Registarske oznake

Tablice registracije
17 komentara

Koliko znam, sve zemlje na svijetu imaju na automobilima registarske oznake. One su dijelom različite po izgledu i podacima koji se na njima nalaze, ali ipak imaju dosta sličnosti.

Recimo, u Nizozemskoj su nekoliko puta mijenjali boju registarskih tablica (Crne, plave, žute…) i po boji ste unekoliko mogli odrediti starost vozila. Posljednjih dvadesetak godina ne mijenjaju boju, sad su sve žute. Na tablici su slova i brojevi, ali ništa od toga ne označava mjesto gdje je vozilo registrirano, i po tablicama ne možete otkriti iz kog mjesta ono dolazi. Ali po brojevima i slovima možete otkriti približnu starost, jer prave redom kombinacije slova i brojki, recimo LY-32-GD. Kad ih sve potroše, jer imaju mnogo vozila, onda stave, recimo, na prvo mjesto brojeve, a iza slova; pa stave prvo jedno slovo, pa prvo broj, pa tri slova i tako imaju ogroman broj kombinacija. Neka slova se ne koriste, a neka su rezervirana za posebne namjene. Na primjer, ako vidite na početku registarske oznake slovo K, to znači da ono pripada vojsci. Ako počinje s AA, pripada kraljevskim službama, i tako dalje. Inače, ovdje kad dobijete tablice s vozilom koje kupite, one ostaju iste dok to vozilo postoji, bez obzira na promjenu vlasnika ili adrese.

Često putujem, na posao i nazad stotinjak kilometara, povremeno i na duže relacije, i onda se ponekad zabavljam i trošim vrijeme gledajući registarske oznake. One mi odvuku pažnju na neke sasvim neočekivane strane. Evo, danas sam baš, vraćajući se s posla igrao tu igru i vidio nekoliko zanimljivih tablica. Na prvoj je u sredini pisalo KRK, što me posjetilo na otok na kom sam često posljednjih godina. I tako mi to odvuče misli do Jadranskog mora, do toplog ljeta i odmora. Navede me da računam koliko još mjeseci moram raditi da bih to ponovo dočekao.

Prolazi jedan auto s prva dva slova HV. Podsjeti me na jedan doživljaj moga brata s kraja rata u Hrvatskoj devedeset i neke, dok se kraj borbi već nazirao. Putovao je kolima kući u Bosnu, a autoput iza Zagreba je bio još u prekidu. Već je bio oslobođen, ali je bilo još tu i tamo nekih opasnosti. Policija je zaustavljala sva vozila i usmjeravala ih zaobilaznim pravcem, a kad je naišao moj brat, smo su mu pokazali da produži. On je tako i učinio, mada mu nije bilo jasno zašto su samo njega pustili. Kad je došao kući, daleko prije drugih, sestrić mu je objasnio u čemu je stvar. Imao je auto s početnim slovima HV na žutoj tablici, a takve oznake je imala hrvatska vojska, i policajci su mislili da je to vojno vozilo, a njima je prolaz bio dozvoljen.

Pretiče me kombi s oznakom RES u sredini. Taman kao nadimak mog sumještanina Marka Ivanovića, nekada izuzetnog nogometaša koji je igrao u drugoj ligi. Vrhunski tehničar koga se sjećam najviše po detalju kad ispuca loptu u vis iz sve snage, a onda je sačeka na nogu i zaustavi kao da mu se zalijepila za kopačku. Znam da trenutno ima zdravstvenih problema ali da gura dobro i da još uvijek vjerno prati svoju kćerku, već poznatu pjevačicu Kristinu Ivanović, na njenim nastupima.

Jedan auto ima oznaku VRH. Jedan ima GDF, a zapazih da vozač u njemu ima pravu arapsku facu. Pomislih možda da je iz Libije i da je namjerno kupio auto koji ima na tablici skraćeno ime Gadafija. Naravno, mala je mogućnost da je to istina, ali eto, to mi prođe kroz glavu.

I tako, dok pogledam nekoliko karakterističnih oznaka na tablicama i razmislim o njima, već sam kod kuće. Vrijeme brže prođe, a ja se u mislima naputujem svijetom i podružim s raznim ljudima. U nedostatku pametnijeg trošenja vremena, nekada i ovo dobro dođe.

tablice
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tinpu
5 godine prije

Posto imamo potkapacitirane na gotovo svim pozicijama u ovoj drzavi, ne cudi da su HR tablice nadaleko najruznije, Svi susjedi imaju bolji dizajn (Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, pa cak i Bosna (iako su otkupili stare prese od Njemaca). Bolje su i Ceske, Slovacke, Poljske, Bugarske i naravno sve “zapadnoeuropske” registracije ukljucujuci i Svicarce, koji nisu EU…

Anarho
5 godine prije

Tako je moj pokojni stari mogao pred hrvatsku granicu izgubiti glavu zbog registarske tablice i “pametnih” policajaca. To je bilo pred sam kraj rata, kada su se neki vec usudjivali prolaziti kroz Hrvatsku (prije smo do Bosne putovali i po 24 sata preko Madjarske i Srbije). Tako je tog dana starac sa prijateljem krenuo iz Bosne za Sloveniju preko Hrvatske. Na autoputu kod poznatog odmaralista “Plitvice” put im je poprijecila hrvatska policija, izvukla ih iz auta i bacila na pod. U pocetku nisu znali o cemu se radi, a nisu smjeli ni rijec pisnuti jer im je jedan hrabri policajac prijetio kundakom iznad glave i bogarao u smislu … “kud si ti poš’o ćedo, šta ćeš ti ovde, mislio si pobjeć a, da te nisam čuo itd. uz sočne primjedbe o materi i familiji” … ali ne lezi vraže, naidje njihov komandir i poce ih napadat “sta to rade sa… Čitaj više »

Piretis
5 godine prije

Mene kod nas, u Hrvatskoj, najviše oduševljavaju oni koji daju dodatni novac da im se na tablicama nađe datum rođenja. To je posebno vidljivo u manjim mjestima gdje su sve registracije troznamenkaste a oni imaju četveroznamenkastu. Onda nekima nije dosta ni to pa daju napraviti npr. tablicu sa 007 ili još gore 0000 pa još slova oo. Neka mi oproste ali meni to liči na oznaku za tri WCa. Ima i bisera koji uz oznaku mjesta daju otisnuti, recimo, Danijel ili Pero.

Sinisa
5 godine prije

Auto put oslobodjen…od koga?

Sinisa
5 godine prije

Elem…u BiH je odlicno odradjeno,sada barem ljudi bez brizno mogu da putuju kroz BiH.

Zvrk
5 godine prije

Neki naši domoljubi iz Dojčlanda preferiraju registraciju iz Nordhausena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI