fbpx

Porifera i Ctenophora su najstarije životinjske vrste još uvijek žive na Zemlji

Porifera

Nedavna britanska studija utvrdila je najstarijeg predaka svih životinja na planeti, uključujući i ljude. Ovo pitanje, o kojem je već godinama raspravljala znanstvena zajednica, napokon ima svoj jasan i konačan odgovor.

Najstarija životinjska vrsta na Zemlji je stoga spužva (Porifera). Treba znati da samo dvije primitivne morske vrste mogu pretendirati na ovaj naslov, a to su spužva i meduza rebrašima (Ctenophora). Ova “veza” je bila predmet žestokih rasprava među znanstvenicima od 2008., kada su ove dvije spomenute vrste označene kao najstarije i još uvijek živuće na Zemlji.

Spužva je naš najstariji predak koji je još uvijek živ, zaključak je studije koju je proveo David Pisani iz Škole života i znanosti o Zemlji na Sveučilištu u Bristolu (Velika Britanija). Ovo istraživanje bilo je predmet službene izjave objavljene 30. studenog 2017.

“Poznavanje redoslijeda pojavljivanja ove dvije vrste su temelji za razumijevanje vlastite evolucije i podrijetla važnih obilježja životinjske anatomije”, izjavili su voditelji studije za Science Daily.

Da bi došli do zaključka, istraživači su proučavali genom spužve, ali i njegove filogenetske podatke. Molekularna filogenetika je prilično mlada znanost koja se odnosi na uporabu sekvenci biološke makromolekule (DNA, RNA …) kako bi se dobile informacije o evolucijskoj povijesti živih organizama, posebno o njihovim srodstvenim vezama.

Ovo otkriće važan napredak za znanost o evoluciji o kojoj se vode žustre polemike već dugo vremena.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Evolucija nije znanost, nego tek jedna od znanstvenih pretpostavki, i to treba svaki put naglasiti. Evoluciji nedostaje dokaza, od onih koje posjeduju evolucionisti, većinom je riječ o krivotvorinama. Zato i tlapnje iz članka o našem dalekom pretku spužvi bivaju smiješni (spužve jedino nisu smiješne stanovnicima otoka Krapnja koji se oduvijek bave vađenjem morskih spužvi). Istina je da ne znamo ništa o vlastitom podrijetlu pa su zasad sve pretpostavke valjane. I kreacionističke, i one da smo naseljeni s drugih planeta.
Povjerujemo li ruskim vedama, priklonit ćemo se ovom zadnjem. Ako smo ateisti, evolucija će nam biti taman. Ako smo religiozni, onda je jedan od službenih bogova kreator. Ako vjerujemo teoretičarima zavjera, onda su nas stvorile druge vrste (na svoju sliku i priliku) genetskim inženjeringom.
Iako je vjerovanje u bilo koju teoriju legitimno, to ne znači i da nema jedne koja je istinita, a sve druge lažne. Svakako, nisam evolucionist;)

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije
Reply to  Alerik

Upravo suprotno, evolucija jest znanost i to najdokazanija na planeti. Drugo je što se neki teolozi i njihove žrtve kite s znanstvenim titulama dobivenim korupcijom i prevarama, preglasavanjima i nadglasavanjima u “akademskim institucijama” pa oni iznose svoje laži kao “znanstvena stanovištva”. Jasno je vidljiv sveopći napad na znanost od strane crkvi zadnjih desetljeća, pokušaji da se znanost umrtvi i ubije tim uplitanjima u znanstvenu zajednicu. Ali je očit, takve teze i takvi znanmstvenici su u pravilu vrlo neinteligentni, prozirni i nesposobni da iskažu išta različito od zadanih im nota.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Mate Jebach

Mate Jebach – takvi kao ti blate evoluciju. Tvoje uplitanje Crkve pokazuje da si neozbiljan.
Je li Crkva ima neku šibu, a znanost je komad papira, pa je Crkva mlati time i pokazuje svoju superiornost?
Uostalom i papa priznaje evoluciju, a ne gleda je kao nešto neprirodno, nego kao prirodan proces rasta i razvoja.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Mate Jebach

@Mate J.- Evolucuja je znanost? Samo jedan dokaz, molit ću.
Postoji bitna razlika između teorije i znanosti. Evolucija je tek nešto više od hipoteze, znanost ni u ludilu.

Nebitan
Gost
Nebitan
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ako su Adam i Eva bili prvi ljudi,onda je moja pretpostavka kao vijernika da su oni bili covjekoliki majmuni. Sa tom pretpostavkom mogu biti zadovoljni i vjernici i ateisti. ?

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Nebitan

Složio bi se s tvojom teorijom da na planeti Zemlji više ne postoje čovjekoliki majmuni, pa čak ni majmuni ljudskog izgleda ali to sad zadire u duge teorije.
Genetski inženjering ili igranje genetskim materijalima, tko se je igrao to je nepoznanica ali dobro se zabavio.
Evolucija nikako ne drži vodu jer ako iz drveta nastane pepeo, drveta više nema, tako i iz majmuna čovjek, majmuna jednostavno ne bi bilo. Križanje sa drugim “majmunima”, moguće ali kojim i od kuda ?

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Daj čovječe samo ponavljaš milijardu puta izrečene debilane. Nitko ne tvrdi da je čovjek nastao od majmuna, već da su imali zajedničkog pretka od kojega su se dalje granali. Čovjek imamo mnogo anatomskih sličnosti i s većinom drugih sisavaca (npr broj vratnih kralježaka), a s nekim, kao što je svinja i poprilično (raspored organa anatomija srca…).

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Koba

@Koba- Sličnost sa drugim životinjskim vrstama baš ništa ne dokazuje.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Piretis

I to što ti dijete liči na komšiju ne dokazuje da ti nisi otac, ali opet. Poricati genetske promjene u dugom vremenskom periodu (milioni godina) na odrećenom geografskom području i njihovo “pročišćavanje” kroz uticaje prirodnih pojava i same egzistencije u njemu prilično je nelogično i glupo. Unutar same naše vrste vidljive su prilagodbe na određena geografska i klimatska područja (savane, tundre…), određene načine ishrane, imuniteta na bolesti…

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Koba

@Koba- Genetske promjene unutar vrste su jedno a put od amebe do čovjeka drugo. E to drugo je krajnje nevjerojatno. Ali ako neko želi vjerovati u to ja mu neću praviti probleme.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Piretis

Čovjek je evolucijski gledano vrlo mald, i kao takav se mijenjao i konstantno se mijenja. Mutacije su stalne i uzrokovane raznim čimbenicima, većinom su maligne, dijelom benigne, a vrlo mali broj biti će progresivan. Od tuda i vidljive i nevidljive razlike odrećenih grupacija naše vrste. Ako uzmeš da je prvi oblik života star više milijardi godina, što je nama gotovo nepojmljiva cifra, sasvim je moguće da iz jednostaničnog organizma nastane višestanični i dalje nema stajanja.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Piretis

Bravo Piretis. Vec je dokazano da ne postoji mjenjanje oblika života, samo prilagodba oblika života danim životnim uvijetima.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba
Evolucija i prilagodba su sasvim različite stvari.
Slučajna genetska promjena znači smrt za taj organizam već u tom naraštaju i toj jedinki kod koje se promjena dogodila.
Uostalom, onaj koji je stvorio život on (ili njegovi nasljednici) brine o tom životu i dalje. (na ovoj Zemlji svakodnevno nestane poneka vrsta i pojavi se nova bilo u moru ili na kopnu)… i to već milionima godina. Nelogično i glupo bi bilo vjerovati da je život napravljen nekad davno i prepušten sam sebi.
Za nastanak neke nove vrste ili poboljšanje postojeće ne trebaju proći milioni godina, dovoljan je dobar genetski laboratorij i tim genetskih stručnjaka pa da godišnje “izbaci” stotine novih vrsta koje pušta u prirodu i neke od njih će opstati a neke će propasti. (one “perspektivne” će poboljšati)
Ubijeđen sam da je život na Zemlji od njegovog začetka pod kontrolom Stvoritelja kojima je je to misija i “radni zadatak”
Na zemlji je bilo na milione vrsta koje su živjele i nestale a na mjesto njih došle su druge.
Pred 300 – 65 miliona godina zemljom su hodala bića – dinosauri, od kojih danas nema “evoluiranih” naslijednika. (kažu “znanstvenici” da su ptice jedini nasljednici dinosaura (!??)) To ti je kao ona anegdota o postanku guštera – kada je Bračanin donio na otok krokodila, pa se ovaj zbog škrtog vlasnika i nedostatka hrane smanjio i pretvorio u guštera, prilagodio se 😉

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik, molim link na tekst ruskih veda (ovoprvi put čujem i baš sam znatiželjan). Hvala

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Zagor

Zagor, probaj ovo: “atma.hr/vedske-blic-paralele-rusija-i-vede”

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Zagor

Zagor,nisam pri laptopu pa nista od linka,ali trazi Nikolaj Levasov-Rusija u izgubljenim ogledalima.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ops,u zakrivljenim ogledalima:)

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Alerik

Hvala, hvala.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Alerik

Aleriče cijela znanost počiva na pretpostavkama, zato i jest znanost u protivnom bi bila religija.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Koba

Znanost počiva na dokazima, a iz dokaza proizlaze.teorije.
Religija je ideja koja vodi do znanstvene spoznaje.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ne teoriziraju se dokazi već se teorije potkrepljuju dokazima, a same teorije počivaju na hipotezama odnosno pretpostavkama. Znanstveno prihvaćena teorija (teza) nije savršena ni apsolutna već je izložena propitivanju. Religija kao ideja je apsolutna i savršena i kao takva ne ostavlja mjesta pitanjima i propitivanjima.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Koba

Za Evoluciju se prvo moralo imati neki dokaz, da bi uopće postala teorija. Tako je isto i sa Teorijom Relativnosti, prvo se morao ponuditi dokaz za utjecaj gravitacije na svjetlost itd.
Pretpostavka vodi pogrešci i neutemeljena je za razliku od teorije, koja je zasnovana na dokazima i može služit kao primjenjena teorija na neku pojavu.
Religija daje mjeata propitkivanju, jer nije dogma. Miješaš to dvoje.
Religija omogućuje znanost.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Ove spužve su iskonski ostatak Zemlje, ali je onda vjerojatno i DNk ljudi.
Vjerojatno su asteroidi donijeli život na Zemlju.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Ivan1

@Ivan1 – zašto kolega? Da li je veća verovatnoća da je život donet iz toliko negostoljubive sredine nego da je nastao na Zemlji gde je toliko kombinacija različitih uslova – da se bira po želji.

Inače, najnovije vesti sa Međunarodne Kosmičke stanice: pronašli su gljivu koja opstaje na mestu gde je raspon temperature od +150 do -150 stepeni (nisu rekli da li je jestiva ;). Za već pronađene bakterije se tvrdi da su aktivnije nego na Zemlji (?) pa planiraju da donesu neko “odozdo” da uporede razvoj i na osnovu toga zaključe da li su one na stanici vanzemaljskog porekla (čak i da dokažu da su vanzemaljske to ne bi bio dokaz da je takvo poreklo i ovih naših – pre znači da je život mnogo rasprostranjeniji u svemiru nego što se misli).

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Kada Zemljina atmosfera još nije bila oblikovana, moguće da su i asteroidi sudjelovali u razvoju života.
Čuo sam da je na Mjesecu temperatura od – 150 do 150, tako da ima neke šanse za razvoj biljnog života.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Definitivno nije isključeno, ja govorim o verovatnoći.
Ako smatramo da je život došao sa strane odmah se nameće prepostavka postojanja nekog “centra” odakle je život rasejan – opet neka “religija”.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  shumadinac

To bi mogle biti eksplozije zvijezda koje rasprostiru svoj ohlađeni materijal i daju život negdje drugo.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Mislim da su zvijezde na nebu zapravo sadasnji oblici nasih drugova revolucionara koji su umrli sa zvijezdom na celu i u srcu.Sad imaju vjecnu slavu i sjaj.Bilo ja casno zivjeti s…

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alerik

Bog te ma’zo – mnogo ih izginulo…

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Je li ovo neki humor, ili možda ima istine? Moguće da su se reinkarnirali ponovno u prošla stoljeća.
Sadašnjost je vječna.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Drugovi revolucionari već sada imaju vječan sjaj, kao i njihovi protivnici, ali nedostaje im svjesna spoznaja tog sjaja, prirode tog sjaja. Tek kada postanu kvalitetni vjernici, dostojni sljedbenici neke od svjetskih, relevantnih religija, dobivaju mogućnost takve spoznaje. Dok god im je život orijentiran na materijalizam, materijalne ideologije, iluziju ili lažnu duhovnost, dotle se sami lišavaju mogućnosti takve spoznaje. Dakle, drugovima revolucionarima treba samo još jedna revolucija, osobna, u smislu promjene vlastite ideologije.

Ivan1, koja je to sadašnjost vječna: današnja, jučerašnja ili sutrašnja? 😉
Materijalan svijet nije vječan, sve što u njemu ima karakteristiku materijalnog nije vječno. Samo ono što ima karakteristiku duhovnog jest vječno.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Hari1

Neživo postaje živo i obratno. Vječnost.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ivan1,
neživo se ne može pretvoriti u živo. Živo se ne može pretvoriti u neživo. Može postojati iluzija pretvorbe u materijalnom svijetu.

Ono što umire (tijelo) nije živo. Ono što ne umire (duša) je živo.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Hari1

Moguće da sve što postoji je živo.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Ivan1,
to je u redu. Neživo je u osnovi forma sastavljena od živih jedinki niskog nivoa svjesnosti. “Umiranjem” ili pretvorbom forme ne umiru pojedine jedinke.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Govore oni koji nisu svjesni nametnutoga kruga/ tora u kojem se krećemo. I otuda stagnacija bez napretka. I ja sam u krugu, ali bar necu gluposti pricati

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

E sad mi je jasno na koga ličim 😉

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Je li to možda misliš na Ivana 1 ili na spužvu (pojasni bogati)
Biti će da je moj predak spužva, jer rado ispijam raznih tekućina ali mi najviše paše malvazija istarska 😉

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  otpisani

Imaš odličnu intuiciju otpisani a zbog drugog dela komentara sam plakao od smeha 🙂

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Kud li sreće da se Darvin nikada nije rodio! Bili bi u prednosti 180 godina, od kada je utemeljio zabludu koja se i dan danas predaje u školama i fakultetima. (mogu čak i razumjeti Darvina, tada se o genetici nije još ni sanjalo)
…ali ljudi, kojima bi prije svega trebala biti jasna genetika (znanstvenici), govore o toj fantaziji “evoluciji” a jasno je da je nema – ne postoji i nikada nije ni postojala takva mogućnost da iz bića jedne vrste nastane biće druge vrste (spontano) bez manipulacije njegove DNK (gena).
Upravo DNK (u reproduktivnim stanicama i svakoj stanici koja tvori neki organizam) i postoji kako bi odredila osobine nekog organizma i kako bi zapriječila mogućnost da se taj organizam u svojoj budućoj reprodukciji svojih stanica izmijeni. U svim slučajevima slučajne promjene DNK ili mutacije gena, dolazi do propadanja te jedinke ili njenog potomstva.

Život na Zemlji je stvoren od ruke (ruku) Uzvišenih Stvoritelja, koji su eto, stvorili i nas kako bi im pomogli u održavanju, osvježavanju i stvaranju novih oblika života na zemlji a uskoro i bližem svemiru. (naravno ne ja ili vi, (naša je zadaća robovanje), već poneki odabrani od naše vrste)

Samo onaj tko ima potpuno znanje (i tehnologiju) u genetici, toj bravi i ključu života, može stvarati nove vrste živih bića!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  otpisani

Darwin kaže da jednom kad imaš obrazac koji je zapisan u genima to se može ili ne mora prenijeti dalje. Ali ne objašnjava od kud taj obrazac prvo nastaje
Alan Turing koji je razbio njemački šifarski stroj Enigmu, je matematičkim formulama objasnio proces u kojem se stanice embrija koje su identične jedna drugoj razvijaju u međusobno različite stanice srca, bubrega, kože.. Da kemikalije koje prelaze preko membrane embrija mogu uzrokovati da se stanice samoorganiziraju.
Kemijski spojevi mogu se samoorganizirati. Ali nam je abiogeneza još uvijek velika nepoznanica.
Ne znamo kako je nastala DNK. To jest prvi spojevi sposobni za samoreplikaciju.
Ima dosta hipoteza, ali ne i teorije

.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Verujem u Gospoda Boga, Svedržitelja i Tvorca ….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Weteran

A veliki prasak,nastao krizanjem kriza i krsta(i to prije braka) u koje je prasnila velika zvijezda (PETOKRAKA)?A kad smo vec kod spuzve,ne zaboravimo ni kredu!

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Teorija Evolucije je jedna od najbolje potvrđenih i dokazanih teorija u nauci. I najosporavanijih.
Glavno mjesto biologije, biokemije, biotehnologije, moderne medicine, genetike.
U biti je jednostavna.
”Sva živa bića su naslijedila osobine od svojih predaka, kojima su neke od tih osobina bila nužne za preživljavanje. Nakon dovoljnog broja generacija, odvojene grupe jedinki iz jedne vrste se počinju toliko
razlikovati da se ne mogu međusobno razmnožavati, pa kažemo da su postali različite vrste. Na taj način su nastale sve vrste na Zemlji.
Ako se okolina promijeni pa nestane glavni predator ostala živa bića počinju polako gubiti svojstva koja su im nekad trebala. Mi tako gubimo njuh, ne možemo micati ušima, a izgubili smo i mogućnost da
proizvedemo enzim koji sintetizira C vitamin,
Ima i živih bića dobro prilagođenih okolišu pa se evolucijom ne mijenjaju previše, poput morskih pasa i krokodila.”
Biblija:
”U početku stvori Bog nebo i zemlju.
I Bog stvori životinje na zemlji, žive stvorove u vodi, ptice krilate
i bilje svake vrste.
I Bog stvori čovjeka na svoju sliku, muško i žensko stvori ih.
I vidje Bog da je dobro.”
Sve je stvar izbora, kroz koje naočale gledate svijet.
A možete ih i promijeniti. U krajnjem slučaju. .

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osim toga, ruše se neke dosadašnje teorije i spoznaje.
Možda sutra budu srušeni zakon entropije i Teorija evolucije,
Za Bibliju to ne bih baš rekao.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Biblija nije teorija.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Tako je.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

evolucija ne, chemtrailsi da. e ljudi moji, fali vam skole. sve mislim da ste na ovom alternativnom portalu iz kontre a ne razumijevanja.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ne znaš ni što su chemtrailsi, a govoriš o razumijevanju.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije

hvala svevisnjem koji nam je podario i zivot i smrt ako iz bogcega ono zbog kapitalista kako bi oni zarko zeljeli zivjeti vjecno ali nemoze pravda za sve

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Evo jedno pitanje. lol
Evolucija još nije objasnila nastanak modernog čovjeka prije 200 000 godina?!
Sa razvijenim živčanim sustavom kojeg imamo do dana današnjeg. 🙂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik