Šta je to hibridni automobil?

hibridna vozila, kao brojčanik pređenim kilometrima.
0

Sve veća emisija štetnih gasova u svakodnevnoj proizvodnji dovela je do toga da proizvođači automobila naprave novu vrstu vozila na alternativnu energiju.

U osnovi hibridni automobil je onaj koji ima dvostruki pogon – na klasičan mehanički motor i elektromotor u različitim kombinacijama. Automobil može se pokretati paralelno na oba motora kako vozač odluči ili prebacivati iz kabine po potrebi. Moguće je pokrenuti automobil na elektromotor, a mehanički koristiti kao dopunu ili biti povezan sa baterijama, gde mehanički motor služi samo ako nestane struje u bateriji.

U svakom slučaju, ideja o potpunom automobilu na električnu struju je još uvek nedostižna, ali inženjeri veruju da je samo dodavanje alternativnog motora dovoljno da se automobil smatra ekološkim. Mnoge fabrike su prepoznale prednosti ovakvog automobila i pokrenule proizvodnju hibridnih vozila. Prvo vozilo na hibridni pogon bio je, naravno, Toyota Prius. Ovaj automobil se na tržištu pojavio 1997. od kada je doživeo niz promena i novina.  Kasnije su i drugi japanski proizvođači pokrenuli svoje serije automobila, kao Honda, ali i mnogi klasici među automobilima poput BMW-a, pa od skora i Mercedesa. Činjenica da su hibridnu komponentu prihvatili i veliki proizvođači, poznati po snažnim motorima i luksuznom stilu govori da je hibrid auto budućnosti.

Dva motora i sasvim dovoljna snaga

Naučnici se slažu da je emisija štetnih gasova, naročito CO2 drastično smanjena u ovim automobilima, pa čak i u onima koji paralelno koriste obe vrste motora. Pri tom, velika zabluda da su hibridni motori spori i slabi, te da ne mogu pratiti poznate mašine na tržištu, raspršena je proizvodnjom skupocenih mašina iz visoke klase sa izuzetno bogatim enterijerom i pratećom opremom. Voziti hibrid više ne znači skupiti se u malom automobilu jeftinih performansi, već i dalje biti glavni na drumu, ovoga puta brinući se o prirodi. Prisustvo dva motora omogućava da se akumulira energija iz oba koja se zatim maksimalno iskoristi, pa čak i da se sačuva višak energije i onda kada se naglo uspori ili zakoči. Veliki izazov kod hibridnih automobila, baterija, rešen je proizvodnjom manjih i kompaktnijih sa većom moći akumuliranja energije, kao i kombinacijom mehaničkog motora sa elektromotorom. U Toyoti kažu da će najnoviji model imati bateriju smešten između vozača i suvozača. Zaključite sami kolika je veličina takve baterije.

Pored očigledne borbe za očuvanje životne sredine, hibridna vozila generalno štede i novac. Samim tim što troše manje goriva omogućavaju vlasniku da uštedi, ali vozač štedi i zbog ugradnje manje mehaničkih komponenti nego kod klasičnog automobila. Hibridi imaju manje kaiševa, lagera, zglobova koji se opet ređe kvare. U razvijenijim državama vozači imaju i popuste na registraciju vozila koji imaju hibridni pogon.

Očuvanje životne sredine?

Poslednjih godina, međutim, sve je glasnija priča o tome kako je hibridni automobil velika prevara i zabluda. Najveći razlog je upotreba elektromotora, koji zahteva punjenje strujom, koja se opet dobija iz izvora koji neretko koriste fosilna goriva, baš kao i mehanički motor. Tako umesto goriva, koristimo ugalj u elektranama za vožnju, što i nije neko očuvanje životne sredine. Druga velika zamerka je proizvodnja ili još bolje odlaganje baterija, koje takođe ugrožavaju životnu sredinu. Pokreti zelenih ukazuju da ušteda na štetnim gasovima ne prelazi 10% što i nije neka brojka, a ukoliko se doda da hibridi koriste više teških metala u proizvodnji, izlazi da u suštini i ne štite životnu sredinu toliko koliko se isprva očekivalo. Proizvođači obećavaju da se rešava i to, odnosno da će hibridni auto u bliskoj budućnosti biti auto prave ekološke svesti.

elektromotorhibridni automobil
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.