Posavka na biciklu – najfotografiranija „osoba“ u Orašju

biciklo
3 komentara

Ovih dana u Orašju, na kružnom toku u blizini granice s Hrvatskom, postavljen je rad kipara Antuna Jurkića koji predstavlja Posavku na biciklu.

Pojava da se na kružnim tokovima postavljaju razne skulpture ili nešto drugo što se želi pokazati javnosti, a što istovremeno i ukrašava ove dijelove prometnica je već poznata u mnogim mjestima. Znam da u mom gradu u Nizozemskoj gotovo svaki kružni tok ima neki takav ukras. Na jednom su tri kipa žena koje leže na boku, na leđima i potrbuške. Na drugom ogromna lopatica, alatka koju često koriste prilikom obrade vrta. Na trećem je veliki bicikl koji je postavljen u čast održavanja europske biciklističke manifestacije u ovom gradu, i tako dalje. Naravno, tu je i neizbježno zelenilo i cvijeće i sve je to dosta ugodno za vidjeti.

Prije nekoliko dana sam gledao kružni tok u Orašju i baš razmišljao kako bi se i tu moglo postaviti nešto što bi ukrasilo ulaz u grad, i ne sluteći da se toga već neko sjetio i prije mene. Dva-tri dana nakon mog razmišljanja tu je već bio postavljen kip žene Posavke na biciklu. Čini mi se da je to osvježilo ovu prometnicu i ukrasilo ulaz u Orašje, u Posavsku županiju i u Bosnu i Hercegovinu. Ali nisu svi s oduševljenjem dočekali ovaj događaj.

Neki su bili duhoviti i stavljali „primjedbu“ što je žena na biciklu usmjerena prema državnoj granici komentirajući: „Ode i ona u Njemačku!“ A neki su tu činjenicu i ozbiljno shvatili i pripisali postavljačima kipa kao veliki minus to što su Posavku usmjerili put Njemačke, što je ipak traženje dlake u jajetu. Ima tu i primjedbi o kojima bi se dalo razmišljati, možda neke i uvažiti. Neki mještani se pitaju je li žena, koja treba predstavljati tipičnu Posavku, suviše erotizirana u ovom izdanju i treba li je uopće povezivati s Posavinom kad bi slično izgledale mnoge žene iz mnogih drugih krajeva? Hoće li takav kip suviše privlačiti pažnju vozača pa proizvesti neželjene posljedice? Ima dobronamjernih pitanja i kritika, ima onih sitničavih pa čak i zlonamjernih. Tako je često kada su u pitanju umjetnička djela, i tako je često kad se radi – uvijek rad neko odobrava, a neko kudi.

Ipak, Posavka na biciklu nije ostala nezapažena, privukla je veliku znatiželju svih koji pored nje naiđu, što nije nevažno. Trenutno je najfotografiranija „osoba“ u Orašju.

Ante Jurkićposavka
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
victory
6 godine prije

Jako lijep kip. Svaka čast Orašje

Kata
6 godine prije

Prekrasna!

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ma vole posavke sjesti na tocak pa gaonjati okolo, sve dok im se gace ne oznoje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.