Rafflesia arnoldii – njen smrad ima funkcionalnu svrhu jer privlači

Rafflesia arnoldii Cvijet les

Ova biljka predstavlja najveći pojedinačni cvijet na zemlji. Raste u kišnim šumama na Borneu i Sumatri a može dostići prečnik do jednog metra i težinu od 24 kilograma. Kao i svaka biljka o kojoj pišemo krije jednu jedinstvenu osobinu koja je razdvaja od drugih, a ta osobina je njen čudan miris koji smrdi na trulo meso zbog čega je i dobila ime “Cvijet leš”. Njen smrad ima funkcionalnu svrhu jer privlači mušice, insekte i bube koji pomažu u oprašivanju cvijeta. Ovaj cvijet predstavlja jedan od tri nacionalna cvijeta indonezije a službeno je proglašen za “rijetki cvijet” 1993. godine. Cvijet ima veoma delikatno oprašivenje gdje insekti moraju prvo posjetiti muški, a zatim ženski cvijet, zatim životni vijek mu je tek nekoliko dana. Raste samo u kišnim šumama u koje sve više zalazi čovjek što utiče na smanjenje broja ovih cvijetova.

BotanikaCvijet lešRafflesia arnoldii
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mnc
4 godine prije

Sta ovo znaci da medju biljkama nema gendera i travestita. To nije u redu, trebali bi se liberali i psihijatri zabaviti time. Mislim da tu ima diskriminacije i krsenje biljnih prava.

nepoželjni
4 godine prije

“Raste samo u kišnim šumama u koje sve više zalazi čovjek što utiče na smanjenje broja ovih cvijetova.”…. Da, ugrožen je, jer ljudi to beru i nose doma u vazu….
…a ti “opušteni” drugi put napiši kada je taj cvijet prvi put otkriven i kakav mu je genom , da se ja ne moram hebti sa guglom…OK?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI