Otkrivene nove vrste gmizavaca nalik pticama u afričkoj Sahari

Pterosaur - Ptica

Istraživači su otkrili takozvane pterosaure koji su živjeli na sjevernom dijelu afričkog kontinenta prije više od 100 miliona godina.

Tim istraživača iz Velike Britanije, SAD i Maroka na čelu sa Davidom Martillom, paleontologom sa Univerziteta u Portsmouthu, identifikovao je tri nove vrste letećih gmizavaca za koje se vjeruje da su nastanjivale praistorijski Maroko.

„U zlatnom smo vremenu otkrivanja pterosaura. Samo ove godine otkrili smo tri nove vrste a tek je mart “, rekao je Martill.
Nova studija otkrila je da pterosauri imaju raspon krila od oko tri do četiri metra, sudeći po komadima čeljusti i zuba pronađenih u srednjokrednoj eri Kem Kem Beds u modernom Maroku.

“Nova otkrića pokazuju da su afrički pterosauri bili prilično slični onima koji su pronađeni na drugim kontinentima”, rekao je portparol univerziteta. „Ovi leteći grabežljivci letjeli su iznad svijeta u kome dominiraju grabežljivci, uključujući dinosaure lovce nalik krokodilima. Zanimljivo je da su biljojedi kao što su sauropodi i ornistički dinosauri rijetki ”.

“Mnogi grabežljivci, uključujući zubate pterosaure, hranili su se izobiljem ribe”, rekao je portparol. „Ovi leteći reptili ugrabili bi svoj plijen dok su bili u letu, koristeći se ubojitim redom velikih zuba nalik šiljcima koji su omogućavali veoma efikasan zahvat zuba. Veliki pterosauri poput ovih mogli bi se hraniti na velikim udaljenostima, slično današnjim pticama poput kondora i albatrosa “.

Jedna od tri vrste, nazvana anhanguera, navodno je ranije identifikovana u Brazilu, dok je druga koja se naziva ornithocheirus ranije pronađena u Engleskoj i srednjoj Aziji.

5
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
5 Komentatori
Logicni LogicarMariusArmagedonnessyBrazil Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Brazil
Gost
Brazil

Anhanguera na jeziku indijanca u Brazilu znaci davo veljo ili zli duh. U Brazilu imaju statuu Bartolomea Buena – Anhanguera – belog kolonela, koga su Indijanci prozvali tako zbog njegovog ucinka na sirenje kolonizatora na racun Indijanaca. Sarkasticno njegovo ime na portugalskom znaci “dobri” Bartolomej.

nessy
Gost
nessy

Nekada davno, Hrvatski Sabor je bio sastajaliste intelektualaca i ljudi koje mozemo nazvati gospodom. Danas, izuzmimo nekoliko casnih iznimki, to je zborno mjesto gmizavaca bez kicme. Da znanstvenici tamo udju, zapitali bi se koji je to evolucioni put doveo do nevjerojtnog bica; izvana lici na covjeka, razmnozava se kao sisavac (bar tako kazu, nije provjereno), kicmu nema, i ponasa se poput gmizavca. To je za nekog probitacnog antropologa tema na kojoj moze doktorirati.

Armagedon
Gost
Armagedon

nennsy

Ovo je saborosaur, a dolazi iz porodice poslusnisaur , a novo nastali Plentikosaur koji se podijeli u podvrstu Milanosaura
jako agresivni sa svakodnevnim ispadima ,

svi ovi dinosauri potijecu iz porodice koja je jako stara imaju nesto kao pregacu a zovu se masonosauri kojih ima 36 podvrsta. , jediono su jaci illuminisauri po zadnjim podacima je 10 vrsta, koji su svezderi sa nezasitnim apetidom .

Marius
Gost
Marius

Gmazovi, ne gmizavci…

Logicni Logicar
Gost
Logicni Logicar

Dinosauri, ne gmazovi, ne gmizavci…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik