fbpx

Rusko-njemački teleskop završio je prvo svestrano tvrdo rendgensko snimanje

Rusko-njemački teleskop

Rusko-njemačka svemirska opservatorija Spektr-RG završila je prvo ikada svestrano nebesko istraživanje tvrdim x-zracima, saopštio je Institut za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

“Uspjeli smo – teleskop ART-KSC Spektr-RG opservatorija završila je prvo istraživanje cijelog neba! Kao što smo i predvidjeli, trebalo je skoro pola godine, tokom koje je teleskop trajno pratio nebo tvrdim rendgenskim zracima”, saopšteno je u srijedu iz Instituta.

Teleskop je skenirao nebesku sferu jakim rendgenima od 8. decembra 2019. do 10. juna 2020., navodi se u saopštenju ovog instituta. Opservatorija je registrovala sve svemirske događaje u energetskom rasponu 4–12 kiloelektronskih volti (keV).

Institut je rekao da je mapa neba sa sličnom rezolucijom kreirana od strane njemačke opservatorije ROSAT mekim rendgenskim zracima prije 30 godina. Ostale nebeske tvrde rendgenske mape imaju mnogo lošiju rezoluciju od mape koju je pripremio Spektr-RG.

Misija Spektr-RG zajednički je projekat Roscosmosa i njemačke svemirske agencije DLR. Spektr-RG lansiran je sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu 13. jula 2019. godine.

U naredne četiri godine očekuje se da će teleskop izvršiti osam istraživanja po cijelom nebu kako bi mapirao izvore rendgenskih zraka u svemiru sa neviđenim detaljima.

Rendgenski teleskopi se koriste za fotografisanje udaljenih objekata svemira, kao što su grozdovi galaksija, aktivna galaktička jezgra, ostaci supernove i binarne zvijezde x-zraka. Poteškoća u posmatranju rendgenskim zračenjem je u tome što se teleskop mora podići iznad zemljine atmosfere, neprozirne za x-zrake.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Udruženo Rusko Njemačko znanje, Noćna mora anglosksonskih stratega.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
1
0
()
x