Rezistentnost bakterija zbog uporabe antibiotika u mesnoj industriji

Rezistentnost bakterija zbog uporabe antibiotika

Svjedoci smo kako se zbog povećane potražnje za mesom u uzgoju goveda, svinja i peradi koriste sve veće količine antibakterijskih lijekova. Postavlja se pitanje kako se liječiti, ako postanemo rezistentni na antibiotike?

Dvostruka je svrha antibiotika: oni skraćuju vrijeme tova životinja i održavaju ih zdravima. Smatra se da je uporaba antibiotika u uzgoju svinja učetverostručena. Sličan trend javlja se i u uzgoju peradi. Sve to rezultira pojavom sve veće rezistentnosti bakterija i smanjenom učinkovitosti postojećih antibiotika. Naročito zabrinjava činjenica da u bolnice dolaze pacijenti na koje postojeći antibiotici nemaju terapijskog učinka. S obzirom da za razvoj novog antibakterijskog lijeka treba oko deset godina, pitanje je neće li nam infekcije predstavljati opasnost za život.

U javnosti je prisutna sve veća svijest o prevelikom korištenju antibiotika, tako da neke tvrtke smanjuju njihovu uporabu u proizvodnim procesima, iako do promjene trenda može doći ukoliko to zatraže potrošači.

Industrijski uzgoj ili uzgoj u domaćinstvima?

Postavlja se pitanje, gdje se više koriste antibiotici, u velikim sustavima proizvodnje ili na manjim seoskim domaćinstvima. Naravno da postoji zakonska regulativa kojom je propisana njihova upotreba, a i  na seoskim domaćinstvima obavezne su evidencije o primjeni antibiotika. Posljednjih godina uloga veterinarske struke je u vidu kontrole znatno ograničena i puno toga je u tom pogledu prepušteno subjektima u poslovanju s hranom.

Veliki sustavi proizvodnje hrane postaju na neki način utvrde u kojima je bez obzira na postojanje zakonskih kontrola teško utvrditi poštuju li se norme antimikrobnih lijekova.

Možemo zaključiti da se radi o rastućem problemu koji pred svijet stavlja velik izazov u trendu rasta broja stanovnika i sve veće potražnje hrane.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.