fbpx

Otkriven moguć dokaz izvanzemaljskog izvora života na Zemlji

Pad meteorita

Kompleksni kemijski spojevi i voda pronađeni su unutar dva meteorita koji su pali na Zemlju, tvrde istraživači s Nacionalnog laboratorija Lawrence-Berkeley u Sjedinjenim Državama. Prema znanstvenicima, ovo otkriće pokazuje da bi nebeska tijela mogla biti izvor života na našem planetu.

Stručnjaci iz Nacionalnog laboratorija Lawrence-Berkeley u Kaliforniji, analizirali su dva meteora koji su stigli na “plavi planet” 1998. godine. Nakon što su proučavali kemijski sastav kristala soli u ovim meteoritima, otkrili su organske spojeve – vodu, aminokiseline, ugljik i mnoge druge spojeve koji igraju važnu ulogu na Zemlji, navodi se u članku portala Phys.org.

“Plavi kristali od dva milimetra predstavljaju rezervu organskih spojeva i elemenata koji su bitni za nastanak života”, objašnjava jedan od autora istraživanja, Queenie Chan.

Ova kombinacija elemenata prvi put je pronađena u povijesti na jednom nebeskom tijelu.

Prema autorima istraživanja, molekule u kristalima meteorita sintetizirane su prije 4,5 milijarde godina pod uvjetima koji još nisu poznati. Ipak, istraživači pretpostavljaju da je mjesto njihovog nastanka na Ceresu, najmanjem otkrivenom patuljastom planetu Sunčevog sustava, koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Ovo otkriće daje informaciju znanstvenicima da primitivni oblik života može postojati u drugim dijelovima Sunčevog sustava, koji se također može kretati između planeta putujući na komadićima asteroida ili planetoida.

Izbor: Phys.org

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
37 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Stvarno me nerviraju konstantne tvrdnje da je život došao “spolja”. Svakim danom otkriva se prisutnost raznih organskih molekula – ponekad u neverovatnim količinama. Nedavno sam čitao o oblaku takvog jedinjenja veličine nekoliko Mlečnih Puteva koje je vrlo bitno za hemiju života dok sam juče čitao o takođe velikoj količini nekog aromatičnog jedinjenja (benzenov prsten kao osnova ali mi pamćenje naziva baš i ne ide).
Ako je takva produkcija organskih jedinjenja u uslovima otvorenog svemira zašto da na Zemlji ne bi mogli da se sintetišu u mnogo većoj koncentraciji nego, eto, treba da se sintetišu na “grudvi zemlje” Ceresu, da prođu veliki put kroz svemir, da izgore u Zemljinoj atmosferi da bi posejali život…

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Imate pravo Shumadinac. Dok sam radio na članku, mislio sam na ovo o čemu govorite.

Hvala na konstruktivnom komentaru.

Autor

Perast
Gost
Perast
3 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac ovo je osjetljiva tema proglasen si trolom na mekan nacin nogometnim rjecnikom dobiop si žuti karton ha ha

Fisherman
Gost
Fisherman
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Inače ne komentiram puno ali tvoje razmišljanje me malo natjeralo da se ukuljučim@Shumadinac..koliko vidim tvoje mišljenje je da je život i raznolikost života na Zemlji stvoren na Zemlji..?..Ako ćemo poći 4,5 milijardi godina u prošlost (tako bar kažu da je Zemlja stara) onda imamo vrlo dug period prije nego se atmosfera stvorila..a atmosfera (U OVOM OBLIKU SA KISIKOM)se nije stvorila sama od sebe nego uz pomoć prvih cijanobakterija koje su stvarale kisik(bar se tako vjeruje)…i da se uzme u obzir period hlađenja zemlje da bi se moglo upće doći do mogučnosti kondezacije raznih isparenja i tu imamo veliku mogučnost prolaza raznih svemirskih tijela koji jesu ili nisu utjecale na pojavu prvih bakterija i u budćnosti podlogu za život na zemlji…da li se iz užarene kugle sam od sebe stvorio život…to vjerujem nikad nitko neće saznati a da li je bilo utjecaja iz svemira…to je više nego vjerojatno.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Fisherman

Kolega Fisherman, možda u mojim komentarima ispod možeš naći preciznije obrazloženje. Ja samo govorim o verovatnoći, ništa ne isključujem (bilo kakvo isključivanje bi bilo neozbiljno jer su to stvari koje je nemoguće proveriti).
Kakvog je sve bilo uticaja iz svemira nikada nećemo znati (to mogu da tvrdim). Period bez atmosfere koji pominješ je bio najpogodniji da meteoriti donesu organski materijal pa i život – čak sam napisao tekst u kome sam pomenuo bakterije na MKS-u (sada se javljaju i novi detalji – mogućnost da neke bakterije nisu sa Zemlje).

Kako je nastao život na Zemlji, koliko je bilo masovnih izumiranja i do koje mere, da li ćemo mi biti uzrok novog masovnog izumiranja i da li će biti te mere da će se život vratiti na nivo bakterije, ko će se razviti do nivoa inteligencije u mogućoj novoj evoluciji… ne znamo niti ćemo znati. Ali primećujem tendenciju u medijima da se otkrića “natežu” da bi što više poduprli teoriju o vanzemaljskom poreklu života na Zemlji. Tu tendenciju u najmanju ruku ne razumem niti opravdavam.

fisherman
Gost
fisherman
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Hvala na opaski..procitao sam samo tvoj prvi text…a sa ovim obrazlozenjem se u potpunosti slaze..a cim mediji navode na nasto..to nije dobro…pozdrav

fridrich dr
Gost
fridrich dr
3 godine prije

Mislim stvarno, ja mislim da se i pinokio srami zbog nekih znanstvenih teorija

Iko
Gost
Iko
3 godine prije

Znanost danas, tvrdi da su ljudi na najnaprednijem stupnju, a visi nam sjekira nad glavom i samo sto nije pala, i nista je nemoze zaustaviti. “Znaju” sta se događa u dubokom svemiru…, ili su u sluzbi sotone i samo traze dokaz protiv Boga.., o kakva zabluda, kakva znanost….

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
3 godine prije
Reply to  Iko

Saglasan sam sa va[im komentarem. Bog (Tvorac) je stvorio život. A ovi kvazi-naučnici iz SAD-a koji svakih 7 dana postavljaju teorije za masnu platu, bolje bi im bilo da za svoje tvrdnje konačno pokažu nekakav EGZAKTAN dokaz. Ili da preformulišem pitanje za “naučnike”: ako je i život došao iz dubokog svemira (uzmimo da je ztako), kako je nastao u dubokom svemiru, tj ko ga je stvorio!?

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Eksplozije zvijezda. Mi smo zvjezdana djeca, ili same zvijezde.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Vlado prijatelju, nemoj biti zadrt u nastojanju da umanjiš vrednost nauke – ako hoćeš da gledaš videćeš njena neverovatna dostignuća svuda oko sebe. Videćeš stvari koje funkcionišu iako pojma nemaš kako (a nije teorija zavere).
Ovaj tekst iznosi izuzetno važnu novost – osnovana pretpostavka (ipak se ne bi moglo reći da je dokaz) da na Ceresu ima složenih hemijskih jedinjenja – čak i aminokiselina a kada se formiraju aminokiseline onda je život na korak “da potrči”.

Upravo zato me nervira ubacivanje izforsiranih pretpostavki tipa “život je došao spolja”. Možda i jeste al teško da će se ikad dokazati a posebno ne ovim važnim otkrićem. Razumem senzacionalizam u politici, teže u ekonomiji ali mu u nauci zaista nije mesto.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Upadaš u istu grešku koju zamjeraš Mirsadu. Smeta ti da su aminokiseline i drugi organski spojevi došli iz svemira kao podloga za nastanak života ali si tolerantan ako su ti isti spojevi nastali na zemlji, onda ima osnove za nastanak života.
Na zemlji postoji ogromna količina organskih spojeva pa svejedno život na njoj (danas) ne nastaje slučajno. A teoretski, ako je moguće, trebao bi se tu i tamo spontano javljati. Možemo mi imati vagone aminokiselina ali iz njih nikada i pod nikakvim uslovima (čak i ako uključimo milione godina, što je omiljena zabave evolucionista) neće nastati nikakav život. Ni znanost nema nikavog suvislog obješnjenje kako bi to funkcioniralo.
Sve je to obična, ali vrlo zabavna, hitoteza.

