Spektal za oči – 24 sata Le Mansa 2019 – Svjetska premijera za automobile s vodikom (Video)

21 komentar

Utrka 24 sata Le Mansa, startana 15. lipnja, u 15 sati donosi jedno novo tehnološko osvježenje – LMPH2G.

24 sata Le Mansa (fra. 24 Heures du Mans ili 24 Heures de Le Mans) čuvena je automobilistička utrka koja se svake godine u lipnju održava u francuskom gradu Le Mansu. Smatra se najstarijom automobilističkom utrkom izdržljivosti, s prvim izdanjem održanim 1923. godine. Organizira je Automobile Club de l’Ouest (ACO), te se vozi na stazi Circuit de la Sarthe formiranoj od zatvorenih javnih cesta. Zajedno s Velikom nagradom Monaka i 500 milja Indianapolisa, jedna je od tri najprestižnije utrke u svijetu automobilizma.

Jučer je po prvi put u svijetu, a nakon električne F1, na scenu stupio automobil na vodik koji je bio glavni spektakl otvaranja Le Mans 87. Između 62 natjecatelja koji su ušli u finalnu utrku 87, prototip automobila na vodik će prijeći 13.626 km, bez oslobađanja niti jednoga grama CO2. Sve što izlazi je vodena para, koju možemo slobodno piti.

Iako ne zagađuje, srce ovog automobila je sportsko. Doista, ovaj prototip koji je razvio tim H24 Racing opremljen je s 4 električna motora raspoređenim na svakom kotaču. Oni isporučuju ukupnu snagu od 480 kW ili 653 konjskih snaga, a napajaju ih gorive ćelije. Automobil može dostići brzinu 300 km/h. Od 0 do 100 km/h mu je potrebno samo 3,4 sekunde. Najsloženija stvar koju treba zapamtiti je njeno ime: LMPH2G. U svakom slučaju, pravi spektakl pred milijunima gledatelja.

24 sata Le Mansa se ne želi zaustaviti samo na spektaklu. Ova svjetska premijera važan je korak za Le Mans, koji želi stvoriti kategoriju posvećenu vozilima na vodik od 2024. godine. Le Mans želi više nego ikada ostati veliki laboratorij za naše automobile. Svjetla za maglu su stvorena 1926. godine, disk kočnice 1953. godine, turbo motor 1974., hibridni motor 1998. godine. Sada je vrijeme za alternativu zvanu automobil na vodik koji će vjerojatno s tržišta izgurati automobile koji se napajaju putem skupih i “prljavih” akumulatora.

Putnički automobili na vodik su realnost i vrlo su praktični. Već danas u metropolama imamo postaje gdje možemo naputiti naše automobile na vodik. Punjenje sličnog automobila traje manje od 3 minuta, a cijena je oko 50 € za 500 kilometara. Sada nam je puno jasnije zašto Kina napušta električne automobile i svu energiju usmjerava prema vodiku.

Kina napušta klasične električne automobile i računa na vodik

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Želim auto koji ima motor na sagorijevanje i to vodika!

Stanislav
4 godine prije

Kina ne napušta električna vozila.

pingpong
4 godine prije

nije vama nista jasno.
… o Kini.

samo tako
4 godine prije

Tko je proizveo te gorive čelije ??
P.S.
VN Monaca nema veze sa ovim trkama izdržljivosti

tihobl
4 godine prije

50 € za 500 kilometara – skupo.

Komunista
4 godine prije

Oduvijek sam vjerovao da baterije odnosno električni auti nisu budućnost kretanja.
Inženjer sam i znam ponešto o tome. Pa električni auto nije ništa novo, to postoji od 1930-tih i ranije!
Odakle nam struja za te aute? Iz termoelektrana na ugalj ili iz nuklearnih elektrana! To je ekologija?
A čak su i kamione na struju počeli proizvoditi? Koja je to glupost! Pa on pola svoje snage i energije troši na vlakarenje vlastite baterije!
Hidrogen je nešto drugo. Tu već ima neke nade i perspektive.
U svakom slučaju sretno konstruktorima!

priglup
4 godine prije

nije baš efikasan kad nakon korištenja vodika za pogon, ostane još vodika za vodenu paru koju možemo slobodno piti?

neznanac
4 godine prije

Koliko ja znam ima dosta problema sa vodikom kao pogonskim gorivom. A jedan od problema je skladištenje. Izuzetno je zapaljiv.

Kile
4 godine prije

Daj mi samo japanski V6 da se razvrti, zahebi vodu, struju i ostala kuhala haha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.