fbpx

Studija potvrdila: “Milijun pušača manje zahvaljujući elektronskoj cigareti” – Povijesni rekord u Francuskoj

E-cigarete - Elektronske cigarete štetnost - Portal Logično

Javna anketa u sklopu znanstvene studije Odoxa-Dentsu jasno pokazuje da je u Francuskoj gotovo milijun pušača manje zahvaljujući elektronskim cigaretama i to za period između 2016. i 2017. godine.

Ministrica zdravlja Francuske Agnès Buzyn, izjavila je prošlog ponedjeljka da je došlo do povijesnog pada pušenje u Francuskoj. Gotovo milijun aktivnih pušača, zapalilo je svoju posljednu cigaretu u manje od dvije godine, navodi se u anketi Javnog zdravstva Francuske. Vlasti pobjedu pripisuju raznoraznim programima i mjerama koje su pomogle da se dođe do ovog povijesnog rezultata: povećanje cijena na 10 € po kutiji cigareta, upozoravajuće poruke, neutralno pakiranje i uporaba farmaceutskih rješenja.

Međutim, najnovija anketa pokazuje sasvim drugo lice ovog povijesnog pomaka koje će spriječiti veliki broj bolesti koje uzrokuje pušenje. Profesor Bertrand Dautzenberg, pneumolog i stručnjak za bolesti koje uzrokuje pušenje u poznatoj pariškoj bolnici Pitié-Salpêtrière, uvjereno tvrdi: “Povećanje cijena nije pomoglo smanjuju pušenja, jer je nastupilo nakon studije. Uvjeren sam da elektronske cigarete igraju glavnu ulogu kod smanjenja broja pušača”.

Percepcija profesora Dautzenberga se slaže s najnovijim studijama, koje potvrđuju da su elektronske cigarete najbolji način za odvikavanje od pušenja klasičnih cigareta. Rezultati studija govore da 92% Francuza ima lošu sliku o klasičnim cigaretama koje smatraju skupom drogom, iako im nikotin smanjuje stres i povećava užitak. Slične doze nikotina je moguće “dobiti” putem elektronskih cigareta, koje su višestruko bezopasnije, nego obične cigarete, što odavno tvrdi profesor Bertrand Dautzenberg i njegove kolege.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Bare
Gost
Goran Bare
2 godine prije

Indijanci su rekli uzeli ste nam zemlju ostavljamo vam Duhan

Milan
Gost
Milan
2 godine prije

17 januara 2017 godine sam odlucio da pokusam sa el cigaretom na nagovor prijatelojice koja radi kao hiruska sestra a strastveni je zavisnik duvanskog dima, od tog dana sam zapalio 2 cigarete i to kao probu i mogu vam reci uopste mi nisu prijale, od pusaca koji je dnevno umeo da potrosi i preko 2 kutije cigareta i pusackim stazom od skoro 30 godina, preko noci sam uspeo da se oslobodim cigareta. Takodjer moram napomenuti i to da ne mogu bez elektronke tj bez nikotina iako imam zelju i da se nje resim ….

Goran Bare
Gost
Goran Bare
2 godine prije
Reply to  Milan

Ja sam bio 9 mjeseci prestao pušiti ali mi je bio problem što sam se udebljao 16 kilograma,i odem kod stare na ručak ona puši reko daj i meni jednu i nije mi svidjela glava me zabolila. Sutradan ja sebi kutiju kupim i opet nastavim. Najgore što si uvijek gladan i po cijelu noć ustaješ i roviš po kuhinji. Teška ovisnost za skidanje vjerujem da je najteža…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Goran Bare

Jedino probati smanjiti kolicinu…Moze se “prezivjeti ” i sa 6-7 komada dnevno …

Ghost
Gost
Ghost
2 godine prije
Reply to  Goran Bare

Bare, jesi li čuo ikada za heroin?

Gladan budeš i ustaješ po noći da bi jeo nešto? Jesi li pokušao da pustiš tu glad i ne daš joj ništa od hrane bar jednu večer da vidiš šta će se dogoditi? Garantirano ti tvrdim da umrijet nećeš, pa slobodno opleti u kontra smjeru. I da, ta glad kaže da uopće nisi gladan, već bolestan.

Smješni su mi svi ovi “ovisnici” o nikotinu, kao da se radi o teškim narkomanima, pa trebaju godine rada na sebi da se odviknu od cigareta. Čim je industrija podigla cijene cigareta, ja oko sebe ugledao mnoštvo novih sportaša, a bivših “dimnjačara” koji su mlatiti po kutiju-dvije dnevno.
Hajd sad da pomognem, pa ko želi neka proba.