dron
Gost
dron
3 godine prije
Reply to  Piretis

danasnja nauka je podređena interesnim grupama njihovom jacanju moći i vlasti maksimalno je dogmatizirana kontrolirana i manipulirana i što je najvaznije ne sluzi dobrobiti ljudskih bica vec je usmjerena protiv dobrobiti vecine covjecanstva jer u sebi ne sadrzi moralnu konponentu

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

@ Piretis Prvo, Mirsadu ne zameram ništa, on je preneo vrlo zanimljivu vest. Zameram naučnicima koji donose “ishitrene” zaključke generalno – ne samo u ovom astronomiji (a nailazio sam na gotovo bukvalno “otkrivanje rupe na saksiji” od strane uglednih naučnika u uglednim časopisima). Dakle, postoji verovatnoća da je život “nabasao” na pustu planetu i to uglavnom zato što su povoljni uslovi za njegov razvoj pre postojali “tamo” nego na Zemlji. Od svih nebeskih tela Sunčevog sistema možda bi Mars mogao biti kandidat obzirom da se brže ohladio od Zamlje pa su i povoljni uslovi pre nastali. Temperatura na Ceresu je toliko niska da se hemijske reakcije odvijaju izuzetno sporo tako da je verovatnoća da je sa njega stigao život minimalna. – Ali tebi zameram tvrdnju da “Možemo mi imati vagone aminokiselina ali iz njih nikada i pod nikakvim uslovima (čak i ako uključimo milione godina, što je omiljena zabave evolucionista) neće nastati nikakav život” – na osnovu čega si tako siguran (trolovima ne zameram ništa, zameram samo onima koji su pokazali značajniji logički kapacitet tako da ti je ovo u suštini samo poziv na diskusiju 🙂 Da li smo u stanju da otkrijemo nastanak novog života ako znamo da nismo… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac (može i za @logično čitam i @Baba)- Sa malim zakašnjenjem ću pokušati odgovoriti. Prvo: Ne, nitko nema nikakvih dokaza o postojanju Boga. To je isključivo stvar vjere (vlastitog pogleda na svijet). I isto nemogu sa sigurnošću tvrditi da život nije nastao (i da još uvijek ne nastaje na zemlji ili bilo gdje u svemiru) potpuno slučajno. Mogu tvrditi da meni to nema nikakve logike. Evo samo jedan primjer. Recimo da netko negdje naiđe na neku vrlo jednostavnu napravu tipa lokot (katanac) ili džepni sat (vrlo jednostavan mehanički, ne mora biti nikakav Schaffhausen, vrijedan tisuće eura), i da onda taj netko počne, sasvim ozbiljno tvrditi da vjeruje da je taj predmet nastao sasvim slučajno (na zemlji ili u svemiru) djelovanjem fizikalnih sila i to kroz dugo vrijeme. Na kraju, tvrdi on, pa svi gradivni elementi, metali, staklo, postoje u prirodi samo su se eto posložili u svrsishodnu cjelinu. I što bi mu rekli? (Spomenuti predmeti su vjerojatno milion puta jednostavniji od paramecium-a) Drugo: Izjave pape (niti ovog niti prethodnih) ne komentiram. Em nisam katolik, pa samim tim nemam ni pravo, em mi nisu ni dostupna saznanja koja on ima. Ali o pretpostavci da život postoji na više mjesta u svemiru… Pročitaj više »

logicno citam, logicno razmisljam
Gost
logicno citam, logicno razmisljam
3 godine prije

A da nam vi Vlado@ podastrete kakav EGZAKTAN dokaz o Tvorcu.

Baba
Gost
Baba
3 godine prije

pridruzujem se…molim barem jedan dokaz o “tvorcu velikom”

fridrich dr
Gost
fridrich dr
3 godine prije
Reply to  Baba

Imaš li dokaz da voliš svoje dijete,ili da ti vjerujemo na riječ

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Iko

…ne brkajte bit i svrhu postojanja ljudskih entiteta na ovoj planeti sa Bogom i religijom uopce! Svrha i bit, osim za bogibelj, uopce za njih ne postoji! ..IQ..

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

Stavljati Zemlju kao nekakav centar univerzuma ili na bilo koji način relevantan reper je suludo: naposljetku smo svi mi sačinjeni od zvijezdâ.
A postoje i: hipersvemir, crvotočine, multidimenzionalni prostori, tamna materija, paralelni kozmosi — što dokazuje da oni i materijalno i energetski, barem djelomično, oduvijek postoje i na našoj planeti.
🙂

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…”dobro jutro Hrvatska”..

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

…Adminuni Perarastu..plus! Krivo utisnuh…, ali..skliska tema!

krivA
Gost
krivA
3 godine prije

..poatovani ADMIN..! Mislim da jebsaVase strane doslondo pogreske! ! Ovo moje trkeljanje sto ponekad napisem, danas nije proalo proceduru provjere i najvjerovatnije je zabunom uvrsteno u redovitu objavu uz redovite komentatore i komentare. Molim Vas…, ako je pogreska, pobrisite ih. Znam da uglavnom niceg smialenog nema u njima…ali eto.., ipak se oglasim bez obzira na objavu. Pozdrav Redakciji i uazenim komentatorima! ..IQ..t.l…

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  krivA

…ako je minus od Admina, onda postujem! U protivnom.., pod kamen pod kojem si izgmizao! …IQ..
..za bilo kakav komentar na moje trkekjanje Admin ima 10+! ..IQ..

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Isključivost je najveća greška. Niko još nije podnio čvrste dokaze za bilo koju teoriju o nastanku života ali dosta njih ne odstupa od svog stajališta. U suštini, nemamo ni predstavu koliko ne znamo. Sve što danas mislimo da je nemoguće, možda će neko saznanje u skoroj budućnosti to pobiti.
Evolucija je neupitna i dokazana ali isto tako ne daje odgovor o nastanku života. Život mora postojati da bi funkcionirala. Meni je jako interesantna priča kada su se, mahom evolucionisti, sastali i poslije svih rasprava donijeli zaključak da je život dizajniran, jednostavno ne može nastati sam po sebi, bar ne evolucijom. Potrajat će dok se pusti link pa pokušajte googlati: “Otključavanje Misterije nastanka života”. Link je u drugom komentaru.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Tomica

Naučnici vrlo retko razmišljaju na “politički način” pa zato zanemaruju odnosno jednostavno ne razmišljaju o uticaju Crkve a ovo pitanje je za nju od životne važnosti.
Evo ga još jedan primer zašto vlast ne žele stanovništvo širokog obrazovanja – lako je nametnuti objašnjenje nekome ko nije u stanju da ga “pretrese” iz više uglova.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 godine prije
Reply to  Tomica

Ne bih se složio sa tobom da je evolucija neupitna i dokazana. Nedokazana je i vrlo upitna.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Mölltaler

Ja sam iznijeo svoje mišljenje i naravno niko ne mora da se složi. Prirodna selekcija je meni očigledna te prilagođavanje života uvjetima u kojim obitava. Ako poistovjećuješ evoluciju i nastanak života onda je tvoj stav razumljiv. Nažalost, linka još nema a niko nije voljan da googla ili da odgleda do kraja. Moguće da se zbog malog vremenskog razmaka link nije ni uzeo u razmatranje pa ću ga postaviti ponovo.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Tomica

Otključavanje misterije nastanka života
https://www.youtube.com/watch?v=6OkR5_07BhM

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Sience never siezes to amaze me! 😉

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

zivot je nastao na zemlji ali i u svemiru. bilo je i nekih kontakata kao par stanica prenesenih meteritima.
logika dokazivanja da je zivot nastao van zemlje ide ka argumentu da je zivot nastao samo jednom i na samo jednom mjestu u citavom svemiru u citavih 15 mld. godina.
trebali bi biti jasniji i sto je zivot. ja mislim da je zivot mogucnost materije da osjeca. stjecanje mogucnosti osjecanja stvara svijest a svijest je mogucnost promatranja. osjecanje se razvilo kad je materija bila izlozena stalnim jednolicnim frekvencijama. nastao je elektromagnetski otisak ili entitet. elektromagnetski entitet je mogao prepoznati dogadjaj ili promjenu frekvencije. kombiniranjem informacija koje su dolazile kao razlicite frekvencije entitet je mogao misliti. misljenjem je stvarao svoje elektromagnetske frekvencije. stekao je kreativnu moc. tu moc je iskoristio da se “nalijepi” na materiju i da izrazi svoje namjere. namjere su davale smijer evoluciji.
evolucija je kombinacija slucajnog i namjernog djelovanja.
zivot u svemiru najvise postoji u obliku elektromagnetskih entiteta. svugdje gdje postoje fizikalni (detaljnije: kemijski. kemija je detalj fizike) uvjeti, tu se zivot “nalijepio”.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

…zivot na planeti Zemlji nastao je genetskim inzinjeringom vanzemaljskih “civilizazija”, samo za njima “poznate konte”! …”…rajski vrt..”.! A postoji li mozda nestio i izvan te “kupole”?! Gog i Magog?! ..IQ..

Netko iz mase
Gost
Netko iz mase
3 godine prije

Ti si i ja sam dokaz da je Bog tvorac, kreator svega ovoga ali zlo se trudi, ne spava nego obrazuje generacije da vjeruju u kvazi teorije kvazi znanstvenika. Današnja znanost se pretvorila u vjeru, koliko treba samo imati vjere da povjerujete u pricu o evoluciji. Ostalo da ne spominjem. Kao sto sam pisao, kad dođe vas trenutak, kad prvi put završite u bolnici ili na bilo koji način shvatite koliko ste smrtni i krhki i da je ovo samo usputna stanica par godina naspram vječnosti početi ćete se preispitivati i početi ćete shvaćati da nismo samo nuspojava evolucije jer hodamo na dvije noge.. jer onda evolucija gubi smisao jer ne može objasniti sve najljepše slike, skladanu glazbu, kiparstvo, umjetnička djela, ljubav i ostalo.. nemojte biti toliko odvažni u stavovima da ste precool i da je Bog samo losa “brija” i priča.. nemojte biti povodljivi, niste ni svjesni koliko reklame, glazba danas i sve ostalo je u službi koja nije Božija i gdje je sve materijalno prihvatljivo, a duhovno smiješno i za debile… Potražite odgovore u sebi, a ne na internetu i osvijestite se.. nije razlog našeg postojanja u 70, 80 godina kupit kuću, auto i nabavit lovu.. to nema… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Netko iz mase

Bravo, kolega komentatoru.

jura
Gost
jura
3 godine prije

” Ipak, istraživači pretpostavljaju da je mjesto njihovog nastanka na Ceresu” – baš na ceresu? a na osnovu čega??? imaju staklenu kuglu? osim toga, i aminokiseline i ugljik i voda su do sada nađeni na hrpi nebeskih tijela…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Moguće da je život na Zemlji izvanzemaljskog porijekla, ali Bog definitivno postoji.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Evolucija je najobicnija teorija bez ijednog dokaza. Ne postoji niti jedan jedini fosil izmedu majmuna i covijeka npr. Nesto nas je stvorilo jer smo prekomplicirano slozeni da bi sami nastali. Zamislimo da u pustinji postoji sav matrijal za izgradnju aviona, samo treba sacekati da se slozi pod utjecajem npr. vjetra! Sad uzmite u obzir da je obicna zaba kompliciranije stvorenje od bilo kojeg aviona, tko nevjeruje neka je napravi ako moze hahaha.
Dakle ,stvoreni smo!
Medutim te stvoritelje mjesati s religijom i zamisljati nekog dobrog boga je takodjer smjesno. Svaka zemlja u svakome gradu ima bolnicu, u svakoj bolnici onkoloski odjel na kojemu ima dosta djece, a nama prodaju pricu o dobrome bogu koji sve vidi i svemoguc je i da, Voli nas??? Da ne govorim koliko zlih ljudi postoji…Znam da sam ovime navukao bijes i jednih i drugih pa ocekujem brdo minusa, no nije me briga…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik