Standing Rock – Demonstranti protiv izgradnje naftovoda prkose i naredbama američke vojske

Dakota - Pipeline
0
0

Demonstranti koji se protive izgradnji naftovoda u indijanskom rezervatu Standing Rock na području američkih saveznih država Sjeverne i Južne Dakote kazali su da će ostati u svojim kampovima uprkos naredbi Inženjerskog korpusa američke vojske da napuste državnu zemlju koju su zaposjeli.

Demonstrantima je naređeno da zatvore jedan od svojih kampova do 5. decembra u pismu koje je upućeno poglavici plemena Sioux u Standing Rocku.

Plemenski vođa Dave Archambault i drugi organizatori protesta jasno su kazali da planiraju ostati u kampu Ocet Sakowin, koji je jedan od tri kampa u blizini gradilišta.

„Mi smo čuvari ove zemlje. Ovo je naša zemlja i oni nas ne mogu ukloniti odavde“, kazao je jedan od demonstranata. „Imamo svako pravo da budemo ovdje i štitimo svoju zemlju i vodu.“

Demonstranti su kazali da će ovaj zahtjev samo povećati tenzije.

Navodeći kao razlog za povećano nasilje između demonstranata i snaga reda te nadolazeće jake zime, Inženjerski korpus je saopštio da je odlučeno da se demonstrantima onemogući pristup zemlji na kojoj protestuju još od aprila ove godine.

Ovi protesti su najveći protesti američkih Indijanaca u modernoj historiji. Hiljade ljudi se sjatilo u Sjevernu Dakotu kako bi demonstriralo sa pripadnicima plemena Sioux, koje vjeruje da bi izgradnja naftovoda mogla ugroziti njihov glavni izvor vode, rijeku Missouri, te obeščastiti plemenska sveta mjesta.

Kompanija koja radi na izgradnji naftovoda, Energy Transfer Partners, saopštila je da su preduzete sve preventivne mjere radi sprečavanja eventualnih curenja te da je naftovod mnogo sigurniji način transporta nafte od kamiona ili vozova i da nema arheloški značaj za to područje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.