Najbolji sportovi za dobro zdravlje i dug život

Sport i zdravlje
1 komentar

Milioni ljudi širom svijeta se bave sportom. Dugoročni uticaj sporta kojim se bavite na zdravlje je ograničen, ali jedna studija je pružila dokaze da se bavljenje nekim od najpopularnijih sportova može dovesti u vezi sa smanjenim rizikom od rane smrti.

Nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje preko 5 miliona preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje. U cilju smanjenja rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa II, raka i drugih hroničnih bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje fizičku aktivnost u trajanju od minimalno 150 minuta sedmično.

Ove procjene su bazirane na studijama o aktivnostima umjerenog do snažnog intenziteta. No, ima li veze kojom fizičkom aktivnošću se bavimo? Studije provedene posljednjih godina pokazuju da je itekako važno.

Odrasle osobe koje redovno vježbaju imaju čak 34 % manji rizik od rane smrti u odnosu na one koji nikada ne vježbaju. To, naravno, ne znači da svi sportovi jednako utiču na zdravlje.

Dokazano je da trčanje i fudbal poboljšavaju srčanu funkciju, aerobni kapacitet, metabolizam, ravnotežu i tjelesnu masu. Fudbal također pozitivno utiče i na mišiće. Trčanje smanjuje rizik od rane smrti za 13 %, a fudbal za 18 %.

Jedna britanska studija je pokazala da aerobik, biciklizam,  sportovi sa reketom i plivanje smanjuju rizik od rane smrti od 15 % (biciklizam) do 47 % (sportovi sa reketom).

Prije više od 50 godina, Sir Winston Churchill je, upitan da otkrije tajnu svoje dugovječnosti, kazao: „Sport. Nikada, ali baš nikada se ne bavim sportom.

Naravno, ovakav stav je pogrešan. Savremena istraživanja pokazuju značajne benefite bavljenja sportom pa, u tom smislu, ne treba čekati. Izaberite sport koji vam najviše odgovara i bavite se njime, a vaše zdravlje će vam biti zahvalno.

rizik od rane smrti
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
TomRy
7 godine prije

Sve je bolje od nicega. Oni koji se pocnu baviti sportom od mladosti, bave se njime cijeloga zivota. U mladjoj dobi to su ekipni i individualni sportovi, u srednjoj dobi prevladavaju individualni, u poznoj dobi to su rekreativne aktivnosti. Jedan dio sportista prelazi svakih deset godina na novu aktivnost, primjerenu godinama i predspozicijama, a jedan dio se angazira u trenerskom pozivu, najcesce u svojoj prvoj sportskoj disciplini.
Dakle, sve je bolje od nicega. Bavite se sportom, godine nisu granica, samo je nebo granica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.