Prvo se pitajte zašto ste počeli pušiti, ako se sjetite uopće (90% radi jedne eventualno dvije stvari, znate dobro koje, morate priznati), pa onda ako niste u glavi jaki, a činjenično da niste, papir u ruku, pa bilježite mjesec dana koliko ste popušili cigareta svakog dana i po mogućnosti kad vas “kriza” uhvati pišite i to na papir za taj dan. Ko neće na pisati na papir, ima mobitel, mada inzistiram na papiru, ne pitaj me zašto!

Sljedećeg mjeseca, svaki dan smanjite jednu cigaretu, a gdje ne mognete smanjiti pišite razloge zbog čega.

Početak trećeg mjeseca napravite usporedbu sa prethodna dva, vidite kakve su razlike, dobro pročitajte razloge i u njima ćete naći rješenje. Svakog dana raditi na razlozima i eliminirati jedan po jedan, sve dok ih ne riješite sve do jednog. Cigarete nakon toga postaju prošlost, s tim da će se dogoditi s vremena na vrijeme želja da zapalite jednu-dvije, ali dopustite si sebi oduška i učinite to, ali uvijek na umu držite razlog zašto ste uopće krenuli sa pušenjem.

Da skrenem pažnju i na onu narodsku “prestao pušiti nakon 20 godina, eno ga sad umire” drži vode u dosta slučajeva, (ali ne kod onih što su pušili isključivo domaći duhan) pa i zato ima rješenje.
Okrenite se prirodi, pa negdje minimalno jednom tjedno dan provesti u šumi ili planini, šetajući.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije
Reply to  Milan

Ne treba te se rješavat elektronske (govorim Vam iz iskustva) samo trebate svaki mjesec-dva prelazit na manji promil nikotina kad stignete do nule i tu se ustalite, kupite glicerin na biljnoj (BILJNOJ) bazi i prakticki više niste ovisnik a možete uživat uz kavu i slicno.

Kruno
Gost
Kruno
2 godine prije
Reply to  Milan

Milane, ja sam prešao na PV (Personal Vaporizer) pred 6 godina.
Sa svakom novom generacijom tankova (koristim RTA, Rebuildable Tank Atomizer) sam zbog povećene količine pare mogao smanjiti količinu nikotina u tekućini. Sad sam na najmanjoj mogućoj, 3mg/ml, počeo sam na 1,2.

Rasprave o štetnosti parilica ne čitam. Nakon 30+ godina pušenja cigareta i 6 godina parenja, kvalificiran sam napraviti usporedbu. Ponovno trčim bez borbe za zrak, vratili su mi se osjeti okusa i mirisa itd. I mogu pariti koliko hoću.

Te naprave spašavaju živote. Kamo sreće da su ih Kinezi izmislili puno ranije.

p.s. držite se tekućina sa čistim VG (Vegatable Gliceryn

Ganicus Prvi
Gost
Ganicus Prvi
2 godine prije

Ove price o stetnosto duhana su preuvelicane poceo pusiti u ratu oko 22 god. starosti znaci pusac oko 25 god bio na pregledima pluca cista ko suza ali ja pusim domaci ne kupovni.Iskreno histerija oko duhana je prevrsila svu mjeru bolje biti terorista ludak ili seksualni manijak nego pusac .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Ganicus Prvi

Pesticidi da, duhan ne
Raznorazni otrovni dodaci hrani da, jod i sol ne

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Bayerovi otrovi da, sativa canabis ne

Ghost
Gost
Ghost
2 godine prije
Reply to  Ganicus Prvi

Duhan domaći da, ali industrijski iliti ga cigarete iz trgovine ubiše čovjeka, ali haj ti to dokaži nekom. Ja gledam po svom selu starije ljude 80+godina, to na duhanu od 10-e godine pa do dan danas, nikad problema nikakvih sa plućima nisu imali, a sad su često u doktora zbog starosti, pa imaju pokriće da su pluća zdrava.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije

smetami.ba
Sorošova NVO. Dobija se po 250KM za “aktivaciju” (to je strucni naziv koji koristenprilikom mobilizacije omladinu u svoje svrhe). Mlade i lijepe djevojke se traze uvijek. Jedna od njih (plava kosa, cesto se istice) je glavna. Ista je bila uhapsena 2015.god. zbog “rasturanja droge” u sarajevskom Domu Mladih. Imala je i veliku kolicinu “spida” u sebi za šta nije bila kaznjena, ali stoji u zapisniku. Inace, ona je kao studentica dobila stan u Sarajevu (Grbavica) koji renta strancima, a ona živi sa 60-god “dečkom” iz UK ambasade.

Potrazite clanak na BH Imbexu (klix) vezano za dizanje cijena u BiH (koje se neprestano podizu). Sarajevska fabrika duhana je porucila da ako se opet dignu cijene mogu komotno zatvoriti fabriku. Vlada se slozila s njima, ali su onda “drugari” iz smetami.ba postigli dogovor direktno sa Philip Morissom.

Samo Mittal u Zenici dnevno izbaci toliki kolicinu stetnih supstanci u zrak kao i milion pusaca u 9 godina!!!

Filter (koji se nikad nece ugraditi) za “Mittalove dimnjake” kosta max. 2 Mil €

Mama od ove iste curice je u odboru za ekologiju ZE-DO kantona.

Sličan slučaj i sa udrogom protiv droge (ugproi).

Živio duhan!!!

Ghost
Gost
Ghost
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Ne razumijem. Ako sam dobro shvatio Soroš financira da se ukine pušenje duhana i ide se u tom smjeru. Ako smo razlučili da su cigarete koje su u ponudi štetne, za razliku od duhana, ja ne vidim problem, s tim da i dalje gledam u ovu rečenicu “Vlada se slozila s njima, ali su onda “drugari” iz smetami.ba postigli dogovor direktno sa Philip Morissom.” i pokušavam dokučiti o kakvoj se manipulaciji radi (ako je cilj rušenje FDS-a, a ostavljanje ovih stranih korporacija onda ga je…ji)

Kad se još tome dodamo da je u mnogo manjim postotcima onih koji puše duhan domaći, a u kafanama i restoranima sam ih osobno u zadnjih 10 godina vidio toliko da ih mogu prebrojati na prstima jedne ruke, nek onda donesu zakon i zabrane pušenje na javnim mjestima.

Lijepo mi je bilo ljetos posjećivati Njemačke diskoteke gdje nema nikakva dima od cigareta, i onaj osjećaj kad dođem kući i ne smrdim na dim 🙂

Wetzer maja
Gost
Wetzer maja
2 godine prije

a gdje je dokaz da su elektronke bezopasne? cisti drek i kemija

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Wetzer maja

Dokaz da je nešto bezopasno? 🙂 🙂 🙂

To bi bilo isto da ja tražim dokaz za nevinost 3,8 milijuna Hrvata koji nisu nikad ništa loše učinili.

Ludilo…

Markec
Gost
Markec
2 godine prije
Reply to  Wetzer maja

Gdje je dokaz slučaja raka uzrokovanog “elektronkom”?

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  Markec

Bila je već studija u Japanu da su isto otrovne kao i obične pljuge, ali u manjoj količini, eto u vrlo kratkom roku je već dokazano, kroz godine će se sve vidjet

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  Kile

Isto otrovne u manjoj količini??? Isto ili manje?

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  Damir

Isto su otrovne, ali u manjoj količini, šta ti nije jasno???

Yo-yo
Gost
Yo-yo
2 godine prije

Umjesto dr…a -go…o.

Markec
Gost
Markec
2 godine prije
Reply to  Yo-yo

Ima li temelja mišljenju, ili se radi o arbitrarnoj, izguziceizvučenoj tvrdnji?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Procitati clanak o broju (ne)zaposlenih u SAD i nakon toga primjeniti isto pravilo.Ubacivanjem ili izbacivanjem odredjene varijable vjerovatno cete dobiti rezultat da pusaca u FR. ima milion vise.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Eh da ,evo jedan mali prilog statistici.Prije par godina otvorim stranicu drzavnog zavoda za statistiku HR,zanimalo me koliki je zivotni vijek muskaraca i zena u HR.Pogledam i lijepo pise muski 72,9 god. a zene 76,7 god.E u medjuvremenu je krenula EPP koja veli da zivimo predugo pa mirovinski fondovi nece moci isplacivat penzije ako se dob za odlazak u penziju ne digne na 67 god.
Otvorim ja stranicu drzavnog zavoda za statistiku HR godinu dana poslije a tamo lijepo pise da je zivotni vijek u HR
muski 78 god. a zene 80 god.Bogme smo dobro ozdravili u godinu dana.

Ghost
Gost
Ghost
2 godine prije
Reply to  Mucke

Nisi dobro vidio: muškarci 85, a žene 89. Naleti za 10 godina na isti portal…

Hijene
Gost
Hijene
2 godine prije

Jest ako se tvoja nana broji u nezaposlene amerikance

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Maknut se od tog otrova što prije to bolje, u svakom slučaju

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik