fbpx

Pranje mozga s većim brojem žrtava: Studija utvrđuje da će “različita” djeca biti klasificirana kao ona s invaliditetom, ovisno o tome gdje idu u školu

djeca u školi

Toliko toga utječe na to što će dijete jednog dana postati i postići, a puno toga ovisi o njegovom školovanju. Roditelji mogu nastojati svojoj djeci pružiti što više prednosti, ali na mnogo načina oblikovanje budućnosti njihove djece izmiče kontroli.

Kako se prema djeci ponašaju u školi, koji su im resursi na raspolaganju, daju li im nastavnici individualnu pažnju koja im je potrebna i niz drugih stvari koje se nadovezuju na to da odlučuje hoće li dijete jednog dana imati bezbroj mogućnosti i prekrasnu budućnost ili biti usmjeren na putu osrednjosti i borbe.

Zadatak je školskog sustava da odredi koja su djeca nadarena i trebaju naprednu nastavu, koja se bore i trebaju pomoć i tako dalje. Međutim, nedavna studija istraživača sa Sveučilišta Portland State, objavljena u časopisu Society and Mental Health, otkrila je kako je “ispravna” klasifikacija djeteta, ima li neku vrstu invaliditeta u obrazovanju, daleko od točne znanost.

U stvari, to je izrazito subjektivan proces, koji je u velikoj mjeri pod utjecajem mjesta na kojem dijete ide u školu i koliko je to dijete drugačije od ostalih djece u toj školi.

Neispravno označavanje = propuštene prilike

Kada učitelj označi dijete, na neki će način ta oznaka utjecati na svaki aspekt života djeteta. Ako učitelj inzistira na tome da dijete ima ADHD, na primjer, s tim će se djetetom postupati na određeni način, kojim će ga eventualno stigmatizirati njegovi kolege iz razreda i drugi učitelji, te će mu više puta biti rečeno da postoje određene stvari koje on jednostavno ne može učiniti.

Ako, s druge strane, dijete ima teškoću u učenju koja se ne dijagnosticira i ne dobije pomoć koja mu je potrebna u ranoj dobi, može se boriti tijekom školske karijere, nikad ne uspjeti na fakultetu i jednog dana završiti zaglavljen na lošem poslu bez mogućnosti napredovanja.

Činjenica da se klasifikacije invalidnosti i kako se provode, u velikoj mjeri razlikuje od škole do škole.

Science Daily izvijestio:

  • Studija je koristila godišnje podatke o razini djece i škola od 378.919 djece u velikoj gradskoj četvrti između 2006. i 2012. godine.
  • Dara Shifrer, vodeća autorica studije i docentica sociologije na PSU-ovom kolegiju Liberalne umjetnosti i znanosti, rekla je da su klasifikacije invalidnosti nedosljedne i subjektivne.

Istraživači su otkrili da su čak i kad su djeca imala potpuno iste rezultate ispitivanja i socijalne pozadine, različite škole koristile različite kriterije za određivanje klasifikacija invaliditeta.

Kao što je već napomenuto, iako bi te klasifikacije trebale osigurati da djeca dobiju pomoć koja im je potrebna u najranijoj mogućoj dobi, mogu rezultirati stigmatizacijom i ograničiti djetetove buduće mogućnosti.

“Njihovi vršnjaci misle drugačije od njih, njihovi učitelji različito misle o njima, oni drugačije misle o sebi, jer ih ljudi tumače kao biološke dijagnoze”, objasnio je Shifrer. „Ali ono što naša studija pokazuje jest da se temelje na stvarima koje su društveno ukorijenjene i subjektivne. … Nitko se ne bi trebao osjećati kao da je ovo “čvrsta izjava” o tome za što je dijete sposobno ili kakva bi trebala biti njihova putanja. ”

Istraživači su otkrili kako je veća vjerojatnost da će dijete biti drugačije od svojih vršnjaka klasificirano kao invalidnost.

Science Daily izvijestio:

  • Na primjer, djeca sa slabijim postignućima u školi s višim postignućima je vjerojatnije da će biti klasificirano kao dijete s poteškoćama nego oni koji imaju slabe rezultate u školi s nižim postignućima.
  • Među djecom sa sličnim dostignućima, crnačka djeca u školama s nižim udjelom crnačkih razreda su vjerojatno klasificirana kao djeca s poteškoćama od crnaca u školama s većim udjelom crnaca. Isto je i s učenicima engleskog jezika.

Jasno je da se djeca klasificiraju u ranoj dobi, uglavnom na temelju subjektivnih mišljenja odgajatelja, a možda čak i velikog elementa pristranosti. Nažalost, neka će djeca morati plaćati za ove njihove odluke do kraja života.

Iako se ovaj članak temelji na školskom sustavu u Americi, smatrali smo da je naša obaveza na još jedan način pokazati što znači imati učitelje, nastavnike i profesore koji su zadovoljni svojim poslom i koji su motivirani da pristupe svakom djetetu i pruže mu obrazovanje na način koji im odgovara.

Prosvjetne radnike ne treba zanemarivati, u njih treba ulagati kako bi naša djeca imala što bolje obrazovanje. Kaže se: zadovoljan radnik je dobar radnik. Zadovoljni i stručni prosvjetni djelatnici mogu samo pomoći našoj djeci da ostvare svoj potencijal.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Religija u školi je najbolji primjer pranja mozga djeci, tu su komunisti bili puno pošteniji kad su primali u članstvo partije sa navršenih 18 godina

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Ma ovisno, ja bih čak u dao da se djeci objasni da postoje knjige Biblija, Kuran, Talmud, učenja vaka i naka, ali vjeronauk je bolji i ljepši u crkvi, osim ako svećenik ne voli djecu, ali jaako. No, ne znam kako je reguliran vjeronauk u SAD-u, obzirom na protestantski WASP fundamentalizam na jednoj strani i liberalne ideologe na drugoj. ne da mi se ni tražiti, ionako im je obrazovanje dno dna. Ostavimo malu elitu koja ide na MIT, Yale ili Harvard. To je u ukupnoj populaciji x promila učenika. Ostalo je jad i bijeda.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  Stjepan Vujec

Upravo tako. Svako dijete bi realno trebalo biti punoljetno da samostalno odluči da li ga uopće interesira vjeronauk i bilo koja pripadnost vjeri.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  ppp

Za sada vjeronauka u skoli sluzi SAMO za popravljanje prosjeka “uspjeha”. Ocjene manje od 4 ne postoje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

ADHD, krvi ti Issove, kad sam ja morao čistiti svinjac i kokošinjac, što brže, da stignem na balun, nije bilo ADHD-a. Sve u svemu, nakaradni sustav, ne samo u ovom segmentu, jer mi je stara bila učiteljica i sada se ide na manje učenika (15-20), i svako ima “personaliziranu nastavu i pristup”. pa ne bi , brate, da su te žene i muškarci s umjetnom inteligencijom, svako dijete tetošit zasebno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Invaliditet? Čega? Nekada su bile specijalne škole za tudume, a sada za koga? Bile su i one koje su za bolesne, ali to ne računam. Sve u svemu, kad se previše pravila, studija, naloga, zapovijedi i zakona uvodi, to stvara takvu zbrku, da na kraju dobiješ što, kako kaže kraj članka – male Amerikance.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ne bi bio problem kada bi ta zbrka ostala tamo, sami su je birali pa neka se i bore protiv nje. Problem je što tu zbrku nameću i ostalima. Ali ni to nije najgore, najgore je što to nije proizvod neznanja – što se radi namerno.
Pričali smo da Holivud nema više snagu kao nekada ali to nije tačno, vraćaju se punom snagom. Odgledaj najnovijeg Ramba pa John Wick 3 i na kraju “poslastica” Bilo jednom u Holivudu. Ne treba mnogo da bi se shvatio stepen ispiranja mozga – na svim planovima i svim nivoima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ja više ne gledam i ne slušam američku pop-kulturu, DVD i CD što sam imao, bacio sam u smeće, bez zjbancije, samo su knjige ostale, to ne mogu baciti, ali sam iz stavio na najnižu policu iza prvog reda. Apsolutno me ne zanima njihova “kultura”. Gledam Jiříja Menzela , Almodovara, talijanske režisere, ne američke produkcije, njemački film je dobar, kineski, korejski, ruski ratni, naravno, ima toga hrpetina, da uopće ne moram gubiti vrijeme s Rambovima i kojekakvim Mission Impossibile, nitime zanimaju “izuzeci” koji bi se mogli gledati, tipa Tarantina, Coppolle, Spielberga, iako malo slini na židovstvo, vidi “München” i “Šindlerovu listu”, itd itd. Mogu ja i bez njih.

shumadinac
Member
1 godina prije

Bilo jednom u Holivudu je Tarantinov. Nisam uspeo da ga odgledam – ni na silu ali ono što sam video je poučno. Izgleda da Tarantino postaje PR Holivuda i perjanica širenja ideja. Interesantno je degutantno ponižavanje Kineza predstavljući Brus Lija kao običnog šarlatana, kod njega su hipiji gori od stoke, Mohamed Ali je Kasijus Klej (radnja je 69. a Klej je promenio ime 64.)…

Valja pratiti tamošnje trendove jer mnogo bolje ukazuju na namere nego izjave političara. Ako se sećaš još davno sam pričao da su svi elementi konfrontacije tu, da samo fali besomučna medijska “centrifuga” – e, više ne fali…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Laki
Supruga mog prijatelja, teta u vrticu, kaze da skoro pla djece ima dijagnoze.
Kako je lijepo rekao jedan lijecnik u sali, “danas je medicina toliko napredovala, da skoro nitko nije zdrav”.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  nessy

To je to, pre 40 godina je holesterol bio na 260, pa na 230, a sada ga spustili na 180, i vidi kurca stvorili gomilu bolesnika.
A tamo neko (nesecam se ko, big farma) rece, nama je cilj prodavat lekove zdravim ljudima.
Sve receno.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Netreba im studija oni vec imaju male Amerikance,to je toliko ocigledno,i kod njihovih Predsjednika,da neznaju ime drzave u ciju posjetu idu.Slovakija,Slovenija njima isto iako su isli na MIT,Yale ili Harvard.
Sprdnja,ali ajd reci to izuzetnim u brkove.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Laki
Da su sadasnj kriteriji postojali kada sam ja bio klinac, ja bi sigurno bio “hiperaktivan”. Od beskrajnog, svakodnevnog jurcanja, moglo me sprijeciti samo, kad mama ili uciteljica malo po..zdi. Ali to su bila ona primitivna vremena, gdje su djeca slusala i postovala roditelje i ucitelje. Ako ne, mogao si dobiti po gu..ci, sto se izuzetno rijetko dogadjalo, tj. to si bas trebao zasluziti. Bas me zanima kako sada ucitelji i profesori discipliniraju djecu i pubertetlije, na koju ne smiju ni glas dignuti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Ti si sam naveo – čišćenja. Sport. Trčkaranje. Danas toga – nema. Stanje je bilo i zbog tv a, a s internetom…
Loša prehrana, (šećer, Cola, burgeri) i kod imućnijih. Roditelji moraju cijeli dan raditi…a tko će ne samo kuhati, već se i brinuti za djecu?
Sa ove 3 komponente , takav skakuće na stolcu, gleda ljevo- desno, ide na wc…na 25 najmanje 2 takva…danas možda i 4-5.
I ne zaboravimo, roditelji ih upisuju u škole koje ih ne zanimaju/ preteške…

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

AHDH, ja nepoznam nikoga sto je odrastao samnom(( pre 50 i neku godinu) a da po amrokenjcima nebi popusio taj sindrom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sta kaze docentica sociologije na PSU-ovom kolegiju Liberalne umjetnosti i znanosti: ako se djetetu svidjaju djevojcice uvesti mu prevaspitavanje.
E jest ima titulu za zaposliti se u FAD – fabrici auspuha za dalekovode.

He He
Gost
He He
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ha Ha…
dobar

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Balkanski obrazovni sustav je bolji?U kojem vi to paralelnom svemiru zivite da mi je znati,balkanska drustva se doslovno raspadaju, nekima ne pomaze cak ni clanstvo u EU jer nacionalisticko-vjerski politicki sistemi nastali raspadom SFRJ politicki frankenstajni (kombinacija najgoreg boljsevizma i spiljskog nacionalizma),ne dozvoljavaju slobodu misljenja i govora,(osim na portalima koji sluze kao ispusni ventil frustrirane mase ) ne dozvoljavaju promjene u svijesti ljudi , dapace komprimiraju umove svojih gradjana a pripadajuce im drzave postaju i doslovno crne rupe Europe.Od skolstva preko zdravstva , javne uprave , policije , vojske.Mito i korupcija na sve strane , rodjacki i uhljebnicki nepotizam, indoktrinacija nacionalizmima, pranje mozga mitomanijom i vjerom u skolama i crkvama kroz reviziju povjesti i vjeronauk, javna televizija i mediji zatrovani i kontaminirani notornim lazima i izmisljotinama, univerziteti po svim parametrima medju najgorima u europi a vi piskarate pamfletice o americkom obrazovnom sustavu,jer jel te,najbogatija nacija na svijetu je ispranog mozga i blesava a jedna od najsiromasnijih jest najpametnija , aha zaboravio sam , balkan je bogat duhom kojeg pokaze svakih 40 tak godina u krvavim ratovima , oh ta neshvacena balkanska dusa i pripadajuca joj karma.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@ Kvisko

Malo si se uživio. Primjerice, naspram Italije, mi smo balava djeca za mito, korupciju, kriminal, nacionalizam.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Lupetaš gluposti, po običaju. Hrvatski obrazovni sustav je još uvijek udaljen svjetlosnu godinu od onih u zapadnim demonkracijama. Lupetaš o stvarima koje ne razumiješ, lupetanja i trolanja radi. Trolejbusu neradnički.

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Kvisko ne lupetaj, balkanski(ex YU) obrazovni sistem je sest puta iznad amerokenjskog, i jedno tri puta iznad prosecnog evropskog.
I znam o cemu pricam, sin mi je zvrsio za programera u jednoj od najboljih(ako ne najboljoj tehnickoj skoli u Italiji, Avogadro, Torino) ali u istoj toj skoli i imas klince koji su nepismeni.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Pa kalo onda neki tvrde da je skolstvo zastarjelo, da ga trebab temeljito izmijeniti itd?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@ Zvrk

Postoje 2 segmenta “zastarjelosti” našeg školstva ovisno koga pitaš. Jedan dio bi htio doslovce prepoloviti gradivo koje se uči, a drugi dio bi htio mijenjati metode edukacije. Primjerice, moja osnovna škola nije imala niti jedan kompjuter dok sam išao u školu. Danas ima cijelu informatičku sobu (za cijeli razred) što je napravljeno iz donacija.

Informatizacija/digitalizacija još nekako ide. Polako, ali ide. Ali ništa se ne radi na povezanosti školstva i tržišta rada. Ne znam gdje sam pročitao, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu je zabranjeno povećanje kvote studenata. To je recimo ok. Ali nigdje nisam pročitao da se dijele subvencije za bilo kakav oblik informatičkog obrazovanja. Ali možeš naći primjera gdje privatni sektor radi inicijativu stipendijama ili još dodatnoj suradnji sa gradom. To sam vidio u ugostiteljstvu. Grad plaća smještaj, privatni sektor subvencije za učenike.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Glavno da im po skolama,malo,malo, dijeca dobro pucaju iz vincesterki u zive mete.Izgleda im ucitelji imaju ADHD,kada ne vide koje dijete je agresivnog ponasanja.Ma ima jos toga.

Jasamja
Gost
Jasamja
1 godina prije

https://www.freedommag.org/issue/201410-created-equal/nation/attention-deficit-fraud-drug-companies-profiting.html
Radi se o tome da farmaceuti traze i stvaraju nove korisnike. Ocito su dobro podmazali politicare kada su im dopustili trovanje najmladjih, nevinih i neiskvarenih. Moze li zlobnije od toga? Moze, da ih ubije bombama kao i do sada.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Inteligencija i jest kao neka vrsta invaliditeta,unesreći čovjeka za cijeli život.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…ja sam najvise volio veliki odmor….da, i fenomen,put prema skoli 15 min…..put iz skole 2-4 sata..he,he

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik