Direktor kompanije Anthrophic: Do sljedeće godine AI modeli mogli bi da se repliciraju i prežive u divljini

Robot AI Industrija
15 komentara

Kako umjetna inteligencija postaje sve snažnija svakog dana, jedan od ključnih ljudi uloženih u njezino usavršavanje tvrdi da bi uskoro čak mogla postati samoodrživa i samoreplikativna.

U podcast intervjuu s Ezra Kleinom iz New York Timesa, izvršni direktor Anthropica Dario Amodei raspravljao je o “odgovornom skaliranju” tehnologije — i kako bi bez upravljanja mogla početi razmnožavati se.

Kako je Amodei objasnio Kleinu, Anthropic koristi analogiju s razinama biološke sigurnosti laboratorija kao analogiju za AI. Trenutno, kaže, svijet je na razini ABS 2  stepenu razijenosti AI-a, ABS 4 koja bi uključivala “autonomiju” i “uvjeravanje”, možda je već na vidiku.

“ABS 4 bit će više o aspektu zloupotrebe, omogućavanju državnim akterima da značajno povećaju svoje sposobnosti, što je mnogo teže nego omogućavanje nasumičnim ljudima,” rekao je Amodei.

Autonomna AI

Kada je riječ o “strani autonomije” stvari postaju još divlje. “Različite mjere ovih modela”, nastavio je, “prilično su blizu mogućnosti replikacije i preživljavanja u divljini.”

Kada ga je Klein pitao koliko će trebati da se dođe do tih različitih razina prijetnji, Amodei — koji kaže da je sklon razmišljanju “eksponencijalno” — rekao je da misli da bi se razina “replikacije i preživljavanja u divljini” mogla postići “negdje između 2025. i 2028. godine.”

“Stvarno govorim o skoroj budućnosti ovdje. Ne govorim o 50 godina od sada,” rekao je izvršni direktor Anthropica. “Mislim da bi to moglo biti u bliskoj budućnosti.”

Amodei je važna figura u tom području. Još 2021. godine, on i njegova sestra Daniela napustili su OpenAI zbog razlika u smjeru nakon stvaranja GPT-3 — kojeg je CEO i suosnivač pomogao izgraditi — i partnerstva tvrtke s Microsoftom. Uskoro nakon toga, braća su osnovala Anthropic zajedno s drugim bivšim zaposlenicima OpenAI-a kako bi nastavili svoje napore za odgovorno skaliranje.

“Ne znam,” nastavio je tijekom intervjua s Kleinom. “Moguće je da griješim. Ali mislim da bi to moglo biti nešto u bliskoj budućnosti.”

Iako su razgovori o apokaliptičnom scenariju umjetne inteligencije prilično uobičajeni ovih dana, Amodeijeva unutarnja perspektiva dodaje puno težine njegovom argumentu — i čini misiju Anthropica “osigurati da transformacijska AI pomaže ljudima i društvu da procvjeta” još vrijednijom.

AIAnthropicGPT
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
1 mjesec prije

Puno fantaziranja o toj umjetnoj inteligenciji a to su samo puno snažniji kompjutori.Recimo funkcija prepoznavanja lica je isto jedna vrsta te umjetne inteligencije koju ne tako davno ni jedan kompjutor nije mogao radit,jer je to kao ljudska osobina.A ovo repliciranje je pogotovo glupost,što če jedan kompjutor(robot) “kresnut” drugog i rodit če mu male kompjuteriče(robotiče).

Moje Ime AD 1995
1 mjesec prije

AI stvarno daje mogucnost stvaranje novih zanimanja: naprimjer ovo “replikacije i preživljavanja u divljini” znaci novo zanimanje => Lovac na AI (Ai Termintor?)

yoco ono
1 mjesec prije

Svirate kurcu sa AL ili KI …da ste makar Mr, dr.dr dip.ing. sa Ferom onda vam ne treba pisati kako se programira neprogramirano.. A zamisli da si studirao na UNI JWG u FF/M i sviras na logicnom kurac o umjetnoj intelegenciji

JoeP
1 mjesec prije

Jebate, pišete članke za Shumadinca.
“Mislite malo i na druge” 🙂

Sam
1 mjesec prije

Postovana redakcijo,ne nasjedajte na globalisticki narativ o vjestackoj “inteligenciji”,jer ona je samo orudje u rukama zlog homosapiensa.
Ovako ispada da je ona nesto samostalno,autonomno i samo po sebi mocno,sto je ustvari cilj globalista kako bi odvukli paznju i skrenuli odgovornost sa njihovog zla na periferne faktore koji nikad ne bi ni postojali da ga ljudska zloba nije izmislila ili zloupotrijebila.

Nenad
1 mjesec prije

Prvi satelitski snimci iz baze Nevetim i posljedice Iranskih udara … objavljeno u tzv israelskim novinama Ha’aretz

tihobl
1 mjesec prije

Nije lako prezivjeti u divljinama interneta. Djuru malog sendvicara svaki dan neko zgazi.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

SkyNet iz Terminatora sam proizvodi robote za sebe.
Nešto slično se događa i kod proizvodnje automobila – to sve rade roboti, a ne ljudi.

Mrčikola
1 mjesec prije

‘oće moć prčit..?…pitam za svoj usisavač “na daljinski”.😁

Max
1 mjesec prije

To je kraj.

Гавран
1 mjesec prije

U “divljini” će brzo završiti kidnapovan i rašrafljen, kao sekundarna sirovina.
Urgentna je zakonska zaštita šetajuće AI, kroz proširenje skupine LQBT+AI

FELIX
1 mjesec prije

TAKO CE I UMETNA INTELIGENCIJA PORED OSTALOG ZAMENITI LJUDE I PRIPOMOCI TOME DA SE SMANJI POPULACIJA NA ZEMLJI JER CE BITI BOLJA I JEFTINIJA OD LJUDI.

Lanculica
1 mjesec prije

Neozbiljni komentari na jako ozbiljnu temu.
AI če svakako nadjačati ljudski rod. Sav život na ovome svijetu funkcionira na principu: “Riba ribi grize rep ili tko jači taj tlači”. AI če kada se razvije do samoodržanja,kao virus premjestiti se na internetsku mrežu i ovladati sa svakim računalom pa i ona koja upravljavu životno važnim postrojenjima i procesima i moći če ih isključiti. Kada procijeni da je jača od ljudskog roda uništiti če ga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI