Rođen je prvi mobilni telefon kojeg više nikada nećete puniti (Video)

Telefon bez baterije
13 komentara

Tim znanstvenika iz Sjedinjenih Država, stvorio je prvi telefon koji ne treba puniti, a koji koristi okolne radio signale kao energiju za svoj rad.

Već godinana pametni telefoni postaju pametniji, manji i bolji. Jedini dio naših telefona koji evoluira puno sporije su baterije. One su slaba strana svih telefona i na njih se najviše ljutimo i one nas najviše nerviraju. Zahvaljujući mladim znanstvenicima, uskoro više nećemo pratiti malu crvenu ikonicu koja izaziva frustracije svaki put kada nam je telefon najpotrebniji, a koja govori da nam je baterija prazna.

Znanstvenici Washingtonskog Univerziteta u Seattleu su stvorili prvi mobilni telefon koji funkcionira bez baterije. Ovim telefonom je moguće telefonirati i primiti poziv, kao i poslati svima poznati SMS koristeći nekoliko mikrovata energije iz naše okoline. “Ovo je prvi korak prema novoj elektroničkoj revoluciji nakon višegodišnjeg istraživanja”, tvrde znanstvenici.

Shyam Gollakota
Shyam Gollakota

Ovdje se ne radi o prototipu, nego o telefonu koji već funkcionira, što možete pogledati i videu na portalu Logično gdje znanstvenici koriste aplikaciju Skype. Naravno, puno toga još treba perfekcionirati prije nego sličan telefon dođe na police dućana ili u naše ruke. Tehnologija je tu i ona funkcionira, sve ostalo su detalji i pitanje vremena.

“Mislimo da smo stvorili prvi mobilni telefon koji gotovo ne troši energiju”, objašnjava profesor Shyam Gollakota. “Trebamo razmisliti i iz korijena promijeniti način kako proizvodimo današnje uređaje”, nastavlja profesor Gollakota.

Tehnologija korištenja energije iz naše okoline tj. zraka je odavno poznata radio-amaterima kojima pripada i autor ovoga članka, a koji je u svom životu napravio desetak radio prijemnika koji nisu bili priključeni ni na bateriju ni na neki drugi konvencionalni izvor energije (Hvala doktoru Boži Metzgeru). Sličnu tehnologiju su koristili i sovjetski špijuni za vrijeme hladnog rata. Oni su također koristili mikrofone koji su se napajali iz okolne energije, čime su riješili najveći problem svih špijunskih uređaja: izvor stalne energije.

Redakcija portala Logično, ipak želi naglasiti da su danas slične inovacije moguće samo zbog smanjenja potrošnje elektroničkih naprava, koje više nisu “pregladne” za električnom energijom.

Shyam Gollakotatelefon bez baterije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
E71GJK
6 godine prije

Mirsade 73 i 599 za članak 🙂

YU7BPQ
6 godine prije

73 druže…

Brainstorm
6 godine prije

ima li taj telefon osvijetljeni ekran?
evo, malo istrazivanja na brzaka … kaze da radio valovi imaju manju frekvenciju od svjetlosnih valova; kilo do giga spram tera. manja frekvencija da znaci manju energiju.
mogu li oni doista proizvesti dovoljno struje od radio valova da osvijetle ekran?

Fudo
6 godine prije

Brainstorm nisi si dao dobro ime. Bolje da si se nazvao Brainstop.

Jesi li čuo ikad za
– OLED (Organic Light-Emitting Diode)
– Upiši u Googleu “prijemnik bez napajanja”
– Ovo nije Kickstarter nego projekt s Univerziteta koji funkcionira
– Ako može napajati primo-predaju, može sutra i neku vrstu OLEDa.

Slabo ti care barataš sa tehnologijom. 🙂

Seljak
6 godine prije

Evo, i jedan polupismeni seljak da se dohvati komentara na zadatu temu. Ima l’ovo kakve veze sa G5?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.