fbpx

Svemirski vatromet – Dezintegracija svemirskog teretnog broda koju je fotografirao ISS astronaut

IIS-stanica

Američki astronaut fotografirao je Progress MS-11 u trenutku raspada, dok je u atmosferi izgledao kao “vatromet”. U ponedjeljak, 29. srpnja, teretni brod napustio je ISS, njegovi dijelovi su popadali u Tihi ocean.

U ponedjeljak, 29. srpnja, na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), američki astronaut Nick Hague fotografirao je raspad, prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, transportnog broda Progress MS-11 koji je napuštao ISS. Brod je sletio u 10:44 GMT. Letjelica se u 13:50 skrenula s već planirane putanje, ušla u atmosferu i krenula se raspadati. U 02:32 sati njegovi već zapaljeni dijelovi popadali su u južnom Tihom oceanu.

“Fotografirao sam je kad je ušla u atmosferu. Zvučalo je poput velikog vatrometa koji je trajao nekoliko minuta, blistala je i nestajala u mraku”, napisao je Hague.

Lansirana u svemir 4. travnja 2019. godine, letjelica Progress MS-11 postavila je rekord u trajanju leta od početka do pristajanja na stanici (3 sata i 21 minuta). Svemirski brod zamijenit će Progress MS-12, planiran za lansiranje 31. srpnja 2019. godine.

Zasad posadu ISS-a čine Rusi Alexey Ovchinin i Alexander Skvortsov, Amerikanci Nick Hague, Christina Cook i Andrew Morgan te Talijan Luca Parmotano.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Daj brate kad si vec gore, okreni cameru pa uslikaj vec jednom zemlju da vidimo kakva je doista ,a ne ove Nasine tkzv”sluzbene” koja jedna s drugom veze nemaju…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

EMILIJANO, ako Nasine veze nemaju, imaju li veze fotke Roskosmosa (ruska svemirska agencija) ili ESE (evropska svemirska agencija)? Ili japanske ili kineske ili još nekih svemirskih agencija? Indijske svemirske agencije, pa raznih evropskih zemalaj, itd. Čak jedna Sjeverna Koreja ima tako nešto!
Koje sramoćenje. Još je kineski mudrac Kung fu Tse (Konfucije), prije 2.500 godina rekao: onaj tko ne zna, a misli da zna, opasan je!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Da, druze, Konfucije je imao potpuno pravo!

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Imam dva pitanja za autora ovog članka.

Jel ima kakva snimka? Valjda je takav “vatromet” od par minuta logičnije snimati umjesto fotografirati. Lako se kasnije iz snimke izdvoji fotografija.

Ako već sve skupa nije snimao, jel bar sa kojom fotografijom uhvatio Zemlju? Barem onako usput, kad se već taj “svemirski brod” rušio na Zemlju?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

Mi koji nešto znamo o čovjekovom “osvajanju” Svemira, znamo i to, da je južni Pacifik, tamo jugoistočno od N.Zelanda, tzv.svemirsko groblje. Zašto? Zato jer tamo nema otoka, nema ljudi, ne plove nikakvi brodovi, osim poneki rijetki, rijetki veliki ribarski brod, i nema avionskih letova.
Zato tamo usmjeravaju otslužene satelite, koji u atmosferi izgore 100%, ili barem 99,9%. Kada je Rusija tamo “bacila” isluženi MIR, koji je trajao punih 15 godina, u atmosferi je izgorjelo barem 97% i više toga MIRA. Koji je bio težak oko 150 tona. Lijepo su komandama iz kozmičkog centra razdvojili dijelove Mira, i skoro je sve izgorilo. Nešto jako malo je bućnulo o ocean.

Ma gospodo, ne sramotite se pitanjima o ravnoj ili okrugloj Zemlji. Da nije tih satelita, ne bista mogli imati ni internet, ni gledati sportske prijenose sa drugog kraja planete niti pričati sa rodbinom u Australiji.

Mislim………………..gdje ja to živim, i u kojem vremenu?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

bravo Zlatane, skoro sve izgori u atmosferi od kvalitetnog materijala dok Tesla kabriolet bez preinaka citav prode atmosferu iako mu npr. komandna tabla ,gume i sl. od mekanih materijala, a vjetrobansko staklo ni da se zaprljalo…Dajte ljudi ukljucite malo mozak

Stanislav
Member
1 godina prije

Evo da Vam dam odgovor, a ne etiketu. Tesla Roadster je bio unutar ljuske (eng. fairing) koja ga štiti dok prolazi kroz atmosferu, a kada dođe iznad atmosfere ljuska se odvaja i vraća se u atmosferu. Iznad područja kojeg zovemo atmosfera nije potpuni vakuum, ali količina čestica i gustoća zraka je toliko mala da ne može doći do oštećenja onoga što se lansira, makar to bio wc papir. Upišite na Youtube “Falcon Heavy Test Flight” i uživajte. Ukoliko ste osoba kojoj je stalo do činjenica, logike i razuma te može prihvatiti da nekad nije upravu i ako želite više razgovarati o ovim temama, slobodno mi se javite!

Lijep pozdrav!

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ zlatan

Budući da se obraćaš u množini i referiraš na postavljena pitanja, vjerujem da se nisi osvrtao samo na Emiliana.

Ja sam postavio dva jednostavna pitanja i ni jedno od njih se nije odnosilo na oblik Zemlje. Niti na satelite. Dakle, za navedena pitanja nije bitno dal je Zemlja okrugla, ravna, jajolika, eliptična ili nešto deseto. Niti je bitno dal ima satelita.

Znači. Da li postoji snimak tog “vatrometa”? Je li snimkom ili barem kojom fotografijom zahvaćena i Zemlja? Ne vidim ništa sramotno u tim pitanjima. Nisi dužan znati odgovor na njih niti odgovarati, ali hajde onda nemoj ni izvaljivati stvari koje nemaju veze sa pitanjima.

Odgovore i dalje čekam. Neda mi se traži po internetu, jer bi autor/novinar ovog članka, trebao znati informacije vezane uz vijest koju prenosi. Volio bih vidjeti snimku tog “vatrometa”.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

“Mi koji nešto znamo o čovjekovom osvajanju Svemira…” – evala šjor astronaut!

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Po meni ova priča o izgaranju “Progress MS-11” u atmosferi ne “drži vodu”
Pretpostavljam da kada bi tijelo koje pada sa 300-400 km visine i mase nekoliko tona (i više) a koje ima orbitalnu brzinu od 28 tisuća km/h na Zemlju stiglo gotovo cijelo jer za potpuno sagorijevanje je potreban gotovo okomit pad prema Zemlji i brzine od nekoliko desetaka km/sek. Obzirom da je taj “Progress MS-11” započeo svoj pad iz orbite i tih 300-400 km “padao” gotovo 13 sati on je “padao” samo cca 28 km/h i nema teorije da je njegova početna brzina pada (leta) od 7,8 km/sek. bila dovoljna da u dodiru sa gornjim dijelovima atmosfere izazove toliki porast temperature da bi do kraja izgorio.(od trenutka kada je brod usmjeren prema Zemlji do ateriranja sigurno je morao napraviti barem 8 ili 9 krugova oko Zemlje). Treba računati da ulaskom u gušće slojeve atmosfere dolazi do usporavanja kretanja jer kut pod kojim se kreće je više let nego pad bez obzira što je tu i gravitacija, ali mu kinetička energija neda da krene u slobodan pad.

Meteoridi koji dolaze iz dubljih dijelova svemira i putanju im sjeće Zemlja sa njenom atmosferom, idu brzinama i do 70 km/sek. i pod oštrim kutem tako da oni tih 300-400 km prosječno prođu za 7- 10 sek. a toj letjelici je za tu visinu u padu trebalo skoro 13 sati ??!
Treba imati u vidu i činjenicu da meteoridi koji potpuno izgore nisu veći od špekule (klikera) ili teniske loptice a sve što je veće može se djelomično probiti kroz atmosferu i udariti u Zemlju, tako da ja ne vjerujem nimalo u tu priču da je taj “Progress MS-11” izgorio. Razlog za laganje o izgaranju treba tražiti u činjenici da smrtnici na Zemlji ne smiju paničariti, jer zamislite koliko je toga u orbiti oko Zemlje i sve što jednom ode van upotrebe, sve se vraća na Zemlju i zato je najbolje da raja vjeruje kako im samo pepeo može pasti na glavu.

Kako Zlatan kaže, južni Tihi Ocean je groblje za taj svemirski krš, ali kada se bude dogodila greška na koju se neće moći utjecati sa Zemlje i neka od tih karampana bude nekontrolirano tresnula na naseljeno područje onda će svi (tamo) vidjeti koliko toga stigne na Zemlju – u komadu.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

“Zvučalo je poput velikog vatrometa koji je trajao nekoliko minuta, blistala je i nestajala u mraku”, napisao je Hague” – zvukovi u vakuumu? Predivno, čestitam!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x