O tempora, o mores!

Cezar
33 komentara

Nekada davno Ciceron je izgovorio ovu rečenicu („O vremena, o običaji!“) izražavajući njome čuđenje što se ne čini nešto što je on smatrao da treba učiniti, a što je u ranijim vremenima u sličnim situacijama činjeno.

Od tada se ova rečenica koristi kao uzvik u sličnim prilikama. Posebno kad se uvode običaji koji su novi, a po nama neprikladni, nekorisni ili čak štetni. Čini se da je pravo vrijeme uzviknuti kao Ciceron baš sada na našim prostorima gledajući uvođenje novih običaja koji ne donose mnogo dobra, a donose štetu. Posebno je zanimljivo čuti „opravdanja“ zašto se to čini. Uz sve to, siromašenje i krize kao da, umjesto obuzdaju takvo ponašanje, one ga samo stimuliraju.

Recimo, dijete vam slavi peti rođendan. To već nije obični dan, nije to tamo neki drugi ili treći, nego peti, hej, jubilarni rođendan! O desetom da ne govorimo. Tad se pravi neviđeni dernek, jer ako to ne učinite, može neko pomisliti da ne volite dovoljno svoje dijete, a samo dijete vam to neće nikada oprostiti. Pozivaju se gosti iz susjedstva i oni udaljeniji; iz svog sela i okolnih; bliža rodbina i ona koje se sjetite samo u takvim prilikama i svi koji vam padnu na pamet, samo kako bi ih bili što više i kako bi se poslije o proslavi duže pričalo. Naravno, sve bi to bilo jadno bez muzike uživo i kad bi se svelo na samo jedan dan. Mogao bi neko, ne daj Bože, pomisliti da ste siromašni, da nemate, da te škrti. Diže se kredit, zadužuje se kod prijatelja, samo kako bi se obraz spasio. Samo neka šatra bude što veća!

A tek proslava osamnaestog rođendana!? Slavi se punoljetstvo, nije to šala. Pa proslava mature! Tu se ne štedi, pa to je jednom u životu! Tu su i krštenja, sunećenja… Ako nema važnih događaja, može se proslaviti i polaganje vozačkog ispita ili tečaja prve pomoći, važno je samo da se derneči. Hiljade, pa i destine hiljada se troši na ove fešte, i to ne bi bilo problematično ako troši onaj ko ima, nego troše oni koji nemaju, koji se zadužuju pa onda ko zna do kada vraćaju dugove.

Nesvrsishodno se troši i u mnogim drugim stvarima. Neki podižu spomenike mrtvima skuplje od nečijih kuća. Djeci se poklanjaju neprimjereno skupe stvari, prave se ogromne, luksuzne kuće koje su potpuno neiskorištene, kupuje se nakit koji nema za cilj uljepšati nekoga, nego pokazati koliko je moćan, i tako dalje. I ponovo – nije to veliki problem kada to čine oni koji ni sami ne znaju šta će s novcima, nego oni koji rintaju za to, umjesto da ulažu u ono što će im olakšati život.

Zamislimo samo koliko bi se život promijenio u jednom domaćinstvu da je u deset godina, umjesto što se ulagalo u nekoliko rođendana, punoljetstava, krštenja, pričesti, krizmi, sunećenja, slava, sahrana, matura, vozačkih ispita, svadbi, spomenika, darova, viška stambenog prostora, ispečenih janjaca i tako dalje, dio toga novca uložilo u nešto što će im pomoći u životu? Da je baka, koja godinama muke muči dok jede, dobila zube. Da je domaćinstvo na selu dobilo moto-kultivator. Da su podigli voćnjak koji bi im donosio prihod. Da su postavili izolaciju na kuću i tako uštedjeli novac koji daju za grijanje. Da su djeci kupili odgovarajući kompjutor. Da su se odmorili kako treba i umjesto da su dužni, da imaju i ušteđevinu. Zamislimo i, kada bi svako domaćinstvo pojedinačno bilo za toliko jače, koliko bismo svi zajedno bili jači. A bilo bi moguće, samo da se odreknemo ovih novih običaja koje sam sebi namećemo.

Kada pitate ljude pojedinačno, gotovo svi će reći kako je sve to što se uvodi ne samo nepotrebno, nego je i štetno i naopako. Kič, skorojevićko pomodarstvo. Ali i pored toga će i oni učiniti isto jer ne žele biti drukčiji. Eto, takvi smo, a i to govori zašto smo tu gdje smo.

Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…zaludu je kod balkanca očekivati nordijski mentalitet zbog toga dobrom čovjeku stid obuzme lice kada ga vani priupitaju od kuda dolazi….

Alen
6 godine prije

Prešišali smo rome po broju i razlozima slavlja…

Har Megiddo
6 godine prije

Danas bi bilo prikladno reći “O tempora, o morones!”

Zare
6 godine prije

Sve i samo sve je u mentalitetu naroda. Nije nam vam kriv kapitalizam, razpad Jugoslavije, Bil Klinton etc. etc. Za sve smo si krivi sami i samo sami! btw. te i isti nasi korumpirani politicari ti su isto dio tog mentaliteta tako da…

Son of Alerik
6 godine prije

Jedan politički vrlo nekorektan tekst! Svi mi znamo da su za raspad Jugoslavije u kojoj su tekli med i mlijeko u potocima krvi strani centri moći, Englezi, Nijemci, Francuzi, Amerikanci. Svi su krivi, samo mi nismo. Zato što smo sad najgori u Europi su nam isto krivi drugi. Pa po redu – najprije je kriva Europska Unija i EU je tamnica naroda, mi smo briselske sluge. Krivi su političari zato što se zadužuju. Nismo mi krivi, mi ih nismo birali, sami su se birali. Političari i banke su nam krivi što su nam računi blokirani i što ne plaćamo svoje obaveze. Krivi su i zato što su nas natjerali da dižemo kredite. Nema toga ponosnog bivšeg Jugoslavena po kojeg nije došla policija, lisice na ruke, u maricu i odvezla u banku po kredit. Dok nije potpisao kredit, nisu ga puštali majci. Hoćemo jeftinu struju, ali ne damo da se grade… Čitaj više »

Siniša
6 godine prije

Prosta dusa Slavenska,samo se malo otelo kontroli ali nista strasno….naravno,i na Zapadu se zboljaju ali eto oni imaju para pa im je DOZVOLJENO…more Turciiii,negazte mi oranja!!!

Abe
6 godine prije

Naslov kaže: Nizozemska ukinula ograničenja za hrvatske radnike, eto još jedne zemlje u koju možemo neograničeno iseljavati.
– ukida se “Johnny, vrati se” i usvaja se “Johnny, dolazimo!”
Bježi, Johnny…

PHP
6 godine prije

Pa hajdemo napravit zakljucak na ovo sveizneseno Ispada da smo svi sa ovih prostpra glupi i primitivni i naravno sami krivi za sve sto nam se dogada kroz blizu i dalju povjest. Prije svega moramo se prisjetiti izreke velika riba guta malu i u tom lontekstu promatrat sve situacije iz povjesti pa do danas. Stalno se ponavlja isto, stvaraju se ” struje” sa kojima se upravlja izvan drzave zahvaljujuci domacem olosu u ljudskoj formi koji za saku judinih skuda omoguci unistavanje i sve ostalo sta je smisljeno izvan drzave. A te velike demokratske sile nam stalno drze lelcije i dusebriznicki se trude da nam bude bolje, skoro kao kod njih. Svi drzavni sistemi ne idu na ruku narodu nego sistemu iako se tvrdi suprotno. Jedan mali primjer, zasto 97% registriranog intelektualndg vlasnistva u hr zavrsava izvan hr kad je to osnova rasta i razvoja bilo kojeg sustava, sistema, drzave, firme,… Čitaj više »

luni lunovic
6 godine prije

ja sam zivio na zapadu i prije nasih ratova cak sam se vratio u sarajevo 92 nije vazno sve ove godine slusam nema ko nije prodao sve i emigrirao ja nikad i mozda ni tad nikad necu prodati ni pedalj svoje zemlje jer ja kapitalistima ne vjerujem nikad ja sam se naucio da kod njih spavam na jedno oko ko voli neka izvoli bujrum

Svakoj budali, njeno veselje
6 godine prije

BLAGOSLOVLJEN SAM PA ne držim do njih i NE SLAVIM …. rođendane, pričesti, krizme, božiće, uskrse….i karmine su tu samo da bi drugi žderali i pili a ni ženio se nisam pa da sam ulupao pare u svadbu ( inače, umjesto clas.vjenčanja gdje hranim tuđe guzice, odabrao bih krstarenje pa se zaručnicom vjenčao negdje na Karibima ili bog te pita gdje uz zalazk sunca – pa imaš i medeni, i godišnji i romantično vjenčanje ….3 u 1i umjesto da ulupam 10 000 – 15 000€ da bi drugi žderali i pili, potrošio na sebe i svoju dragu.
Nemam para za bacanje a tko ima, nek izvoli…….

Vesna
6 godine prije

Živa istina! Kruha i igara!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.