fbpx

Sibirski naučnici povećaće efikasnost malih nuklearnih reaktora

Mini nuklearni reaktor

Naučnici sa politehničkog univerziteta u Tomsku (TPU) pronašli su način da povećaju vrijeme rada nuklearnog reaktora za 75% bez zamjene goriva. Prema istraživačima, to će značajno povećati sigurnost i smanjiti troškove rada nuklearnih elektrana u udaljenim područjima.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nuclear Engineering and Design. Prema stručnjacima TPU-a, jedan od ključnih problema u razvoju teško dostupnih područja, na primjer, na Arktiku, je obezbjeđivanje stabilnog snabdjevanja energijom. Naučnici kažu da je često jedino rješenje upotreba nuklearnih elektrana male snage.

Međutim, stručnjaci napominju da je ponovno punjenje značajan problem – proces zamjene nuklearnog goriva u reaktoru – jedan je od najopasnijih i najdugotrajnijih procesa u proizvodnji nuklearne energije.

“Smanjenje broja pretovara goriva značajno poboljšava operativnu bezbjednost. Istovremeno, trošak snabdjevanja svježim nuklearnim gorivom ili transport nuklearne jedinice do mjesta za ponovno punjenje smanjuje se “, rekao je Vladimir Nesterov, vanredni profesor na odsjeku za ciklus nuklearnog goriva u TPU.

Naučnici sa TPU-a izvršili su teorijske proračune kojima se dokazuje mogućnost stvaranja nuklearnog goriva na bazi torijuma. Prema stručnjacima, na planeti postoji četiri puta više rezervi torijuma od rezervi uranijuma. Istovremeno, gorivo iz torijuma ima značajno veći intenzitet reprodukcije aktivnih djeljivih izotopa neophodnih za proizvodnju energije.

„Dobijeni rezultati omogućavaju nam da još jednom skrenemo pažnju naučne zajednice na potencijal torijumskog nuklearnog goriva. Pokazali smo da primjena takvog ciklusa u reaktoru sa malim naponom može da poveća vrijeme rada nuklearnog reaktora za: 75% bez pretovara goriva “, rekao je naučnik.

U budućnosti, istraživači žele da nastave eksperimente u verifikovanim aplikativnim softverskim paketima, kao i da izvrše termofizičke proračune reaktora male snage koji rade u torijum-uranijum gorivo ciklusu, uz naknadnu primjenu razvijenih metoda proračuna u obrazovnom procesu .

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Drago
Gost
Drago
7 mjeseci prije

Ajme nepismenosti. “Sibirski naučnici povećaće efikasnost…” Valjda Sibirski naučnici će povećati…

Janoš
Gost
Janoš
7 mjeseci prije

Najvažnije je da si nedvosmisleno shvatio što je autor želio reći.

cro crv
Gost
cro crv
7 mjeseci prije

bolje receno pojacat ce efikasnost JER POVECAT SE MOZE I ONA STVAR ZNA SE KOJA NARAVNO

L. R.
Admin
Famed Member
7 mjeseci prije

Poštovani, autor članak nije pisao hrvatskim jezikom.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Nema veze kako je napisano bitno je da je “veći” od američkog.

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije

drAgo

Rokers
Gost
Rokers
7 mjeseci prije

@Drago o da, to je bosansko-srbendarski rečnik

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Kapa dolje!

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Ma načinite jednu termonuklearnu na sjeveru i jednu na jugu i mirna zaliha.

Zorule
Gost
Zorule
7 mjeseci prije

Ako se dobro sjećam Torijum je puno manje problematičan u slučaju havarije, jedina mu je “mana” što se od njegovih nusprodukata ne može praviti atomska/hidrogenska bomba, zato je i odbačen 50-ih godina kao potencijalno gorivo za nuklearne centrale.

Netko
Gost
Netko
7 mjeseci prije

Da, i to je bila velika štete za čovječanstvo. Drago mi je da dolazimo pameti samo smo sad u tehnološkom zaostatku za 60 godina. Al bolje ikad nego nikad.

Medo
Gost
Medo
7 mjeseci prije

Mozete opalit minusa kolko hocete al neke stvari jedino rusi i kinezi mogu i zele poduzet. Ne jer su dobrice ili nadljudi nego iz cisto prakticnih razloga mnogoljudnosti i tesko dostupnih podrucja a koja treba naselit

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x