fbpx

Obrazovanje u SAD-u – Na pomolu je katastrofa

US obrazovanje

U posljednjih nekoliko godina sve više Amerikanaca smatra kako im je obrazovni sustav u zemlji uništen, dok je u nas uvriježeno mišljenje kako on u pravom smislu te riječi nikada nije ni postojao.

Ipak, SAD svake godine na obrazovanje troše ogromne svote novca, više nego u bilo koja druga zemlja u svijetu, ali su rezultati, prema mišljenju stručnjaka, daleko od idealnih. Obzirom na iznos koji se ulaže u obrazovanje, stručnjaci kažu da bi američki studenti trebali biti najbolji na svijetu, ali oni to nisu.

Mnogi kažu kako “tupost” od učenika i studenata na kraju dovodi do opće “tuposti” nacije.

Ovdje je nekoliko ključnih činjenica o američkom obrazovanju, koje, prema mišljenju stručnjaka, predviđaju nadolazeću katastrofu.

 • Danas u Sjedinjenim Državama škole pohađa oko 50 milijuna učenika i studenata.
 • Prema najnovijem testu PISA, razina obrazovanja američkih studenata je niža od studenata drugih razvijenih zemalja.

Jedan od najvećih međunarodnih testova, Programme for International Student Assessment (PISA), program je u kojem se svake tri godine testiraju vještine kao što su čitanje, matematika, poznavanje prirodnih i drugih znanosti, te ključnih znanja i vještina kod studenata u dobi od 15 godina u desecima razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Posljednji testovi, koji su provedeni 2015. godine, pokazali je da SAD zauzima tek 38. od 71 mjesta u matematici i 24. mjesto u znanosti.

Među zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koje plaćaju program PISA, SAD su na 30. mjestu u matematici i 19. u znanosti.

 • Prema izvješću američke agencije Educational Testing Service, američki studenti koji su rođeni nakon 2000. godine, po stupnju obrazovanja značajno zaostaju za istim generacijama drugih zemalja.

Polovica Amerikanaca “nulte generacije” ima manji broj bodova od minimalnog standarda za razinu pismenosti. Samo su učenici dvije zemlje postigli lošije rezultate, Italija i Španjolska.

Rezultati matematičke pismenosti su bili čak i gori. Gotovo dvije trećine Amerikanaca iz “nulte generacije” ima manje od minimalne razine znanja u području razumijevanja i rada s brojevima. Amerika je ovdje, među 22 razvijene zemlje, završila na posljednjem mjestu.

 • – Prema istraživanju, manje od polovice svih srednjoškolskih maturanata dobro čita i rješavati matematičke probleme.
 • – Prema izvješću koje je objavio US News & World Report, izdaci u usporedbi s inflacijom po učeniku u američkim školama su porasli za 663%.
 • – U 2015. godini je postotak studenata javnih škola iz siromašnih obitelji premašio 50%. To se dogodilo prvi put u posljednjih 50 godina.
 • – Prema jednoj od brojnih studija, 76% ih napušta školovanje jer nisu bili spremni za prvu godinu studija.
 • – Sljedećih pet pokazatelja jasno pokazuju koliko je pala kvaliteta obrazovanja na američkim fakultetima:
  1. Nakon dvije godine studija na koledžima, 45% studenata nije pokazalo značajan napredak u obrazovanju, a 36% ih je pokazalo tek blago poboljšanje.
  2. U usporedbi s učenicima prije nekoliko desetljeća, studenti danas troše 50% manje vremena za učenje.
  3. 35% studenata je reklo da uči 5 sati ili manje tjedno.
  4. 50% ih je izjavilo da nisu pohađali nastavu u semestru u kojem je bilo potrebno napisati više od 20 stranica.
  5. 32% nije pohodilo tečajeve u semestru na kojima je bilo potrebno pročitati više od 40 stranica tjedno.
 • Samo 36% redovitih studenata diplomira u 4 godine, a 77% redovitih studenata dobiju diplomu na koledžu nakon 6 godina.
 • Jedno istraživanje je pokazalo da gotovo 10% diplomiranih studenata vjeruje da će se procesi serije “Sutkinja Judy” pojaviti na Vrhovnom sudu.
 • Prema rezultatima druge studije, 29% odraslih Amerikanaca ne zna ime potpredsjednika države.
 • Druga studija je pokazala da je samo 43% američkih studenata zna da se Građanski rat dogodio “negdje između” 1850. i 1900. godine.
 • I što je najgore, prema ovim istraživanjima, 75% mladih ne može pronaći Izrael na karti Bliskog istoka.

Diljem zemlje se čuju zvučne kritike na račun Ministarstva obrazovanja. Konkretno, kritizira se da obrazovni sustav izgrađen na takav način da se ni od nastavnika, ni učenika ne zahtijeva stvarno proučavanje obrazovnog sadržaja i njegovo razumijevanje, tako da učenici i studenti uspješno završe standardizirane testove.

Nastavnike se sili da u školama podučavaju “politički korektne” sadržaje i onda se od učenika traži da sudjeluju u testiranju “znanja“.

Neki čak traže da se ukine Ministarstvo obrazovanja, ali to neće biti lako učiniti, jer je u obrazovanju u pitanju velik novac, a gdje je novac tu su moć i utjecaj. Budući da američki sustav teži samoodržanju, politički pristup se neće promijeniti.

Osim toga, vrlo je mali broj izdavača u zemlji koji godišnje proizvode standardne udžbenike, a za taj posao dobiju 8 milijardi dolara.

Tvrtke koje provode istraživanja izdvajaju desetke milijuna dolara za lobiranje u Bijeloj kući.

Ipak, protivljenje stanovništva u zemlji sve je izraženije i nezadovoljstvo obrazovnim sustavom raste. Trenutno se borba odvija na lokalnoj razini, ali stručnjaci vjeruju da je ovo tek početak.

Ako je, po mišljenju neovisnih agencija uz Sjedinjenih Država, američki obrazovni sustav je nekada i bio najbolji na svijetu, ono što je danas ostalo od njega je daleko od poželjnog.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ivo
Gost
ivo
3 godine prije

Oni kazu sta ce mi to ali su u stanju da obuku bijel mantil da te obrade bez dana skole

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Prakticni primjer koja vrsta stanovnistva mora postojat u “slobodnom demokratskom svitu”.Jaki i glupi.Ako budu znali da S.Koreje ne granici sa USrA,mogu in na (nazovi pamet)past misli da je puno daleko za ic u rat.Ovako branu Yenki nacin zivota.

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije

Iz vlastitog iskustva: USA sustav obrazovanja bio je “shit” još 50. ih godina prošlog stoljeća. Iako smo imali dopunsku nastavu u okviru veleposlanstva i konziulata ugalvnom smo po povratku u domovinu gubili po jednu godinu ….

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije

Da amerikanci imaju jedan od najgorih obrazovnih sustava među razvijenim zemljama, poznato je već dosta dugo vremena.
Zašto zbog ovakvog neefikasnog sustava obrazovanja nije došlo do urušavanja američke ekonomije objasnio je poznati američki atomski fizičar Michio Kaku
u jednom članku objavljenom prije cca 5g.
On kaže da amerika koristi jedno tajno oružje u obliku obrasca nazvanom H1B.
Putem ovog obrasca američki estabilšment bez ikakvih administrativnih zapreka kupuje a potom dodjeljuje američko državljanstvo mladim “genijalcima” i gotovim stručnjacima iz drugih zemalja najviše iz Indije i Kine.
Bez ovih ljudi nebi bilo ni silicijske doline.
No, u zadnje vrijeme prisutan je i jedan pozitivni smjer. Mnogi ti inžinjeri i doktori znanosti vraćaju se u domicilne zemlje i zahvaljujući njima ustanovljene su i dalje se razvijaju recimo “silicijske” doline u Indiji i Kini koje imaju tendencu prerastanja one izvorne američke.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Zbog razvoja brzog interneta, softveraši ne trebaju više odlaziti u SAD, nego dosta njih iz svojih zemalja rade za američke tvrtke koje su još uvijek broj 1 po tom pitanju. Tako je i jeftnije, ali to će posredno upravo potaknuti razvoj “silicijskih dolina” u drugim zemljama.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  žrec

Izvrsno si načeo jednu ključnu temu.
Software je super stvar koja pametnom pojedincu donosi financijski uspjeh. Istočnu aziju zanima hardware. To je poanta priče. Software može raditi svatko tko ima pametnu glavicu i 1000 dolara početne investicije. Za proizvodnju hardware-a je potrebna organizacija rada, malo veći kapital, iskustvo u proizvodnim procesima..i pametna glavica. No dugoročno gledano, software je dinamičan, ali i samim time ranjiviji za opstanak na tržištu dok hardware prvaci su postojani i sigurni na tržištu.

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Tako je. Sve više ih se vraća doma. Trend je kod azijata da odlaze studirati u SAD ili Europu zato da bi vidjeli svijeta, naučili ili poboljšali strane jezike, a ne zato što doma nemaju vrhunska obrazovanje. Danas u Koreji ima jednako dobrih fakulteta, instituta i super industrije kao i u SAD-u vjerojatno u bilo kojem području, kao i zapadnoeuropskim zemljama ili SAD-u. No, debela većina njih se obavezno vraća doma zato što imaju sasvim dobru perspektivu a i to se uklapa u njihov pogled na svijet. Ali ne radi se samo o tome. Da bi imao vrhunsko obrazovanje u tehničkim područjima bilo koje vrste treba imati i industriju koja bi sa istim surađivala. Istočna azija je danas u tome apsolutni svjetski prvak uz neke dobro poznate zemlje u Europi. U SAD-u toga ima, ali s obzirom na populaciju zemlje, to više nije meka za high-tech već samo jedna od destinacija.

H\'ghar
Gost
H\'ghar
3 godine prije
Reply to  Sardelino

Dodao bih da je potrebno razlikovati javno (besplatno), polujavno (polu besplatno) i privatno (plativo) školstvo…a i u tom plativom školstvu ima.puno kvalitativnih nivoa (ivy league i puno ekskluzivnih ustanova).. Tako da je.mguće i u USA pridobiti i vrhunsko obrazovanje alinje.broj takvih kvalitetnih kadrova nedovoljan za.USA….

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  Sardelino

ono gdje je usa najvise izgubila je pad istocne evrope…odakle su briljantni strucnjaci dolazili fraj…sada im dolazi sve sto stigne uglavnom niskog stepena…ali kompenzuju otimanjem….

jale
Gost
jale
3 godine prije

To je jedan nakaradni sistem. Tamo je legalizovana prodaja i kupovina diploma. Takav sistem proizvodi samo nesposobnjakoviće i neznalice ali, tatko je uplatio donaciju fakultetu za diplomu pa će mu sin danas sutra odlučivati o životu i smrti drugog čovjeka kao pravnik ili liječnik, voditi neku korporaciju ili čak državu.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  jale

Mnogo manje nego naš. Učenje nije mučenje, kako mu se ovdje pristupa, već proces usvajanja znanja koje će ti koristiti u obavljanju posla. Stručnot naših predavača je nikakva, oni ne odgovaraju nikome, kontrola njihovog rada i kvalitete istoga ne postoji… Naši fakulteti su gubljenje vremena, tu će dobiti papir, kome treba znanje morati će ga naknadno potražiti drugdje. Reforma obrazovanja je nužna, mora se izbaciti tvz. “ruski model” koji guši kvantitetom (velikom većinom nepotrebne) teorije i uz gotovo nepostojanje prakse izbacuje akademske invalide nesposobne za rad i bez trunka kreativnosti. Ovaj sistem ubija najtalentiranije pojedince i promovira “bubače”. Obrazovani sistem bi trebao omogućiti svakoj individui ostvarenje svoji potencijala, tako da je usmjeri prema poljima za koja pokazuje najviše zanimanja i talenta.

mate
Gost
mate
3 godine prije
Reply to  Koba

Točno je što si napisao, jedina korektura je da je to Austrijski sistem – ne Ruski. Baštinili smo ga od Austro-Ugarske, nasljedila ga je stara Jugoslavija a zatim i novija Jugoslavija a na kraju Hrvatska. Cilj takvog obrazovanja (Austrijskog) jest bio proizvodnja poslušnih činovnika koji će biti ograničeni u razmišljanju i izlaženju iz zadanih okvira.

zax
Gost
zax
3 godine prije

Gomila statistickih podataka koje ne govore nista. Vrlo jednostavno. Visoko obrazovanje u americi je vecini nedostupno. Troskovi su tako veliki da vecina studenata mora podici studentski zajam. Rok otplate 10 i vise godina kad se zaposle. Obrazovanje je postalo luksuz

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

A kada je to “nekada” američki obrazovni sustav bio najbolji?! Mi smo hedonistička country, nauk koji se izučava na našim školama jeste stil “u se — na se — i poda se”; a najomiljeniji b-predmet jeste “kako se domoći Three Big” (velike kuće — velikog auta — velikog broda)…
Evo i moja ona opaka ženska, prava warmongerica, prvo slovo H., kaže, dok twitta, da sam ovoga puta u pravu… ha

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije

Aeee koja propaganda! Eto svi hrle u Pekingu na studije i na Lomonosovu , a ” glupi ” Ameri pojma nemaju… http://www.shanghairanking.com/FieldLIFE2016.html – e ovo je Sangajska lista ( priznaju je svi i uvazavaju ) ! Pa ne Izgleda da bas im propada obrazovanje! A pitanje Zasto toliki broj Rusa i Kineza ( narocito bogatih ) hoce da studiras u SAD , VB , Sorbona…. Sa jedne strane imamo ljude u SAD koji kritikuju najbolji obrazovni sistem u svetu ( po rezultatima , naucnicima itd. ) i teze boljem , a sa druge strane imamo korumpirani i los obrazovni sistem u RF i jos se hvali na sva zvona umesto da se resava problem! Kolko Ja znam ljudi u bivsoj nam drzavi koje ne znaju koje su republike sacinjavali tu drzavu i ” svih “‘6 glavnih gradova , a da ne idem dalje u RF i da sam sreo toliko ljudi koji pojma nema ko su Republike unutar federacije …. Ali nama su puna usta ” tupim ” Amerikancima …. I nemojte mi samo o tome Kako Ameri kupuju kvalitet – to je najveci dokaz da rade pametno , da su pametni i da su intelegentni! Da su Tesla I… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, lažeš! Odakle ti podaci da su Rusi neobrazovani? Ili općenito ex-sovjetski građani? Kako te nije sramota tako lagati, gade neosviješteni. Ako imaš znanja i mozga, sasvim sigurno znaš, da je ex-sovjetski obrazovni sistem, stvorio mnoge i odlične znanstvenike i ostale….Pa u pič-mač, koliko su samo cijeloj svjetskoj civilizaciji dali ljudskih vrijednosti? Kako možeš tako lagati, gade jedan? Dalje, a šta fali nekom tamo Lomonosovljevom univerzitetu? Inače zanima me, kako se gradira vrijednost tih nekih svjetskih sveučilišta i tko to uopće određuje? Ne treba biti pismen pa shvatiti, da je to isključivo političko seruckanje sa zapada. Inače svi znamo da je jedna stvar imati formalnu naobrazbu i čak biti dobar stručnjak iz toga područja, a druga je stvar imati opću kulturu. To su dvije posve različite stvari, jer za opću kulturu formalna naobrazba ništa ne znači….Svi smo imali susrete sa takvima, je li tako? U tome kontekstu tvrditi da Rusi ne znaju koliko imaju republika, pa ima i takvih. Kao što u Splitu neki ranih devedesetih nisu znali je li Metković u RH ili u BiH. Iako je samo 100 km ravne crte do tamo. Znam za istiniti slučaj tamo negdje iz sedamdesetih godina. Neki mladić mi je pričao, i… Pročitaj više »

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Kao prvo ti si Zlatane veoma labilna , dvolicna , lazna osoba koja podmece i izvrce sve u svoju korist. Prvo si me pocastio ” finim ” epitetima , pa nesto objasnjavao o SSSR-u ( a ko je njega uopce i pomenuo !? ) , da bi potom posao bezveze i na kraju prepricavao neki svoj dozivljaj …. Nigde veze sa vezom! Da krenemo redom , Kako valja! – Ko je prvo rekao da su svi Rusi neobrazovani !? Ja nisam ( to si ti napisao ! ) . A kako ti ocenejes da ja lazem ??? Koliko imas prijatelja u Rusiji , koliko si puta u zadnjih 5 godina bio u Rusiji , koliko sajtova ruskih posetis na dan ??? E vidis ja imam pregrst drugova i prijatelja u Rusiju ( od Pitera na severu , preko Jaroslava, Vladimira , Moskve , Socija , Astrahana pa sve do moje dobre prijatelice Marine u Vladivostoku ) , bio sam najmanje 12 puta u zadnjih 5 godina u Rusiji , citam ruske portale i informisem se , ucim konstantno ruski jezik i napredujem! Rekao bi da sam vise nego pozvan da komentarisem ruski obrazovni sistem. A ti mozes da bezveze i… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, opet more gluposti, more gluposti. Tko je izmislio pištolj i slične gluposti.
Hm, a ruski kemičari, matematičari, fizičari? kao da smo učenjaci koji su pozvani o tome objašnjavati.
Tko je prvi lansirao u orbitu satelit, prvo živo biće, prva dva živa bića koja su vratili žive na zemlju, pa prvog čovjeka, ženu, prvog čovjeka koji je izašao iz kapsule, prvu ženu koja je izašla iz kapsule, prvi laboratorij u orbiti i prvu stalnu stanicu u orbiti? Sve je to napravio ex SSSR !!!!!!
Plus i mnogo šta drugo. Ti si bezobrazan, jer gledaj, ja sam kao mlad čovjek patio od alergija. Negdje početkom osamdesetih u SSSR u tada sovjetskoj Ukrajini u Kijevu, prozveli su prirodni lijek protiv peludne alergije. VILOZEN. Dobio sma ga dvije godine uzastopce, besplatno i pomogao mi je sto posto….
Tako da ne kakaj…….

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Druga stvar koju sam primetio kod tebe u zadnje vreme je da se veoma unervozis kada se spomenu homoseksualna prava . E tu ti postanes vise nego dvolican i selektivan i tumacis stvari Kako tebi odgovara , kukas protiv diskriminacije , a prvi ti vredjas i diskriminises! – Nije ti smetalo kada sam pisao na AMSI da je u Ceceniji da se tamosnji Ceceni zene sa mladji devojkama od 13,14 godina i da je to protiv zakona RF , kao i da postoji poligamija i to kod drzavnih sluzbenika RF u Ceceniji , Dagestanu iako je i to protiv zakona RF i nabedjivao si me tada , vredjao , ubedjivao i trazio hiljadu opravdanja … Ali ti sada smetaju Ceceni jer gayeve isprate i zatvore u logore… Smeta ti to , a ni rec nisi rekao ili napisao o tome kako Duma i Putin donose anti-homo zakone , Kako se zabranjuju LGBT parade i Kako sve to odobrava vlada i predsednik , a puno su ti usta protiv nekih muslimanskih zemalja sto zatvaraju gej aktiviste i tu uzimas kao dobar primer zapada…. Na kraju krajeva Ceceni rade to i naucili su to jos iz doba SSSR koji je strogo proganjao… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Berlusconi

BERLUSCONI, ok, ti putuješ po Rusiji, ali ti ja ne vjerujem previše. Zašto bi? Pa i da putuješ, znači li to da znaš baš sve detalje iz života ruskih građana, nećemo tako daleko. Vidiš, i ovoga ljeta sam na mome Jadranu pričao sa nekim turistima iz Rusije, nisu životinje kakvim ih opisuješ. Glede kažnjavanja gejeva u SSSR. Kao da je to teško naći na netu, ako znaš ruski jezik. Nakon Oktobarske revolucije, poništeni su svi carski zakoni, pa i zakon protiv muške homoseksualnosti. Ruska carevina je vrlo kasno uvela taj zakon, u odnosu na zapad Evrope, tek 1835. I nikad se nije osobito provodio. Dalje, nakon 1917, nova sovjetska vlast uopće nije imala ništa protiv homoseksualaca. Preobrat nastaje 1934, kada opet uvode taj zakon…Ali, fakat je činjenica, da je za cijelo vrijeme sovjetskog vremena taj zakon bio rijetko provođen. Posebno ako uzmemo u obzir veličinu zemlje…Nego, u koliko je zemalja diljem Svijeta u ta vremena bio taj ili sličan zakon??? Ako si nešto pročitao, onda bi mogao znati da su crnomorska ljetovališta SSSR.a, od šezdesetih naovamo, bila neslužbena mjesta sovjetskih ljetnih gej okupljališta. Ti si podao, jer toliko mrziti neke koje navodno poznaješ i čijom zemljom navodno putuješ, ne znam… Pročitaj više »

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Opet izvrces moje reci i nabedjujes ! Perfidno , nema sta! ( u nedostatku argumenata i kada si ” potucen ” istim! ) . Kopiraj I postavi gde sam ja rekao da su Rusi zivotinje ( to su tvoje reci!! ) ?!?! Onda opet konfuzno i nepovezano pisanje – znaci ti koji si upoznao tamo neke Ruse na Jadranu si ” ekspert ” i ” znas ” i jos si nepoverljiv kada ti neko kaze da ide cesto ( ne putujem , idem ! Krucijalna je to razlika !! ) u Rusiji iz licnih razloga i da poznaje tu zemlju , ima prijatelje , drugove , poznanike e tu ne valja! Upoznat sam dovoljno od gorenabrojanoh ( inace 2 meseca sam zadnji put proveo u Rusiji , u Vladimiru i uzimao 3 puta nedeljno privatne casove ruskog jezika od univerzitetskog profesora ) pricina sa situacijom u Rusiji i odgovorno tvrdim da je situacija u obrazovnom sistemu losa i da ima dosta korupcije ( A NE DA SU RUSI ZIVOTUNJE KAKO TI IMPLICIRAS , veoma lukavo , perfidno i podlo ! ) ! Ti mislis ako si koji fakt procitao na internetu da puno znas i ubedjen si u tome ,… Pročitaj više »

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

jes oni nemaju “skolstvo” ali kod njih je omoguceno da maltene svak moze sve raditi I bez skole sto je slucaj kod svih anglosaxonskih drzava a koje su ujedno I naj razvijenije I naj mocnije zemlje svijeta…obrazovan na papiru nije isto sto I biti ineligentan… ja znam covjeka sto je sa 60 godina, ej, sa 60 godina otiso, na Floridu u Tampu, imao je samo crni pojas u karateu (Nidan) pa je uspio. radio je sve i svasta i nastavio tamo ici u “dojo” dok mu jednom nisu ponudili posao trenera, “sansei”. placa 3500 dolara netto plus odradi i neki sat privatno, sada ima 63 godine i nikad mu nije bolje bilo.covjek zdrav, sunca se kupa se preplanuo, radi cetri sata dnevno, od 6 do 10. a drugi je otisao ko auto limar i eno ga sada pilot. radio, crncio placao sate letjenja dobio prvo PPL pa polozio ME pa polozio IR onda letio po klubovima jer mu je trebalo 200 sati naleta za CPL i eno ga sad leti za jednu kompaniju na bahamima na twin otteru. malo ljudi zna ali ti mozes u americi postati pilot sa dva razreda osnovne skole treba ti samo znati citati i pisati.… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  antun comb

ANTUNE, za biti pilot sportskih malih aviona, ne trebaš imati neku posebnu školu. Ali za biti profesionalni pilot, ma daj molim te. Pa i za voziti osobno auto, ili biti profesionalni vozač, je razlika. Bi li želio da onaj ogromni autobus vozi netko tko samo zna voziti, ili da ima dokaz da zna upravljati onim velikim busom? Za biti profesionalni pilot, je posve ista stvar. Svugdje na svijetu moraš imati završeni faks za tako nešto. Misliš da za BOEING-747 može njegov kapetan imati 3 razreda pučke? Jesi li lud? I za voziti vlakove super-brzine moraš imati više od obične srednje škole… I da, ako u Americi ili gdje već, ne treba škola. Hm, znači možeš biti kirurg bez odgovarajućeg medicinskog obrazovanja ili specijalizacije? Jesi li ti lud? Da, za neke struke ne treba. U umjetnosti npr. Još u doba socijalizma među ondašnjim sovjetskim turistima sam upoznao jednu djevojku, koja je otišla raditi kao trener klizanja i nastupati u nekoj artističkoj trupi, na ledu. Iako nije imala ni blizu tu formalnu struku. Za to šta je radila. Ali npr., za biti baletski umjetnik, pa moraš se za to tesati od djetinjstva. Svugdje na Svijetu. Bilo u SAD-u ili EU, ili ex-SSSR-u,… Pročitaj više »

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  zlatan

da zlatane, ti u americi tehnicki mozes postati pilot samo da znas citati i pisati sto je iznenadjujuce i u biti nevjerojatno. ti ako si stipendiran of neke zrakoplovne kompanije obicno traze collage ali ako sam sebe zelis financirati ti mozes poceti sa PPL, pa Multi engine, pa IFR pa CPL, nabiti jedno 500 sati naleta I sa tim mozes raditi ko PROFESIONALNI pilot na manjim avionima, za navedeni Boeing 747 ti nije dovoljno CPL, moras imati i ATPL ali to ne mijenja na stvari da ti u Americi sve to mozes postici sa OSNOVNOM skolom pa I manje ako imas novaca da placas navedene “kurseve”,Ko sto sam I prije napisao ti u USA mozes raditi masu poslova i da samo znas citati i pisatia za koje bi ti u hrvatskoj trebala srednja obrtnicka skola pa cak i visa i za koje u americi cak ne postoji skola nego kurs ili ti tecaj. ti se u americi mozes zaposliti ko prodavac u nekoj radnji da nemas ni osnovnu skolu, u hrvatskoj ti treba trgovacka ili vec koja. pa uzmi samo za vozace,u americi ti ne treba ni osnovna skola a kamo li drzavni ispit ako hoces voziti cak i autobus… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  antun comb

ANTUNE, ma je li? Sa tečajem možeš postati kirug? Ma nismo toliko pošandrcali. Točno je da i u Hrvatskoj ili bilo gdje u Svijetu za neke poslove, ne treba neka specijalna diploma. Npr., koju diplomu i stručnu spremu ima splitski kapitalist Željko Kerum? Definitivno nema neku specijalnu školsku obrazovanost za tako nešto. I kod nas za biti prodavač, ne moraš imati formalnu školu za to.
I ja sam počeo raditi u doba socijalizma, radna mjesta mi nisu odgovarala formalnoj naobrazbi, onda sam postepeno “napredovao”. I došao do sasvim drugog radnog mjesta do kraja mog radnog vijeka. Da budem iskren do kraja, ja sam radio jer sam morao raditi, ne zato jer sam uživao u tome. Ali nisam bio neradnik, to je kroz moj rad i bilo prepoznato, zato i jesam “napredovao”, recimo tako. Ali kada su mi ponudili otpremninu i da odem, odmah sam otišao. I da, sada sam u penziji i nikada mi nije bilo bolje u životu.
A dok sam radio, na bolovanju sam bio svega nekoliko puta, a zadnjih 18 godina nisam bio niti dana.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  zlatan

pa ko govori o kirurzima i pravnicima I lijecnicima, normalno je da ti treba visoko brazovanje za to zato se I placa, ja govorim o poslovima za koje ti u hrvatskoj treba miki mouse skole koje na zapadu pogotovu u anglosaksonskim zemljama ne postoje. ne znam ko si I odakle si, ja sam pomorac. imam zavrsenu srednju I visu pomorsku I polozen kapetanski ispit u luckoj kapetaniji u Dubrovniku. Da bi bio pomorski kapetan ti u hrvatskoj moras zavrsiti visu skolu, to nidje na svijetu ne postoji, u americi I recimo britaniji “pomorska ” skola traje TRI godine I to je to. manje nego u hrvatskoj srednja pomorska koja je 4 godine. znaci ti u britaniji zavrsis tri godine skole poslije osnovne I onda odes ko kadet na brod godinu dana, polozis “porucnicki” I onda si treci casnik na brodu, poslije toga dalje samo izadjes na ispit I polazes za drugog prvog casnika I normalno za kapetana ili ti zapovjednika broad, nikakve vise pomorske I cudesa. takodje ti I u britaniji I u Ameici mozes postati kapetan broad samo da znas citati I pisati, ukrcas se na brod ko mornar pa poslije ko kormilar I ako imas 3 godine navigacije… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Ima bar 5god kako je izasao dokumentarac o ovoj temi naziva “waiting for supermen”. Strasno kako djeca ne znaju

bato
Gost
bato
3 godine prije

zadnjih 20-30 godina Washington pomoču masmedia sprovodi nacrtno zagljupljavanje građana USA pa prema tome ništa novo, ili sve po planu NWO-a

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik