fbpx

Osim Darknet Tor na računalima, anonimnost stiže i na pametne telefone

Osim Darknet Tor na računalima, anonimnost stiže i na pametne telefone

Decentralizirana, skalabilna, šifrirana: Onion tehnologija se širi, putem Tor mreže, među korisnicima Interneta zabrinutima za osobnu privatnost. U početku rezervirana samo za hakere, ova nova tehnologija se proširuje i na nove korisnike, tvrdi Isabela Bagueros, direktorica Tor projekta.

Bez obzira koristite li osobno računalo ili telefon privatno ili na poslu, svakodnevno ste praćeni od strane vlada i privatnih korporacija koje vaše privatne podatke vrlo lako monetiziraju. Ponekad ti podaci ugledaju svjetlo dana upravno onda kada “zatreba”.

Baš kao što je internet nastao u laboratorijima američke vojske (IPTO-a i DARPA), proces usmjeravanje “Onion routing” proizvod je američke mornarice. S vrlo jasnim principom kojeg su razvila tri istraživača američke mornaričke laboratorija, David Goldschlag, Mike Reed i Paul Syverson. Cilj je od prvog dana sačuvati privatnost komunikacije i razmijene.

Onion routing naziv je za tehnologiju anonimne komunikacije putem računalnih mreža. U onion mreži, poput slojeva luka, poruke su spakirane u slojeve enkripcije. Podaci se prenose nizom mrežnih stanica (čvorova) od kojih je svaka zadužena za jedan sloj zaštite, otkrivajući jedino sljedeću destinaciju podataka. Kada je posljednji sloj uspješno dešifriran, podaci bivaju dostavljeni na odredište. Posljednja stanica jedina zna sadržaj poslanih podataka, ali ne i pošiljatelja, čime se postiže anonimnost u onion mreži (1)

To je suština TOR-a i akronim za The Onion Routing.

Tehnofili i aktivisti zabrinuti za svoju anonimnost stvorili su projekt “Projekt TOR” 2005. godine. Sav napor je uložen o okrupnjavanje tima koji će pronaći adekvatan odgovor za sve izazove koji ugrožavaju privatnost na mreži.

Od 2015. ICANN (agencija dodjeljuje imena domena na internetu) rezervirala je servere za Onion Routing dajući mu vrhunsko priznanje.

Donošenjem Patriot akta (niz zakona koji ograničavaju individualne i javne slobode nakon napada 11. rujna 2001.), a zatim afera Edward Snowden (zaposlenik NSA preko koga je procurio veliki broj  povjerljivih dokumenata o nadzoru populacija Sjedinjenih Država), potaknula su inicijative kako bi se izbjegle “državne oči i uši” koja se smatra previše indiskretnom i izvan strogog okvira potrebnog za unutarnju sigurnost. Uočava se identično nepovjerenje prema privatnim tvrtkama koje žele trgovati prikupljenim podacima, pravdajući se nepažnjom pri manipulaciji istih.

Dušobrižnici će reći “Ako se nema što sakriti, zašto ne biti transparentan?” Jednostavno zato što je sloboda neotkrivanje čak i onoga što je beznačajno i beskorisno. Niti u jednom zakonu ne postoji obveza transparentnosti. Pogotovo zato što je u post-demokratskim društvima želja za transparentnošću i nadzorom obrnuto proporcionalna stupnju odgovornosti.

Što se tiče kritičara koji tvrde da je mreža Tor alat prilagođen internetskim kriminalcima, Isabela Bagueros, izvršna direktorica projekta Tor, ističe:

“Policija i drugi policijski službenici također koriste Tor za svoj rad. Možemo navesti primjere ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i u drugim zemljama Europe i svijeta. Ne kompliciramo posao nikome, policija može provoditi svoje istrage,bez obzira na postojanje naših alata.

Inače bi svatko mogao tvrditi da je sve što je ikada izmišljeno služi prikrivanju, kao što su off-shore banke i porezni rajevi izumi koji kompliciraju rad policije.”

Projekt TOR je zainteresiran za pasivni i aktivni pristup internetu. Pasivni mod traži anonimnost, a aktivni izbjegavanje cenzure koja je danas vrlo aktivna.

TorBrowser računala i mobiteli, ista borba, ali ne i arhitektura

Iako se TorBrowser brzo proširio na Linux i Windows operativnim sustavima, polje mobilnih komunikacija treba poboljšati. Na prvom mjestu, jer se operativni sustav mobilnih uređaja razvija vrlo brzo, i očito se njegova arhitektura značajno razlikuje od svojih “velikih” kolega. Danas imamo preko 4 milijarde aktivnih korisnika mobilne tehnologija, čija privatnost nije ništa manje bitna od privatnosti korisnika klasičnih računala.

“Osnovne značajke koje nudimo na svim platformama su identične. Sprječavamo praćenje korisnika, curenje IP adresa i pokušavamo zaobići moguću cenzuru. Na Androidu još nismo proveli sva poboljšanja“, objašnjava direktor projekta TOR.

Međutim, Isabela Bagueros dodaje:

“Postoje značajne razlike između dizajna Tor Browser-a za Android i njegovog razvoja. Razlog tome je što se platforma razlikuje od platforme stolnih računala, kao što su Windows, MacOS i Linux. Dakle, to nije samo još jedna platforma koju podržavamo, iako smo mogli iskoristiti dio koda koji smo već napisali za Tor Browser za stolna računala.”

TOR, surfaj mirno!

“Nadamo se da ćemo moći dodati neke značajke koje nisu uključene u Tor Browser 8.5, kao što je bolja integracija F-Droida ili prikaz mobilnog TOR traga.”

Najbolji preglednici za anonimnost će i dalje će morati tražiti način kako anonimizirati komunikaciju na iOS mobilnim uređajima, nad kojima punu kontrolu i dalje čvrsto drži Apple. Osim toga, TOR neprestano poboljšava svoj preglednik za stolna računala, pri čemu se preglednik FireFox stavlja na prvo mjesto.

Anonimnost komunikacije je buduća poslovna ništa, koja će svoj maksimum doživjeti u budućnosti.

“Znali smo da vas luk može rasplakati, ali ovaj prvi luk ipak obećava osmjeh”, završava novinar Sputnika komu je Isabela Bagueros bila sugovornica.

Izvor: SputnikNews

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Opet pogrešna teza autora clanka da je internet nastao u laboratorijima američke vojske. Ne postoje u tom smislu “laboratoriji američke vojske” vec na top sveucilistima postoje samo laboratoriji koje vojska cuva ukoliko je neki projekt vezan za vojsku jer je to vojna tajna i ministarstvo obrane to plaća, a svime ravnaju pojedine drzavne agencije-kao npr. spomenuta DARPA.
Vecina vrhunskih, gotovo sva, sveucilista u USA su privatna i tamo se nalaze laboratoriji jer je vrhunskim znanstvenicima tamo sva aparatura, kao npr. na harvardu, Mit-u itd.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

U SSSR kao i danas u rusiji je drukciji pristup za razvoj sofisticiranih vojnih tehnologija. Oni imaju tzv. zatvorene gradove ili tako neki slican naziv jer buduci su sveucilista u drzavnim vlasnistvu od njih netreba nista kupovati kao u SAD, oni jednostavno vrhunskim znanstvenicima naprave selo, grad, i daju sve od opreme sto ovi zatraze i nitko bez dozvole ne moze ni prismrditi tamo.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije

tor je probijen i anonimnost nije sačuvana
sveden je na nekoliko običnih proxy servera
sa kojih se čitaju svi podatci
trenutno nema platforme za pretraživanje-surfanje
koja je anonimna i siurna
koliko znam cisco je tu najvše sudjelovalo
u uništenju prrivatnosti
možda neki opskurni vpn servisi koji ne rade
na standardnim platformama mogu pružiti nekakvu anonimnost
ne postoji čak ni sigurni email servis
koji onemogućuje čitanje poruka
prema tome sve se čita

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Težak

Težak, nemam ti pojma o tom toru i prvi put cujem za to i nisam opcenito sposoban govoriti na tu temu. Samo sam reagirao na recenicu o postanku interneta jer se evo po drugi put u nekoliko dana gura pogrešna tvrdnja kako je nastao internet. Nisam ja samo tome prigovorio vec i drugi citatelji.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Težak

OS Parrot sec.#64 …..dobro i pouzdano funkcionira …ima neke ,,alate ” za to takozvano anonimno skijanje na P.internetu poslije skijanja na P.internetu skini HDD stavi neki drugi slican sistem instaliran na HDD …i onda idi surfati na internetu…inkognito…Preko servera iz lokalne poste….

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Perun

čim se spojiš na net svi tvoji podatci se mogu pročitati
bez obzira na vatrozide i ostale sigurnosne podvale
koji su u stvarnosti samo špijunski alati

sami windovsi i svi linuksi zajedno sa ios i androidom
služe za špijuniranje
jedini siuran način da imaš skrivene podatke
je da imaš dva računala
jedan je na netu drugi nije
podatci koji se prebacuju sa jednog na drugo računalo se vrše sa disketom ne sa usb stickom
ima još trikova ali je komplicrano

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Težak

najsigurnije komunicranje je sa
one time pad chiper mtodom
samo ključ treba biti duž od poruke
to još ntko nije provalio
ako je ključ kraći od poruke provaljen si
ako ponavljaš ključ dva puta onda si provaljen
RSA algoritam je provaljen isto
na način da je broj javnih ključeva limitiran na nekoliko
stotina tisuća
što današnji kompjuteri izvrte za par minuta
i pročitaju poruku
još uvijek je najsiurniji micro dot sistem
kvantni stemi su u razvoju
puno obećavaju ali je to neistraženo područje
pa može biti svakakvih podvala
pišite klasična pisma to više nitko ne otvara
ili idite preko servisa koji nisu povezani sa pet očiju
preko sony play stationa ili slični sustavi

Protončić
Gost
Protončić
1 godina prije
Reply to  Težak

Postoji siguran email servis, protonemail. Oni također imaju i dvostruki VPN. Najskuplji su ali i najbolji zato jer su smješteni izvan “5 eyes”

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

TOR nije siguran i to je već više puta dokazano u praksi, ljudi su završili u zatvoru jer su ih američki obavještajci locirali analizama izlaznih node-ova TOR mreže.
Ne radite nikome uslugu ovakvim zastarjelim člancima (iskreno mi se učinilo da smo se vratili godinama natrag u vrijeme popularizacije TOR-a, kada je izgledao privlačno)
Bolje išta nego ništa, no ako ne mislite paralelno koristiti i dvostruki VPN (bez logova) onda ste sakrili identitet tek od standardnih web servisa, ne i obavještajaca.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  tuf

Darknet = USNavy = američka država = NSA, CIA…

Donekle anonimno surfanje bez povijest = Epic browser uz proxy opcije koje posjeduje.

9953
Gost
9953
1 godina prije
Reply to  Busola

kad si spomenio te čiribimbaše ukucaj iluminati od zadnjeg slova prema prvom ( itanimuli ) u googlu

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

TOR i darknet,fantazija…sve sto je proizvedeno,proizvedeno je od neceg,to nesto zavrsi na reciklazi ilti ga smetlistu. svaki proizvod mora imati svoje smetliste tako da internet nikada nece postojati bez kontrole toga istog…

Darkec
Gost
Darkec
1 godina prije

Kasnite jedno 10tak godina sa člankom o IT sigurnosti. Jedino sigurno surfanje je offline.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Darkec

Bravo Darkec ova vrijedi ….price o sigurnom P.internetu su zabava ….Off line je sigurnije od on air ..

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Mi razgovaramo klingonski pa tko razumije nas može provaliti a ostali veze nemaju što čavrljamo.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Najbolje ako netko želi anonimnost bacite kompjuter i mobitel kroz prozor. hahaha

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Neznan jel se šta prominilo, al priko TORa se nije moglo pristupit mnogim stranicama, npr Gmailu, internet bankarstvu itd.

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

To i nije smisao korištenja TORa.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik