fbpx

Otkriven kostur stvarne Amazonke u Armeniji?

Kavkaz

Neki istraživači pretpostavljaju da su ratnice koje su opisane u jednoj od najpoznatijih starogrčkih legendi bile temeljene na osobama iz stvarnog života. Prema izvorima, takozvane Amazonske žene živjele su u planinama Kavkaza, gdje se sada nalazi Armenija.

Arheolozi su otkrili ostatke “amazonske” ratnice koji je umrla od borbene rane tijekom željeznog doba prije 2500 godina, javlja Daily Mail. Kostur ratnice otkriven je u nekropoli Bover I, koja se nalazi u armenskom gorju. Žena je “umrla u bitci” u dvadesetim godinama, predložili su istraživači Nacionalne akademije nauka Republike Armenije na čelu s Anahitom Khudaverdyanom, ukazujući na njene ožiljke, uključujući i na ozljede na karlici zdjelice.

“Njene ozljede sugeriraju da ju je ranio mač, od čega je umrla, dok je ležala na drevnom bojištu. Pretpostavljamo da je umrla u bitci ”, rekao je vodeći istraživač.

Prije nego što je došla do smrti, očito je vodila život ratnice jer ju je ranila strijela. Arheolozi su to zaključili jer je njezina lijeva bedrena kost pokazala znakove ozdravljenja od takve ozljede.

Njezine kosti sugeriraju da je bila i vješta jahačica konja i strijelac – “profesionalni ratnik”, kako opisuju radovi istraživača.

“Njezini mišići bili su snažni, što upućuje na to da je bila strijelac”, rekla je Anahit Khudaverdyan.

U isto vrijeme, mlada je žena imala”visok status”, jer je u njenom grobu pronađena “bogata zaliha robe”. Popis predmeta uključuje nakit. Osim relativno malene veličine, jer je bila visoka otprilike 1,65 metara, žena, koja je živjela u šestom i osmom stoljeću prije nove ere, spada pod opis Amazonki – neustrašivih ratnica koje su poznate iz starogrčke legende. Kao što neki izvori iz tog razdoblja sugeriraju, to nije sve bila čista fantazija, jer su takve žene postojale u regiji Kavkaza.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Evo feministkinjama materijala za fantazije 🤣🤣

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Amazonke pominje i Homer, pa ne mislim da su običan mit.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

To je bio pesnik…čak je i konja nekog tojanskog opevao! Veruješ i u konja?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Mlata

Konje?

Pa, konji su divne životinje.

A, Kaligula je otišao i korak dalje, pa je konja imenovao za Senatora.

A, što se tiče Amazonki i pregrčkog društva uopšte – bratstava i sestrinstva, pre uvođenja institucije “monogamnog” braka, preporučujem da pročitaš uvodni deo romana Roberta Grevsa “Zlatno runo”. Mnogo toga bude jasnije.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@ Ostap
Kad vec spominjes konje, nikako mi se ne svidjaju ovi konji-politicari, koji nam zagorcavaju zivot svakodnevno.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Muški šovinisti su uvijek maštali,za razliku od maštanja svih muškaraca o lijepim ženama šovinisti su išli korak dalje.

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije

Otac povijesti Herodot zabilježio je (između ostaloga) intrigantnu priču o Amazonkama, hrabrim ratnicama koje su živjele u stepama današnje južne Rusije. Nakon što padnu u ruke grčkoj vojsci, ratnice spletom okolnosti stižu na poluotok Krim, gdje susreću lokalno stanovništvo Skita. Iz zajednice Amazonki i Skita, tvrdi Herodot, nastaju Sarmati, narod koji je stvorio društvo utemeljeno na savršenoj rodnoj ravnopravnosti.
Zvuči zanimljivo, no je li i istinito? Vodeća svjetska stručnjakinja za drevne ratnice Adrienne Mayor u svojoj najnoviji knjizi The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World tvrdi da je, određenim pretjerivanjima usprkos, osnovna bit priče itekako istinita – Amazonke su doista postojale.

To potvrđuju i nedavne arheološke iskopine u kojima su u čak 37% grobova pronađene kosti i oružja (najčešće strijele, ali i mačevi, bodeži, koplja, oklopi, praćke i štitovi) žena koje su se borile uz bok muškarcima. Dugo vremena za Amazonke se smatralo da su neka vrst simbola ili puka izmišljotina, no nove spoznaje govore u prilog tome da su u vrijeme stare Grčke područje sjeverno od Crnoga mora (na potezu od Balkana do Kavkaza) nastanjivala nomadska plemena ratnica. Pripadnice tih plemena nisu bile, kako se često pogrešno navodi, “djevice koje su mrzile muškarce”, već, tvrdi Mayor, “snažne i slobodne žene”.

Najveći dio dana Amazonke su provodile na leđima svojih konja, odjevene u tunike dugih rukava i sa zašiljenim kapama s pokrivalima za uši na glavama. Pile su fermentirano kobilje mlijeko i pušile kanabis, a tijela su im bila ukrašena tetovažama (moguće je da su njima označavale ubijene protivnike). Osim ratovanjem, bavile su se i lovom (u tu su svrhu često koristile sokolove) i uzgojem životinja (pripitomile su psa). Štovale su konje i nebeska tijela, zemlju i prirodu, vatru i nebo, razne divlje i fantastične životinje.

Usprkos raširenim uvjerenjima, njihova plemena ipak nisu bila ekskluzivna “ženska društva”, već su uključivala pripadnike/ce oba spola. Iako su Grci ispredali najfantastičnije priče o njihovim seksualnim životima (npr. Amazonke su lezbijke koje si odsijecaju dojke i ubijaju mušku djecu, jednom godišnje imaju seksualne odnose s muškarcima iz susjednog naroda kako ne bi izumrle, i sl.) stvarnost je ipak bila ponešto drugačija. Amazonke, piše Mayor, u spolne su se odnose upuštale na otvorenom, za ljetnih mjeseci, s bilo kojim muškarcem koji bi ih privukao. Briga o djeci bila je, čini se, kolektivna dužnost, a moguće je i da su određene skupine unutar društva međusobno razmjenjivale djecu ne bi li učvrstile saveze.

Znanstvenica na Sveučilištu Stanford, Mayor se za priče o ratnicama zainteresirala još u studentskim danima. S obzirom na temu kojom se bavi, često ju pitaju je li i ona sama “prava Amazonka”. “Vjerujem u rodnu ravnopravnost i žensku surovost – no ipak nisam konjanik!”, odgovara Mayor. NewYorker…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Školarac

Školarac
Apsoštrumfno. To bi bilo to. Nisam znala za kanabis?
Obala Crnog mora. Otkriveni grobovi i u Ukrajini. Dakle, nije fantazija.
Osim što sam za ovu čitala da je bila ranjena mačem u bedro, a dovršena – sjekirom…rt ili sputniknews

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija ne vjeruj engleskim naucnicima. Oni samo prate modu. Prije 50 godina tvrdili su da spaljuju sise i mrze muskarce. Sad ubacuju kanabis u pricu. A konoplja se koristila za odjecu, hranu i lijecenje. Ova Adrijana duva svaki dan pa i amazonkama to pripisuje.
A sto se tice tetovaza simbolika se ocuvala kod vori v zakone – ruske mafije.

Engleske i americke naucnike treba uzimati sa rezervom. Herodot i Plinije su daleko pouzdaniji izvori.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Školarac

hmk, pa ratnica Xena je imala mnogo prisnih odnosa sa brojnim ratnicima, ali najprisniji sa svojom pobočnicom.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Pobocnica, prevedi

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Školarac

@ Skolarac
Hebiga Skolarac, detaljniji je tvoj komentar, nego sam clanak. I jos, kazes, pusile su grass? E onda su sigurno, bile ljudine. Evo plus.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Školarac

Ima li ta Mayor i dokaze o pušenju kanabisa i tetovaži ili je to ničim dokazan mit ? Da knjiga bude sočnija

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Školarac

I Skiti i Sarmati su sinonim za Srbe. Jbte Deretic je u pravu.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Amazonke su bile skitkinje.
Trecina ratnika su im bile zene. Dosle su u kontakt s grcima kad su skiti upali s istoka. Grcima su bile smrtno opasne, a ne seks simboli kao danas.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

A Atlantis je ostrvo Santorini.
Znam da je neglamurozno, ali tako je.
Misterija resena.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Red
😊 odgovaralo bi, ali fali jedna odrednica: Izvan “Heraklovih stupova”.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ti Heraklovi stubovi, su u stvari, manji problem. U ta vremena nikakva retkost (kao ni danas, uostalom) nije da se isti nazivi ponavljaju na geografski različitim mestima.
Ono što je ovde problem – jeste vreme erupcije. Atlandida se, prema Platonu, dogodila oko 8000 godina pre – Santorinija.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Da, ali Skita je bilo od Litve do Crnog mora…
Ostali su tragovi: npr u Skandinaviji su otkrili da je jedan ratnik u stvari – ratnica. Po nekoj spravici/ igrici, čak i strateg. Viši sloj.
Inače,
Shumadinac
Uvijek se koješta koristilo u ritualne svrhe, ili ‘čarobni napitak’ prije boja. Vikinzi, mislim, gljive neke…

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije
Reply to  Lucija

Asteriks i Obeliks? 😁

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Toćno,sreo sam jednu koja mi je jednostavno rekla ODJEBI,hrabro ,bez komentara sam se jednostavno udaljio.Ratovati sa takovim neprijateljem je unapred uizgubljen.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ima ih i danas…među Kurdima,npr.A i neke naše cure ratuju u Afganistanu…😁

Kan Horde
Gost
Kan Horde
1 godina prije

Amazonija se javlja na kartama iz 16. stoljeća, nešto je sjevernije od Armenije, sjeverno od Kavkaza, današnja južna Rusija. Naš Dubrovčan, Mauro Orbini, u svojoj knjizi Kraljevstvo Slavena iz 1601., piše: “The fame of the Slavs is also complemented by the valiance of their women, most of all the Amazons, who were the wives of the Sarmatian Slavs from the region of the Volga . . . Some writers report them [the Amazons – Auth.] to have been wives of the Goths, and to have fought Aurelian Caesar alongside their husbands, clad in men’s attire.

However, the Gothic and Sarmatian women have always belonged to the Slavic nation . . . The Amazons have travelled all across Asia Minor, conquered Armenia, Galatia, Syria, Cilicia and Persia . . . They built many cities, towers and strong citadels . . . among them – the famed cities of Smyrna and Ephesus . . . The Greek kings, terrified by the might of the Amazons, sent Iraclius, the foremost warlord of their time, to battle against them. ‘

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik