fbpx

Rođen je prvi mobilni telefon kojeg više nikada nećete puniti (Video)

Telefon bez baterije

Tim znanstvenika iz Sjedinjenih Država, stvorio je prvi telefon koji ne treba puniti, a koji koristi okolne radio signale kao energiju za svoj rad.

Već godinana pametni telefoni postaju pametniji, manji i bolji. Jedini dio naših telefona koji evoluira puno sporije su baterije. One su slaba strana svih telefona i na njih se najviše ljutimo i one nas najviše nerviraju. Zahvaljujući mladim znanstvenicima, uskoro više nećemo pratiti malu crvenu ikonicu koja izaziva frustracije svaki put kada nam je telefon najpotrebniji, a koja govori da nam je baterija prazna.

Znanstvenici Washingtonskog Univerziteta u Seattleu su stvorili prvi mobilni telefon koji funkcionira bez baterije. Ovim telefonom je moguće telefonirati i primiti poziv, kao i poslati svima poznati SMS koristeći nekoliko mikrovata energije iz naše okoline. “Ovo je prvi korak prema novoj elektroničkoj revoluciji nakon višegodišnjeg istraživanja”, tvrde znanstvenici.

Shyam Gollakota

Shyam Gollakota

Ovdje se ne radi o prototipu, nego o telefonu koji već funkcionira, što možete pogledati i videu na portalu Logično gdje znanstvenici koriste aplikaciju Skype. Naravno, puno toga još treba perfekcionirati prije nego sličan telefon dođe na police dućana ili u naše ruke. Tehnologija je tu i ona funkcionira, sve ostalo su detalji i pitanje vremena.

“Mislimo da smo stvorili prvi mobilni telefon koji gotovo ne troši energiju”, objašnjava profesor Shyam Gollakota. “Trebamo razmisliti i iz korijena promijeniti način kako proizvodimo današnje uređaje”, nastavlja profesor Gollakota.

Tehnologija korištenja energije iz naše okoline tj. zraka je odavno poznata radio-amaterima kojima pripada i autor ovoga članka, a koji je u svom životu napravio desetak radio prijemnika koji nisu bili priključeni ni na bateriju ni na neki drugi konvencionalni izvor energije (Hvala doktoru Boži Metzgeru). Sličnu tehnologiju su koristili i sovjetski špijuni za vrijeme hladnog rata. Oni su također koristili mikrofone koji su se napajali iz okolne energije, čime su riješili najveći problem svih špijunskih uređaja: izvor stalne energije.

Redakcija portala Logično, ipak želi naglasiti da su danas slične inovacije moguće samo zbog smanjenja potrošnje elektroničkih naprava, koje više nisu “pregladne” za električnom energijom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
13 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
E71GJK
Gost
E71GJK
3 godine prije

Mirsade 73 i 599 za članak 🙂

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  E71GJK

eh, decki. mislim da sam vam provalio foru. malo googlanja … .
nick je identifikacija korisnika ili radio kluba. banovici i srbija u ovom slucaju.
73 je kod za “puno pozdrava (best regards) a 599 oznacava kvalitetu transmisije. 😀
moram vam ispricati anegdotu. bio na advance-u jedan ciji je nadimak bio – 88. tip provocirao tjednima a oni njega kulturno trpili … ili cekali dok se ne oklizne. nisu morali.
da su malo znali nazi cirkusijade (simboliku) odmah bi bilo jasno da je 88=HH ili hail hitler.
na sto li spadose ti nacisti – na crtanje po zahodima (radi boljeg “izlucivanja”) i djetinjarije sa, kao, tajnim kodovima.

YU7BPQ
Gost
YU7BPQ
3 godine prije

73 druže…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

ima li taj telefon osvijetljeni ekran?
evo, malo istrazivanja na brzaka … kaze da radio valovi imaju manju frekvenciju od svjetlosnih valova; kilo do giga spram tera. manja frekvencija da znaci manju energiju.
mogu li oni doista proizvesti dovoljno struje od radio valova da osvijetle ekran?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

jeste li primjetili pojavu prevaranata na kickstarterima? zicaju lovu od tehnicki neukih, za projekte tehnicki neizvodive, usput se ograde od odgovornosti (i vracanja novca) ako projekt ne uspije. sve sitnim slovima a zanesenjaci ipak placaju.
po svemu sudeci bit ce da je ovo takav projekt.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm
Za postojeće zaslone niti blizu. Čak niti za OLED kojega spominje @Fudo. Prilažem poveznicu koja usmjerava na pomake u pravcu eInk tehnologije.
http://www.eink.com/benefits.html

Imao sam prije 6 godina cca 20 eInk uredjaja na testiranju i sjecam se da je sporost osvježavanja tada bila vrlo primjetna. Danas je stvar zasigurno otisla naprijed.
Pri toj tehnologiji je najimpresivnije to, da za jednom nacrtanu sliku uredjaj više ne troši dodatnu energiju. Energetski je uredjaj opterecen samo pri promjeni bitmape.

Prije sam tražio mobilni telefon sa takvim zaslonom i pronasao ga kod rusa. Vjerojatno je na to rješenje upućivao i @Fudo. Nije mi odgovarala cijena (mislim da je bilo oko 200$, a meni pada roleta kada je telefon skuplji od 20€), niti činjenica da uređaj gosti i drugi “obični” LCD.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije
Reply to  Andrej

Andrej,
Posjedujem taj telefon (Yotaphone 2 ili Юотафон 2) i mogu ga samo hvaliti. Jedini i usput najveći nedostatak je baterija, sve ostalo je na zavidnom nivou i vrijedi tih 200 nečega (u usporedbi s drugim uređajima u tom cjenovnom razredu)
Naravno, ako ne koristiš napredne funkcije onda ti je sasvim dovoljan telefon za 10-20 nečega.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije

…baterija ako se koriste oba ekrana. Ako koristiš samo “papirnati” onda traje danima.

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije

Brainstorm nisi si dao dobro ime. Bolje da si se nazvao Brainstop.

Jesi li čuo ikad za
– OLED (Organic Light-Emitting Diode)
– Upiši u Googleu “prijemnik bez napajanja”
– Ovo nije Kickstarter nego projekt s Univerziteta koji funkcionira
– Ako može napajati primo-predaju, može sutra i neku vrstu OLEDa.

Slabo ti care barataš sa tehnologijom. 🙂

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Fudo

ne propustas ti priliku da uvrijedis i spustis. sto ti je trebalo to “brainstop” i “care”?
ja mislio da sam se ispricao kad sam rekao da sam na brzaka proguglao.
hoces li ti objasniti koliko energije moze uredjaj zahvatiti iz radio valova a koliko energije treba za ekran?

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Brainstorm; izvini nije bilo zlonamjerno.

Ako su riješili primo-predajnik, riješit će i osvjetljenje. Za telefon nam ni ne treba ekran u boji. Imaš onaj ruski telefon koji s jedne strane ima primitivni ekran samo za pregled, a sa druge pravi smartphone display. On troši puno manje energije.

Današnja OLED tehnologija radi na jedan specifičan način. Mala količina energije se propušta kroz organski materijal koji dalje emituje svjetlost. Dakle, nije u energiji nego u materijalu.

Već se odavno radi na POLEDu. Samsung radi na QLEDu.

Ne bih se začudio da silnu energiju koju ispuštamo oko sebe kroz kojekakve rutere, računare, mreže i slično, iskoristimo za ovo o čemu se piše u članku.

Jednim udarcem ubiješ dvije muhe. Čistiš okolinu od energije koja se emituje od strane raznoraznih uređaja, a s druge strane napajaš ovakve i slične uređaje.

Zbog toga sam bio malo sarkastičan jer za Brainstorm čovjek treba biti slobodan i ne limitirati se na postojeće.

Izvini još jednom i hvala na konstruktivnoj polemici.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije
Reply to  Fudo

Fudo prijatelju,
Usporedi količine energije potrebne za pogon tvojih primjera. Prijemnik bez napajanja postoji valjda sto godina, ali je potrebna energija vrlo niska (možda dovoljna za jedan piksel OLED ekrana).
A projekti na fakultetu su upravo to, projekti. Činjenica da su rađeni na fakultetu ne znači previše, vrlo lako je naći potpune bedastoća proizašle s nekih fakulteta.

Nemoj dopustiti da te marketing i kojekakvi buzzword-i zavaraju. Uvijek treba provjeriti svaku tvrdnju, i najčešće se pokaže da ako nešto radi, radi u strogo određenim okolnostima.

Seljak
Gost
Seljak
3 godine prije

Evo, i jedan polupismeni seljak da se dohvati komentara na zadatu temu. Ima l’ovo kakve veze sa G5?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik