fbpx

Somalija je proglasila nacionalnu izvanrednu situaciju zbog neviđene biblijske najezde skakavaca

skakavci

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) ranije je izjavila da je nekoliko afričkih zemalja posljednjih desetljeća doživjelo jedan od najtežih napada epidemije skakavaca, prijeteći da će nanijeti značajnu štetu njihovim zalihama hrane što bi čak moglo dovesti do gladi u regiji.

Ministarstvo poljoprivrede Somalije proglasilo je nacionalnu izvanrednu situaciju u zemlji zbog neviđene najezde skakavaca koja je prodrla kroz Afrički rog nakon obilnih kišnih padavina krajem 2019. godine.

“Ministarstvo poljoprivrede … proglasilo je nacionalnu izvanrednu situaciju s obzirom na trenutni porast broja skakavca, koji predstavlja veliku prijetnju krhkom stanju Somalijske sigurnosti u hrani”, navodi se u izjavi ministarstva, a citira AFP.

„Izvori hrane za ljude i njihovu stoku su u opasnosti. Pustinjski rojevi su neobično veliki i konzumiraju ogromne količine usjeva i  hrane za stoku”, dodalo je ministarstvo.

Somalija je postala prva zemlja u regiji koja je proglasila izvanrednu situaciju zbog rojeva skakavaca, jer su Etiopija, Kenija, Južni Sudan i Uganda također doživjeli jake epidemije skakavaca, a izvještaji sugeriraju da bi broj insekata do lipnja mogao porasti do 500 puta u Afričkom rogu.

Prema FAO-u, ako se trenutačna najezda skakavaca ne zaustavi, potencijalno bi se mogla pretvoriti u kugu, što bi predstavilo još veći rizik krhkoj situaciji u pogledu sigurnosti hrane.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

To je prilika za biznis. Miljarda i pol kineza obožava skakavce. Ukoliko išta rijedi globalizacija bisada trebala pokazati koju pozitivnu stranu.

octopus
Member
Famed Member
octopus
9 mjeseci prije

Kinezi to rješavaju jako efikasno. U polje sa skakavcima puste jato pataka, koje pak obožavaju skakavce. Time se ubiju dvije muhe jednim udarcem…:-))

Zsphere
Gost
Zsphere
9 mjeseci prije

Samo sto je ovo polje siroko nekoliko stotina kilometara.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik