Prva kafana u Evropi nastala je u Srbiji

63 komentara

Prva kafana u Evropi otvorena je u Srbiji. Srbi su poznati kao veliki ljubitelji kafe ali i kafanskog života, koji se, doduše, danas znatno razlikuje od onoga što je nekad bio. Nekada se u kafani služila samo kafa, a danas je kafana mesto koje, često, nije ni nalik prvobitnoj instituciji.

Mnogi strani narodi čak ne mogu da shvate, kada uče srpski, šta je kafana, a šta kafić, i nikako im nije jasno kako mi imamo i kafić i restoran, i pab tzv. pivnicu, i noćne klubove i kafee, a svejedno se od svih izdvaja – kafana. To je najteže shvatiti nekom strancu koji dolazi upoznati srpsku kulturu i učiti srpski jezik. Naći pandan u svojoj kulturi i jeziku za ovu najstariju kulturno-sociološku tekovinu – njeno veličanstvo KAFANU.

Prva kafana je otvorena u Beogradu, 1522. godine na Dorćolu. Nakon što su Turci 1521. osvojili Beograd donevši sa sobom ovaj običaj ispijanja kafe na javnom mestu. U kafani se služila isključivo kafa. Kroz vreme, lokalno stanovništvo je svesrdno prihvatilo ovaj običaj i uskoro je kafana imala mnogo važniji značaj od onog prvobitnog, ona je postala središte kulturnih, političkih i svih društvenih dešavanja. Kafana je često bila mesto gde se odaju tajne, gde se razmenjuju poverljive informacije, gde se pišu pesme i stvaraju novi književni pravci, gde se proslavljaju slikari, gde su se održavale prve bioskopske projekcije ili neka pozorišna dela. Ukratko, kafana je postala mesto gde počinje život.

Takav život, kod Srba je otpočeo 1522. godine, čitav jedan vek pre ostatka Evrope. Vremenom su kafane postale ozbiljne istitucije koje su propisivale svoja pravila. U vreme kneza Miloša Obrenovića kafana je bila mesto u kome je zabranjeno da se puši, psuje i pljuje.

Kafane su kroz istoriju Srbije postajale veoma važna mesta i često su bile baš one te koje su posedovale najnovije izume ili najpopularnije predmete, kao što je recimo bilijarski sto, koji je prvi bilijarski sto ikada u Srbiji, a bio je u kafani Znak pitanja u Beogradu. Po dolasku struje u svet, prva sijalica svetlela je upravo u kafani Hamburg takođe u Beogradu, a prvi telefon posedovala je kafana Tri lista.

O značaju Beograda po ugostiteljstvu u današnje vreme ne treba govoriti, ali kada se osvrnemo u istoriju, znajući da je prva evropska kafana otvorena baš u tom gradu, davne 1522. čitav vek pre Londona, Pariza, Milana i ostalih važnih evropskih gradova, i tri godine pre Carigrada, jer je u Carigradu prva kafana otvorena 1555. godine, tada nam postaje jasno da je uspešnost srpskog ugostiteljstva logičan sled događaja. Naročito kada je reč o Beogradu i Dorćolu koji su, pre skoro punih 5 vekova postali centar društvenih zbivanja.

atrakcijekafakafanaTri listaZnak pitanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola
5 godine prije

Nisam ni sumnjao da smo prvi u kafenisanju, ali prvi smo mi bili u mnogo čemu. Eto, kažu arheolozi i istoričari, da su ovi prostori i ovi narodi na ovim prostorima izmislili poljoprivredu, sjetvu, žetvu, kad i kako. Da su izmislili metalurgiju i da smo još prije antičkih vremena topili željeznu rudu. I prvi točak, i prvi vinč, da potiču sa naših prostora. I zobaju, alkoholno, grko i pjenušavo piće od zobi, dobiveno postupkom vrenja, koje se danas radi od ječma i hmelja i koje se danas zove pivo.

Riddick
5 godine prije

Zasto ljudi idu u kafanu?
Neko ide zbog gazde neko zbog gazdarice, neko zbog konobara neko zbog konobarice neko zbog hrane, neko zbog pica, neko zbog muzike, neko zbog prijatelja, neko zbog atmosfere svako nadje neki povod da dodje u kafanu…
https://youtu.be/d2Yy7mtZNFs

čokolino
5 godine prije
Володимѣръ
5 godine prije

snači turci doveli kafu iz anadolije ali ne i rumelije ?

Rokokoko
5 godine prije

Ne samo da su Srbi prvi otvorili kahvanu sa tursku kahvu tojest kafu,nego i puse ko Turci.

eu kolonija
5 godine prije

još u antičkoj grčkoj su pravili parno grijanje za kupatila. balkan je bio napredan sve do dolaska okupatora koji su nas unazadili stotinama godina

Zvrk
5 godine prije

Kafana ili kod nas kavana, odnosno kafić potjeće od spojene riječi kahvehane. Kahve ili kahva je izvorno arapska riječ koja je na ove prostore došla preko turskog. Hane ili kuća je perzijska riječ koja je također na ove prostore došla preko turskog. Dakle, riječ je o arapsko-perzijskom turcizmu koji se uvelike uvriježio u ovdašnjim jezicima.

Rotor
5 godine prije

“tri godine pre Carigrada, jer je u Carigradu prva kafana otvorena 1555. godine”

Ispravka krivog navoda:

Ako je prva kafana otvorena u Beogradu 1522, dakle tri godine prije nego u Carigradu, onda je prva kafana u Carigradu otvorena 1525, a ne 1555.

Miki
5 godine prije

Tada se počela Raška nazivati Servia.

gsx
5 godine prije

molim te objasni vezu izmedju naslova i tvog komentara.

kli
5 godine prije

E da valja ovaj prostor bivše EX YU da ima nešto značajno neko bi ga kolonizirao,koliko je interesantan bio da ga ni jedna zapadna kolonijalna sila nije htjela.

Sarka
5 godine prije

Ovaj Svijet je stvarno pogan prema Slavenima, a posebno Srbima.
Evo trazim potvrdu gore napisanog i nigdje- NIGDJE nisam mogao naci jos jedan izvor koji ce potvrditi da je prva kafana- Srpska.
E sada…ako gospodja koja je napisala clanak ne laze onda joj savjetujem da svoje ISTORIJSKO otkrice unovci tako sto ce ga promovisati a u cemu joj i ovaj portal moze pomoci i time prosiriti istinu.
Bilo bi uzasno nezgodno ako se ispostavi da se gospodja zajebunila, a portal se nasukao zbog nekog razloga.

Saladin
5 godine prije

Na pocetku, Osmanlije donesu obicaj ispijanja kafe, pa onda malo kasnije saznamo da je u Bg prva kafana osnovana i prije one u Carigradu.

Ime Bezime
5 godine prije

Hoćete napisati da je Prva Europska Kavana nastala u Turskoj, na Dorćolu, da su u nju dolazili turci kao u cijelom ostatku Azije.

duran duran
5 godine prije

pa kafanu su otvorili Turci , a ne srbi ! naslov nema nikakve veze sa srbima , pitanje je odakle izvor ove informacije ? kronike od nemanjića pominju Rašane , a ne Srbe , Historijski srpska država nastaje tek nakon berlinskog kongresa i 1882 g beograd je srpska prestolnica . Do tada je bila u naizmjenično u posjedu Bizanta , Bugarske , Ugarske , osmanlija ……tako da govoriti o srbima u doba Ilira , Bugara i Grka je deplasirano i netočno …………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.