Ovo je univerzalna formula kako osvojiti političku vlast i srce naroda

Milan Bandić
82 komentara

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nedavno je uveo izravnu autobusnu liniju između Krapine i Zagreba, koja će vikendom u vrijeme adventa voziti besplatno Zagorce u Zagreb. Mnogim javnim osobama se digla kosa na glavi, jer kako gradonačelnik može trošiti novce, koje oni uplaćuju u proračun. Je li to baš tako?

Milana Bandića su birali Zagrepčani. Ukazali su mu povjerenje za raspolagati njihovim novcima kako bi im bilo bolje. Dakle, Milan Bandić je političar i legitimni predstavnik Zagrepčana, čime stječe pravo da raspolaže gradskom blagajnom. Naravno, gradonačelnik Zagreba sitnim proračunskim poklonima, u obliku besplatne vožnje, vraća “novac” onima koji su za njega glasali i kupuje buduće glasove na sljedećim izborima. To je svakomu jasno.

Ako ste pomislili da ću stati na stranu Milana Bandića, jer me s gradonačelnikom vežu rodijački “kockoglavi” geni, prevarili ste se. Ne, ovo nije tekst o Milanu Bandiću i njegovom političkom “Kozari bok marketingu”, nego o drugoj strani koja se uzima za pametniju i konstruktivniju grupu Zagrepčana, čiji novac Bandić “nemilice” troši.

Kako je moguće da ta druga, svjetski umrežena, poduzetnija, pametnija i vrjednija strana s perfektnim engleskim nema kreativnosti ponuditi nešto bolje i korisnije radničkoj i srednjoj klasi koji svoj glas uporno daju Milanu Bandiću za besplatnu kartu do Zagreba?

Nije valjda Hercegovac iz Gruda kreativniji od zagrebačke elite i bolje poznaje Zagrepčane? Neki će reći, to nisu Zagrepčani, nego “dotepenci” ili su u rodijačkoj vezi s gradonačelnikom. Može biti, ali kako bi se kritičari sutra borili s migrantima koji su kulturološki još udaljeniji od visoke zagrebačke elite koja ih želi masovno udomiti?

Mislite li da je odgovor na ovo pitanje težak? Vjerujte mi, nije.

Ako zagrebačka “elita” želi raspolagati svojim novcima, izbori su jedini put do pune kontrole zagrebačke blagajne. Politički i ekonomski program budućih otaca grada Zagreba mora zadovoljiti većinu. Ne onu na Pantovčaku, nego u Kozari boku, Sesvetama i Dubravama.

Stvar je vrlo jednostavna i ne treba komplicirati. Elita je pametna i kreativna. Zna engleski jezik, a visoke škole je završila u Londonu, Parizu u Washingtonu. Umrežena je od Tokija do Los Angelesa. Potrebno je samo upotrijebiti, “Bogom dane” joj vještine.

“Čarobna” formula za osvojiti vlast

Metodologija za osvojiti vlast identična je i vrijedi za sve zemlje ovoga svijeta, a rezultat je 100% zagarantiran. Običan čovjek, u našem slučaju birač, nema vremena za razmišljanje o teškim pitanjima. Emocije i kratkoročni interesi su ono što ga privlači i obmanjuje. Želite li zadobiti njegovu dušu morate mu ponuditi nešto više od obećanja. Nije dovoljno pljuvati po drugima, treba nešto i ponuditi. Ako nemate ništa za ponuditi, čak ni autobusnu kartu, niti jedno vaše obećanje neće uroditi plodom, a birači vam svoj glas neće dati.

Zašto obećanje “bogatog kriminalca” vrijedi više, nego obećanje “siromašnog poštenjaka”?

Ako birač ne vidi svoju kratkoročnu korist, on vam neće ukazati povjerenje. Osim riječi, morate ponuditi i djela. Sada vam je jasno zašto birači glasaju za one koji će ih gotovo sigurno prevariti poslije izbora. Oni su toga svjesni, ali se ipak nadaju da će dobiti mrvice, jer od praznih i lijepih obećanja nema ništa. Vidite kako vrijedi ona stara poslovica: “Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”.

Pravilo za dobiti izbore samo naučili. Ako želite dobiti glas od birača morate biti jači i sposobniji. Ovo pravilo vrijedi u prirodi među majmunima, zašto onda ne bi vrijedilo i medu ljudima. Birači su pragmatični i znaju da se od zraka ne živi, te razmišljaju na sljedeći način: “Ako sebi nije napravio dobro, kako će napraviti meni?“.

