže: Ako ubiješ biljku tražiš kavgu.
Ubijanje biljke na bilo koji način ne može biti korisno. Radilo se to na razne načina, zamrzavanjem, uv zračenjem, visokom temperaturom. Probao sam isklijati grah i leću kupljenu u trg. centru i rezultat je taj da niti jedno zrno nije proklijalo. Ponovio sam postupak još dva puta i opet isto. Zaključak, grah možda jeste bez bakterija ili kukaca ali je mrtav.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Svakom farmeru pokloniti po jedan subvencionirani fisijski nuklearni reaktor ,a kojim ce onda svako na svom imanju pokrenuti lancanu reakciju , odnosno fisijskim neutronima bombardirati papriku , pomidore , krumpir i kupus .
Povrce dobiveno nuklearnom tehnologijom mozemo korisiti dvojako , kao organsku hranu i kao bojne otrove , kojima mozemo u slucaju rata gadjati mrskog agresora .

P.S. mislim da je nesto na tom tragu predlagao i ministar poljoprivrede cobankovic , medjutim popalio je pare za reaktore , odgulio tri dana teske robije guljenjem krumpijera , i sada je na sajselima .

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Podsjetio bih komentatore, pesimistične prema ovoj tehnologiji, na rendgen, dakle, na nešto općeprihvaćeno i od neupitne koristi za medicinu, te na postupak zračenja pri liječenju od zloćudnih tumora. Svatko od nas koji smo prešli pedesetu bar je dvadesetak puta bio ozračen, neki i više, i to u količinama neuporedivo većim od ovog tretmana koje će primiti hrana ovim postupkom. Radiološka dijagnostika predstavlja najveći izvor zračenja populacije u sferi medicine. Dalje, u većini kliničkih centara i bolnicama kod nas, još uvijek se koristi zastarjela tehnologija koja datira još iz 60tih i 70tih, a koja otpušta nemjerljivo više količine radioaktivnih čestica nego ova tehnologija. Osim toga, ova tehnologija nije predviđena za svakodnevnu uporabu i tretman jednog te istog proizvoda više puta, mada se plašim zloupotreba u smislu da Ramljak za PIK Vrbovec i Sljeme za siću kupi šesnaesthiljada tona mesa isteklog roka uporabe pa ga provuče kroz ionizator i plasira nam ga kao svježe meso pod astronomskim cijenama, kao ono buđavo nedavno u Lidlu koje je očito bilo prošlo termičku i kemijsku obradu zbog starosti, tj isteka roka.

Bobi
Gost
Bobi

Pa to se u PIKu radi već godinama samo ne ionizatorima nego kemijom. Dolaze pljesnivi proizvodi stranih firmi kojima je prosao rok trajanja, obrade se, zapakiraju i da vidiš za pola sata izgleda najfriškije i mirisno kao da je bilo na prirodnom dimu 2tjedna. Info je od djelatnika PIKa i to ne jednog

čitalac
Gost
čitalac

Jel’ to stvarno tako?

tuf
Gost
tuf

Ovo se već koristi desetljećima, čini mi se negdje od 60ih godina.

frane
Gost
frane
Tomica
Gost
Tomica

Niko i ne kaže da je potpuno neštetan nego da je najmanje štetan od drugih metoda. Zračenje je mjerljivo i lako dokazivo, problem su moguće promjene u samoj namirnici. Sklon sam da vjerujem da je za hranu u Rusiji bolja kontrola ali opet, kad je zdravlje u pitanju kome pokloniti bezuvjetno povjerenje? Ako je jasno i dobro vidljivo kako je hrana tretirana to je ipak nešto. Ko hoće da snosi rizik neka izvoli, ko neće ne mora, bar tu nismo ograničeni. U svakom slučaju mislim da su raznorazni pesticidi, herbicidi, aditivi, emulgatori, GMO sastojci puno štetniji a naznačeni su jedva vidljivo i u gomili ne opasnih sastojaka. GMO se čak i ne mora označiti.

ime
Gost
ime

postoji nešto pristupačnije i efikasnije. uništavanje parazita i bakterija na hrani zaperom. u gugl food zapper.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik