Tajanstveni zid dug 115 kilometara otkriven je u Iranu, a za njegovu izgradnju je trebalo milijun kubnih metara kamena

Tajni zid u Iranu
22 komentara

U iranskoj provinciji Kermanšah otkriven je zid veći od 100 kilometara, vjerojatno izgrađen za vrijeme vladavine Sasanida. Objekt, usporediv s čuvenim Hadrijanovim zidom u Britaniji, otkrili su arheolozi u zapadnom Iranu.

Prema Sajjadu Alibaigi sa Sveučilišta u Teheranu, dotični zid koji se nalazi u blizini grada Sarpol-e Zahab u provinciji Kermanšah proteže se na oko 115 kilometara. Iako nije poznato u koju svrhu se zid tada koristio, proračuni pokazuju da je za njegovu izgradnju korišteno gotovo milijun kubnih metara kamena.

Istraživači vjeruju da je objekt podignut između sedmog i četvrog stoljeća prije Krista. Prema jednoj hipotezi, zid je gradio jedan od monarha dinastije Sasanid (224-651 nakon J-C).

Sasanidsko Perzijsko Carstvo ili Novoperzijsko Carstvo, naziv je za četvrtu iransku imperijalnu državu u starom vijeku za vrijeme vladavine Sasanida (224.-651.), dinastije perzijskog etničkog podrijetla. Sasanidi su se nametnuli kao vladajuća iranska dinastija početkom 3. stoljeća kada je Ardašir I. podigao ustanak i porazio posljednjeg partskog vladara Artabana IV. čime je došao kraj 500-godišnjoj vladavini dinastije Arsakida.

Slične, ali manje građevine, u prošlosti su otkrivene u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Islamske Republike.

Sasanidsko Perzijsko Carstvo
Sasanidsko Perzijsko Carstvo

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Otkrili su zid, a izgradnju samog zida pripisuju nekoj dinastiji. U Americi su tako rekli da su indijanci izgradili u jednom nacionalnom parku skulpture od životinja. Onda su neovisni istraživači pitali indijance jesu li oni izgradili te skulpture? Indijanci su odgovorili da oni nisu izgradili te skulpture, jer su te skulpture tu bile kada su oni došli u to područje.

Brainstorm
4 godine prije

zasto?
da drzi nomade, stocare, kravare, konjanike vani.

Siniša
4 godine prije

A pazite ovaj prototip Kinezkog zida…
https://youtu.be/X9poK2Ro8fU

Iza_horizonta
4 godine prije

To mora da su kinezi bili zalutali kad su pravili svoj zid 😁

milan
4 godine prije

Carstva kada zalaze u svom bazicnom izdanju grade zidove. Nuzno brzo propadaju, USA, VB, itd., bez civilizacijske opravdanosti.

Fabijan
4 godine prije

To znaci zid dugacak 100 km
Visok 1 metar
Sirok 1 metar
Dalmatinci to rade oduvijek I bez misterije 🙂

Da Li bas svaka vijest mora imati naslov kao da je otkriven zivot na marsu
( koji koristi rusku cirilicu za komunikaciju)
🙂

Hezbollah
4 godine prije

Istraživači vjeruju da je objekt podignut između sedmog i četvrog stoljeća prije Krista. Prema jednoj hipotezi, zid je gradio jedan od monarha dinastije Sasanid (224-651 nakon J-C). Zar vam u ovom pasusu nešto ne izgleda logično? Objekt je podignut između sedmog i četvrtog stoljeća prije Krista, a zid je gradio jedan od monarha dinastije koja je vladala od 224-651nakon J-C. Znači izgradio ga je oko 1000 godina nakon što je podignut 😆😆😆😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.