Vratimo se na Zagrebačku elitu koja želi kontrolirati blagajnu grada Zagreba, a ne “dotepenac” Milan Bandić.

Iskreno preporučujem eliti Zagreba da u pogon stavi sve svoje “talente” i umjesto kritika, krenu s realizacijom korisnih ideja. Ako je hrvatski radnik dobar njemačkom poduzetniku, zasigurno će biti dobar i hrvatskom jer je njegov rad jeftiniji i konkurentniji unutar hrvatskih granica. Neka elita otvori 1000 poduzeća koja će izvoziti njihove kreativne proizvode i usluge. Za takvo što će im trebati radnici kojih je pun Zagreb i Hrvatska. Kada otvore 50.000 radnih mjesta i osiguraju 50.000 plaća za hrvatske obitelji, vjerujete mi, svi će glasati za “njihovog” kandidata, a autobusne karte Milana Bandića više neće biti interesantne.

Dakle, draga moja progresivna i kozmopolitska elito, budi primjer, radi na sebi, radi na ljudima i za ljude, ostvari konkretne i svima korisne rezultate, nakon čega ćeš zasigurno pridobiti dušu birača. Moći ćeš birati svog predsjednika, premijera i naravno zagrebačkog gradonačelnika. Proračun grada Zagreba će konačno biti pod kontrolom razumnih. Vi će te postati uspješni i bogati, što oduvijek sanjate. Novac iz državnog proračuna neće puniti džepove stranih poduzetnika i kockoglavih rodijaka, nego ćete njime i vi kupovati glasove čineći dobro svima, a ne samo njima.

Ako pak mislite da to nije moguće, onda vi niste elita, nego bezidejna kvazi-elita koja treba stati uz bok vrijednom radniku i seljaku, kako bismo svi zajedno pripremili društvo za turbulentna vremena koja nas očekuju. Usput možete iskoristiti besplatne autobusne karte Milana Bandića i umanjiti učinjenu vam štetu.

Za kraj ću vam otkriti jednu malu tajnu. “Najviše sam novca zaradio radeći ono za što mi je većina govorila: ‘To je nemoguće’“, što je odgovor onima koji sumnjaju u svoje i tuđe mogućnosti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
4 godine prije

Bandić se u zadnje vrijeme dosta povezao s Rusima. Čak mu je Putin osobno uručio ordenje. Mišljenja sam da će ga baš to dotući političke karijere. Kao onomad Karamarka.

Piretis
4 godine prije

I Milan Bandić je najviše novca zaradio radeći ono za što je većina mislila: To je nemoguće. Možemo mu prigovoriti što-šta ali činjenica je da zna što će najbolje proći kod većine. Ne nužno ukupne većine, nego one koja glasa. To i konstantna prisutnost u medijima (pa i u lošem kontekstu) ključ je Bandićeve političke dugovječnosti. Kada se tome doda i prijateljstvo, i zajednički interesi, sa dijelom “zagrebačke elite” izgleda da je gradonačelnika moguće smijeniti samo biološkom nužnošću. Sličan problem imamo i mi koji smo iz drugih gradova u RH. Mnoga mjesta, uključujići i moje, imaju svoje kopije Bandića. Manje moćne ali ne manje bahate. I do sada im nikakvi intelektualci ili politički neistomišljenici nisu “dohakali”. Ako im netko opasno zaprijeti oni ga kupe. Isto kao Bandić. Jedna sitnica mi ipak nije jasna. Što je to u tim ljudima i kakva je stvarna korist od 12 ili 15 satnog radnog… Čitaj više »

tihobl
4 godine prije

Zagrebačka “elita” svjetski umrežena, poduzetnija, pametnija i vrjednija s perfektnim engleskim precjenjuje sebe cim ih Bandic stalno pobjedjuje na izborima. Dzaba im diplome, certifikati i znanje nekoliko stranih jezika nad nisu nista drugo nego skolovani idioti. Svi poznajete bar jednog koji se nakupio diploma, a koji nema pojma o zivotu i ne zna nista drugo raditi osim hvaliti se diplomama – skolovani idiot. Bandic i Palma dozivotno ce ostati gradonacelnici pored skolovanih idiota.

kiki
4 godine prije

Zagrebačka ‘elita’, odnosno njen dio, kojeg zanima posao/ bilo kakav posao, surađuje naravno, s Bandićem. Inače Bandić ne bi bio tu.
Što ne znači da ga zovu na proslave Božića i Nove godine.

shumadinac
4 godine prije

Ideja je odlična i realna Petre – ne samo realna već neophodna… ali kao i uvek ima “ali”. Ovaj put je to što gledaš na stvari iz ugla logike a ne iz ugla “elite”. U pitanju je psihologija. I “elita” kao i onaj majmun što zgrabi bananu u duplji drveta pa ne može da je izvuče a neće da je pusti iako će zbog toga biti uhvaćen, kao i svi mi ostali, gledamo kratkoročni interes.

Iz razloga koje si pomenuo moguće je na Balkanu napraviti perspektivno preduzeće. Ali “elita” ne radi NIŠTA dok nema kratkoročne koristi (čitaj “provizije”). Konkurencija je danas jaka i zbog nje preduzeće ne može da izdrži razno-razne “provizije” i tako sve ostaje na dobroj zamisli. Možda ako bi “elita” umesto političkih i ekonomskih nauka počela da uči biologiju i tamo naučila kako završava majmun ali i o drugim životinjama koje daju pozitivan primer…

bbbb
4 godine prije

Domicilna “elita” je tu da omogući onoj svjetskoj da opljačka vlastiti biotop i za to dobije mrvice u kanti za smeće……….

Zax
4 godine prije

Samo dodatak. Bandic se nedavno izborio za besplatne udzbenike u cijeloj hrvatskoj. A to su stvari koje obicne gradjane zanimaju. Njegovim kriticarima to nikad nebi palo na pamet.

Georgij Žukov
4 godine prije

Legenda govori da je Mile Bandic oprastajuci se od majke na kucnom pragu Bandicevih u zaseoku Bandic brig kazao “majko vracam se kuci , tek kada osvojim citav svijet , (citaj) Hrvatsku”. Svoj put prema vrhu moci i “osvajanje “glavnog grada a time i citave drzave poceo je u tvornici leda(hladnjaci) a nakon toga kao strucno politicki radnik ONO i DSZ zaposljava se u opcinskom komitetu SKH Pescenica . Mile je delao kao konj i bio je okruzen svojim najblizim ljudima (ratnicima-generalima i pretorijancima) , njegova neodoljiva strast prema moci bila je fascinantna i tako 1993 godine postaje tajnik gradske organizacije SDP-a ,1995 g zastupnik u gradskoj skupstini grada Zagreba ,1997 postaje predsjednik zagrebackog SDP-a,2000 g postaje gradonacelnik zagreba , isto tako 2005 i 2009 g itd itd ……. Medjutim legenda dalje kaze da je Mile “veliki”(makedonski) nakon sto mu se zelja ispunila i osvojio citav svijet ( citaj hrvatsku)… Čitaj više »

tihobl
4 godine prije

Ovde se ponavlja recenica “radeci ono za sta je vecina mislila da je nemoguce”. Pade mi na pamet primjer za koji sam cuo prije desetak godina. Poslije izbora gradonacelnik Novog Pazara rijesi da okreci neki objekat u centru koji je dugo bio ruglo grada. Svi su mu govorili da je to nemoguce zbog komplikovanih imovinskih poslova. Na kraju gradonacelnik je uzeo kantu i valjak u ruke i sam okrecio dok su mu se prolaznici cudili.

Stevo
4 godine prije

Grdno griješite g-dine Jasak.Ne radi se o bezidejnosti i nesposobnosti kozmopolitske i progresivne zagrebačke elite već o političkoj trgovini u parlamentu kao što smo se upravo uvjerili prije par dana.I nije to slučaj samo u gradu Zagrebu već i u BiH,Makedoniji,a bilo je nekad i u Srbiji dok naprednjaci nisu na izborima pomeli ostale sa 40-50% biračkog tijela koje izlazi na izbore.Makedonski primjer je najeklatantniji,gdje se zanemaruje rezultat referenduma,a onda jasnom kupovinom i ucjenom u sobranju donosi odluka prethodno odbačena bojkotom referenduma.To što vi predlaže te podrazumijeva da demokratija i zakoni funkcionišu.Što u pobrojanim slučajevima i nije baš fakat.Još jedan primjer je i izbor hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića.To sigurno nije problem ni hrvatskih ni bošnjačkih elita već prije svega bezobrazluka kompletnog bošnjačkog biračkog tijela.

