Stručnjaci umjetne inteligencije otkrivaju “Hladne strojeve bez samilosti” koje žele uništiti čovječanstvo

umjetna inteligencija
9 komentara

Tvrdeći kako korporacije u osnovi djeluju “izvan nacionalnih pravila zakona i društvenog kodeksa ponašanja”, stručnjak za intelektualno vlasništvo sugerirao je da umjetna inteligencija nije ta koja će uništiti čovječanstvo, već kako postoje korporacije koje to već mogu učiniti.

Dok je slika zlonamjerne umjetne inteligencije koja želi istrijebiti čovječanstvo često zastupljena u filmovima znanstvene fantastike, jedan stručnjak za umjetnu inteligenciju tvrdi da se ljudi vjerojatno ne bi trebali bojati ovih digitalnih konstrukcija, već entiteta koji bi ih mogli koristiti za provođenje svog zloglasnog plana.

Tijekom intervjua za Daily Express, Rich Walker, direktor tvrtke Shadow Robot, tvrdio je kako postoji određena “razina straha od umjetne inteligencije koja proizlazi iz znanstvene fantastike “, te koja se manifestira ili kao neka vrsta stroja za ubijanje poput Terminatora ili umjetnog konstrukta koji jednostavno preoblikuje svijet prema svojoj vlastitoj slici “a za ljude tu nema mjesta”.

“Zapravo postoji poprilično dobar argument o postojanju hladnih strojeva bez samilosti koji mijenjaju svijet oko nas prema svojoj slici. Nazivaju se korporacije”, objasnio je. “Ne bismo se trebali brinuti za umjetnu inteligenciju kao nešto što će doći i promijeniti sve. Već imamo organizacije koje će to učiniti”.

Tvrdeći da korporacije u osnovi djeluju “izvan nacionalnih pravila zakona i društvenih kodeksa ponašanja”, sugerirao je da umjetna inteligencija nije ta koja će uništiti čovječanstvo, već kako postoje korporacije koje to već mogu učiniti.

Zatim je pružio primjer vrste ponašanja koje bi se, prema njegovom mišljenju, moglo opisati kao “pokušaj uništenja čovječanstva”: hipotetska tvrtka koja je, iako svjesna neizbježnosti klimatskih promjena, 30 godina sustavno branila istraživanje klimatskih promjena i financirala istraživanje koje „pokazuje da se klimatske promjene ne događaju“.

“Oni bi tvrdili da ne pokušavaju to učiniti, ali činjenica bi bila da učinci onoga što rade jesu pokušaj uništenja čovječanstva”, napomenuo je. “Ako biste htjeli imati umjetnu inteligenciju kao negativca, velika korporacija koja je profitirala od fosilnih goriva i sustavno skrivala podatke da su fosilna goriva loša za planet, bila bi negativac u mojoj knjizi”.

korporacijeumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
4 godine prije

Molim?

kgfjč
4 godine prije

aha

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
4 godine prije

Što mulja ovaj, pravi se lud.

Borg
4 godine prije

@L.R.. Cjeli ovaj tekst samo da bi se pod kraj prodala lažna mainstream teza da je čovječanstvo odgovorno za tzv. “klimatske promjene” ?

Jomla
4 godine prije

U početku je sve OK, a onda… Greta, Greta…

Farre
4 godine prije

Korporacije i AI imaju utoliko toga zajedničkog, jer koriste isključivo onaj naš dio koji svrstavamopod nazivom “racionalni um (instrumentalni um)”. Ovaj “um” se ne obazire na bilo šta što je iza horizonta “ratio”, tako da se sve ostale stvari zanemaruju. U toj “racionalnosti” čovjek postaje mašina i kao svaka mašina podložna optimiranju.
Kao i korporacije,tako i AI može doći do zaključka da je čovjek suvišan i da ga treba reducirati. Ovdje citat jednog pametnog njen a “kada tehnika postane jedini izvor spoznaje, ona postaje vodilja (Gestell) i čovjek gubi bitak (sein)”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI