Srbi prave odlične filmove, ali Hrvati nemaju premca u pravljenju reklama

Reklama Ožujsko pivo
107 komentara

Otvorim jutros par internet stranica i pogledam društvene mreže tražeći nešto novo o vitaminu C, Pernaru i novim svjetskim zavjerama :). Umjesto “vrućih tema”, ugodno me iznenadi video snimka za koju pomislih da se radi o nekom povijesnom filmu. Već je poznato da kvalitetu filma možemo procijeniti u prvoj sekundi. Odmah prepoznamo radi li se o američkom ili europskom filmu. Dobrom ili lošem. Manipulaciji ili indoktrinaciji. Međutim ovaj put sam se grdno prevario.

Himna slobodi, Ivana Gundulića, me prilijepi i natjera da idem do kraja. Pjesma je koju bismo u redakciji rado uzeli za himnu našeg portala Logično. Odgledao sam sve Dubrovačke ljetne igre upravo zbog Himne slobodi. Svaki put s tugom gledam male ljude sa suzama u očima dok slušaju ovo remek djelo i nadaju se boljem sutra. Gledam one koji istinski vjeruju u slobodu i istinu, jer da nije tako suza nikada ne bi ni krenula. Dok mali čovjek plače u očima političara na tim snimkama osjećam nelagodu jer ipak, oni dobro znaju što je istina i što “čine” za nju.

Himna slobodni – Obratite pažnju na lica osoba

Nakon početnog emotivnog efekta, čuh staroslavenski jezik koji me podsjeti na poznanicu iz Pariza Katarinu Livljanić i njeno remek djelo Judita Marka Marulića, a koje sam rado poslušao i odgledao u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Katarina je naša “cura” koja je doktorirala u Parizu i predaje na Sorboni. Njene povijesne rekonstrukcije su nešto nezaboravno, a u kojima možemo čuti staroslavenski jezik sličan ovom u reklami.

Prepoznah poznate hrvatske glumce i upitah se: “Kako ti je ovaj film promakao?”. Dok sam se snašao i shvatio da se ne radi o filmu, već sam ugledao meni dragog glumca Gorana Navojeca. Tu su Rene Bitorajac i Goran Bogdan. Ljudi moji ovo je reklama. Slatko sam se nasmijao i shvatio nešto u što sam već sumnjao. Srbi su dokazali da znaju napraviti odlične filmove, ali dragi moji Logičari, Hrvati nemaju premca u izradi reklama. Čitam komentare ispod reklame i pitam se kao i svi drugi, zašto osobe koje rade ove reklame ne rade i hrvatske filmove? U potpunosti se slažem s Bunjcem da je hrvatski narod uljuđeniji, kulturniji, pošteniji i duhovitiji i objektivno vrijedi više nego sve zapadne birokratske organizacije. Isto mislim za sve slavenske narode, a ne samo moj hrvatski narod. Ako me netko optuži za panslavizam, nije bitno, “možda” ima pravo. Pogledajte i uživajte.

Pretplatiti se
Obavijesti o
107 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Tko pravi bolje procesore i telefone, bolje televizore i automobile, brodove i avione, lijekove i cipele, stanove i ceste, strojeve i gnjojiva, kukuruz i pšenicu….od toga se živi, ne živi se od iluzija!

Busola
5 godine prije

Vrhunski , “šeram”…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Odlican naslov.
Srbi prave odlicne filmove, Hrvati reklame. U svemu ostalome gube i jedni i drugi. Pri tome gube i svako svoju zemlju, otadzbinu, domovinu…

Grdi
5 godine prije

Odlicne reklame na temu nasih korjena ………… i nema nista loseg od panslavizma kao i nema nista loseg kad sva braca zive u istom selu dok ne guraju nos u tudje tanjure – a to je stvar medusobno postivanje.

Debeli pas
5 godine prije

Panslavizan je pozitivna orijentacija za prave slavenske duše i čini se jedini spas za nas.

Vlaho
5 godine prije

U Dubrovačkoj republici su još u XVI stoljeću koristili pribor za jelo, dok su u Engleskoj jeli rukama iz iste zdjele.

Aurora
5 godine prije

Reklame za pivo su sve odlične ali su ostale katastrofa.

Nil1
5 godine prije

Moje kolege rusi, poljaci i bugari su oduševljeni ovom reklamom svi su tražili da je podjelim..

Georgij Žukov
5 godine prije

Sve balkanske banana drzavice nastale raspadom SFRJ su jedna tuzna reklama i cirkus .

Laki Topalović
5 godine prije

Sve to, od reklama, do glazbe, od filmova do časopisa, od tzv. književnosti za široke mase, do stripa, sve je to moćno oružje širenja hegemonije. Moćnije od bajuneta i dronova, koji se koriste samo kada ovo i nevladine udruge ili podmićivanje političara ne da rezultat. Zato sam , iako neke teška srca, sce od toga što sam imao, bacio u smeće. Uključujući Doorse, zepellin, Stonse, Ramonese, neke original LP i singlice koje sam naručio ili dobio iz Londona ranih ’80-ih. mrš .. via od mene što dalje. Jesam na gubitku? ne osjećam se da jesam.

Kurjaca
5 godine prije

Vecina mojih drugova koji su pobjegli u njemacku stalno se hvale kako je tamo dobro i uredeno te ovo ono.

A onda cim imaju dva dana slobodno trce nazad u Rijeku.

Istina imaju 200-300eura vise mjesecno da potrose al brate tko voli takav zivot

Son of Alerik
5 godine prije

Slika govori više od tisuću riječi, kažu. S pravom. Riječi možda ostanu utisnute u pamćenje, ako su izvanredne, posebne. Slike ne moraju biti posebne da bi ostavile otisak u umu čovjeka. Ono što je mogla jedna slika tek je mali dio one moći kakvu su slike osvojile onog trenutka u kojem su postale pokretne. Slika je danas bitnija od same stvarnosti koju oslikava. Kažemo li ‘stoljeće sedmo’, u umu se odmah stvara slika od riječi, stihova, rečenica koje smo čuli o vlastitom doseljavanju. Tek nas korak u maštovitosti dijeli od gledanja pokretnih slika o toj seobi. Za našu istinu nije ni bitno je li cijela priča o doseljavanju izmišljena, lažna. Slike utisnute u naš um čine tu priču o seobi stvarnijom od stvarnosti same. Kao da moćnije zvuči kako smo tu od stoljeća sedmog, nego li jednako vjerojatna istina koja kaže da smo tu oduvijek!? Ovu drugu nam nitko nije… Čitaj više »

Slavonac
5 godine prije

...

crodaemon
5 godine prije

Super produkcija

alfa33
5 godine prije

Nama na ovim prostorima može biti samo kako nam PADNE GRAH. A svi znamo kako je pao….

Krkan
5 godine prije

najbolje reklame su bile od Bnet-a… a najgore od Tele2.

Zaposleni Besposlicar
5 godine prije

Neka hvala! Ja bih ipak na zapad! 😀

Snicla
5 godine prije

Reklama je stvarno dobra. Pogađa neke emocije ,stvara čak i neki doživljaj.Baš mi se svidjela. Ovo koji diskutiraju o stvarnom stanju u državi zaboravljaju da je ovo samo reklama a o istinistoti istih je davno ave rečeno. A i remainerima i diaspori puno zdravlja i uspjeha u životu sa starom latinskom “ubi bono, ibi patria”. S tim da nostalgija ponekad iskrivi sliku kao i prenaglašen patriotizam.

tihobl
5 godine prije

Niste primjetili da bi madjarska ambasada morala poslati bar protestnu notu zbog ove reklame. Ispada da su svi slaveni zivjeli do VII stoljeca na podrucju Madjarske, a onda odatle krenuli na sve 4 strane svijeta.

alan ford
5 godine prije

ne bih želio kvariti zadovoljstvo štovanom autoru, i ja osobno sam za to, da Hrvatska više surađuje sa svim ostalim slavenskim zemljama, (naravno, najprije treba propasti ova rotšildovsko-hazarska korporativna tvorevina zvana EU), ali takozvani “panslavizam” bio je pokret, umjetno potican, baš od strane one iste anglo-cionističke elite, koja danas vlada i sa EU i koja vlada svijetom u zadnjih 100-injak godina. Jer treba znati, da nijedan od velikih povijesnih pokreta, velikih ideja, revolucija i slično.. da ništa od toga nikada nije nastalo od običnog naroda, već su sve to izmišljale elite, prdonje u finim odjelima. Dok se obični narod/puk/raja/svjetina, stoljećima mučio kako nahraniti gladna usta i kako preživjeti i narodu nije nikada bilo do velikih ideja. Panslavizam je potican od strane Londona, u 19. stoljeću, a stvarni cilj poticanja ideje panslavizma, bio je ustvari, slabljenje Njemačke carevine i Austrougarske, potiskivanje njihovig utjecaja iz srednje i istočne Europe i napokon i… Čitaj više »

Arf
5 godine prije

Super reklama simpaticna komicna

Zvrk
5 godine prije

Što jest, jest. Fantastična reklama. Kao mini-film.

Majk Majers
5 godine prije

Previše komentara (virujen i otrova) da bi ih čita. Samo san uživa u Himni Slobodi i reklami ?

proxy1969
5 godine prije

naše reklame su vrhunske, nema im ravna ne u “regionu” nego i šire, doduše tu i tamo ih prekinu nekim bezveznim serijama, ali što su …..ma nema ih ni Japan….. 😉

Maxx
5 godine prije

Ne bi komentirao komentare nego bi o reklami. Trebalo bi ju prosirit i pretvorit u film, igrani ili dokumentarni, pa i više filmova ako mora tako da radnja obuhvati sve Slavjane.Ne vjerujem da tako nešto postoji među Slavjanima

Maxx
5 godine prije

Napravit tako nešto bi zahtijevalo značajna sredstva ali bi vjerujem i isplatilo uloženo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.