MajorJS1
4 godine prije

Nisam iz Zagreba ali imam prijatelje i rodbinu tamo i hvale ga da je dosta učinio za Zagreb otkad je gradonačelinik. Normalno, podrazumijeva se da je i dosta napravio i za sebe ali od svih lopova on je najpošteniji lopov za Zagrebčane.. hahah. Di smo došli da je već općeprihvačeno da je svaki političar korumpiran “prljav” ali se bira najmanje zlo i to je dovoljno da ga ljudi hvale 😀

Vrhunski lopov
4 godine prije

Toliko pričate o biračima a ne kažete da je jedva 12% glasovalo za njega. Toliko o demokraciji.

Busola
4 godine prije

Dok god ljudi budu tražili elite i Bandiće dotle će propadati. Jedina svjetla točka je 50-70 prošlog stoljeća (pogledajte ekonomski razvoj i BDP tadašnje države…) iz razloga što su ti ljudi ipak bili daleko od “elite” i Bandićevog stila rada.

Preporuke za zamjeniti lošeg , lošim vodi samo u daljnju apatiju i propast.

Novi ljudi koji su potrebno ne mogu ništa materijalno obećati osim obećanja reda , rada i sloge (što mnogima ne odgovora…) , a baš ljudi ovdje su naučeni da se prodaju. Tu se nalazi problem zašto se čovjek premišlja oko nekog nezavisnog , oko nekog mladog čovjeka i ofucanog starog ishlapjelog probljedjelog korumpiranog političara.

Engleski kao engleski… bit je da se nekome nešto nabije na nos. Čudi me kako je Jugoslavija za Tita preživjela bez znanja većine stanovništva engleskog jezika, a danas kada i dijete u vrtiću zna bolje engleski od domicilnog jezika svi ovi krajevi propadaju.

shah
4 godine prije

Mislim da je bitno uzeti u obzir sljedece: Tko su Bandicevi konkurenti?! Kvegav, postenjacina koji se bori protiv korupcije, o onda se dozna da je uzeo povlasteni kredit od Posmrtne pripomoci, Ostojic, borac protiv korupcije koji je do mjesta predstojnika klinike na KBC-u dosao neregularnim glasanjem, Mrak-Sataras, borac protiv korupcije, vlasnica nekoliko stanova, kojoj se osim Gunje pripisuje i galama za porez na nekretnine, uz stav da kod nas previse ljudi ima vlastite stanove i da bi ih trebali vise iznajmljivati.
Za Sataras je bilo toliko malo ljudi na zadnjim izborima u ZG da Ipsos nije htio ni ankete lazirati.
Pazite, ti kandidati nisu siromasi postenjaci i gradjani Zagreba to znaju, oni su samo manje sposobni.
Ako oporba ne moze iznjedrit postenog kandidata, nek onda u miru puste Bandica da dela.
Njegovo ime je njegov program. 🙂

barba tonći
4 godine prije

A jes purgeriju rastura Mile, voda ih ka ovce oko bare, žedne. Živija Mile !

nikud nikam
4 godine prije

Milan Bandić je teški kokainski ovisnik, klaun i maskota. Zagreb je takav grad da će mu to oprostiti ili eventualno zamjeriti samo to što ima više i bolje belinđe od njih. Toliko o njegovoj ozbiljnosti. I manje više to svaki bolji konobar u metropoli zna tako da me ne pitate od kud mi to. Na kraju krajeva meni su narkomani draži od fašista.

slagerpjevac
4 godine prije

Bandić je jedan običan šuft koji je premrežen šuftovima i u tome je tajna njegovog uspjeha. Divi mu se kad ne znaš bolje.

Georgij Žukov
4 godine prije

Ukazanje na Sljemenu Nedjelja je divan dan za setnju. Sjeo ja polupjan i mamuran u auto i odvezao se do Sljemena. Tamo muk, mir i tisina. “Nidje nikog” A i sam cujem neke cudne glasove u glavi sto mi sapcu na uho: “…ja lobiram, ja sam lobist, ja lobiram, ja sam lobist…”. Strah je vrag. Odlucih se provozati do Sljemena da i ja vidim te velebne arene i skijalista sto ih je g. Gradonacelnik izlobirao jos pred pet-sest ljeta i da se uvjerim u rezultate najveceg lobistickog uspjeha u Hrvata, u ovom stoljecu. Kad tamo niceg. Ma ni rupe iskopane. Ni onih kolcica koji svjedoce da ce tu niknuti nekakva gradjevina. Nista. Nula bodova. Vidno razocaran sto sam svojim ocima svjedocio turistickom krahu naseg Sljemena krenuh do svog prijatelja Djure , da mu se izjadam uz pola litre rakijice. Al’ domace. Prave sljive. I tako sjedosmo ja i Djuro ispred… Čitaj više »

Đuro
4 godine prije

Za razliku od Makrona,koga bira centar,kako tvrdi suvlasnik portala logično.com,Petar Jasak.

Valter
4 godine prije

Politikom se bave najveće ljige i šljam ljudski. Sjećam ih se nekoliko iz srednje škole: nesportski, iskompleksirani tipovi, koje niko nije volio, dok su oni maštali kako će svima nama jednom pokazati. I onda se takvi dokopaju moći, vlasti i sav onaj geto duše ispliva na površinu. I nikakav BMW, ni odjelo, ni kokain, mene ne mogu zavarati, jer vidim njihovu jadnu, prištavu, iskompleksiranu dušu, koja očajnički pokušava kompenzirati osjećaj manje vrijednosti i odbačenosti. Srdačan pozdrav svim političarima !

mladen3x
4 godine prije

Da kritičari nešto urade opet nebi mogli na vlast jer bi morali sva upravljačka prava predati trećoj osobi da nebudu u sukobu interesa.Možda im je bolje s jedne strane kritizirati a s druge strane poslovati s ljudima poput Bandića.Ili ovako-radim posao na rotoru,dam ti 50k eura a ti meni omogući 500k eura a da baš fokus javnosti slučajno ne dopre do nas ja te javno kritiziram zbog,recimo,žičare….a s tom istom žičarom nemam ama baš nikakve veze.Ruka ruku mije a javnost,ma javnost se dotad bavi žičarom.

Bruno
4 godine prije

Mile Bandic je trgovac koji se zna prodavati. Jeste, on je obična nepismena seljacina, bivši član partije, ali zna se prodavati. I zna sa ljudima. Zagrebačka tzv. elita je obična kvazi – elita. Kvazi – intelektualna, kvazi – obrazovana, kvazi – sposobna. U biti likovi ispunjeni mržnjom i zavišću, iskompleksirani, glume neke snobove, ništa više. Zagreb bi želio Beč ili Prag, prekrasni grad srednje Europe, ali to nije. Zagreb je danas balkanska socijalistička ruševina. Vremena kada je Zagreb bio mali Beč su davno prošla. Elita i njen snobizam koji se manifestira navodnim znanjem engleskog jezika? Slab je engleski zagrebačke “elite”. Isti kao kod Mare zvane Ingrid iz SDP – a. PIPL MAST TRAST AS! S obzirom da su purgeri (od njemačkog Bürger, građanin) bili bi im prirodnije da znadu njemački. Gradonačelnik Zagreba dotepenac je cijena globalizacije. Gradonačelnik Londona je islamist iz Pakistana, gradonačelnik Heusenstamma u Njemačkoj je Turčin itd. Zagrebcani… Čitaj više »

nime
4 godine prije

par vicova:

zakaj ima štaku? da mu ne stave lisice

zakaj je zatvorio rotor? da se teže dođe do remetinca

Fatih
4 godine prije

PA COVIJEK DVIJE DECENIJE UPRAVLJA ZAGREBOM.NA VLAST NIJE DOSAO VOJNIM PUCEM.TO STO JE HERCEGOVAC GOVORI O SPOSOBNOSTI.DALI SMO VAM DALIC,MAMICA,IVANISEVICA……..IMSMO MI TOGA NA PRETEK….ZIVI I ZDRAVI BILI PURGERI .????????????

Ivi.tz
4 godine prije

Hrvatski političari unazad 20 i više godina ne vode politiku koja je dobra za državu.nažalost glavni gazda koji upravlja sa njima je preko okeana,a ima još nekih iz evrope bez kojih se nijedan važniji zakon ne donosi tako da…ništa dobro se ne očekuje.

Aurora
4 godine prije

Bandić je po struci politolog i zna kako se to dela.

Prolaznik
4 godine prije

Odličan tekst, na žalost.

ivan b.
4 godine prije

tajna uspjeha je, između ostalog, da čovjek nikada ne govori ružno niti loše o drugima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.